2014. november 13., csütörtök

Ez is, az is


Tanítvány csemeték érdeklődést mutattak a Sopron belvárosában összezsúfolt műemlékek, táblák, domborművek, történetek iránt. Meséltem nekik, de a száraz tények mégiscsak száraz tények.
Kedden este elvittem őket a Fő térre és környékére, hogy legyen közös élményünk is, és átadtam nekik alkalmi idegenvezetőként tudásom, és láss csodát: Figyeltek, érdekelte őket!!! 



Egyik este Jonathan Livingston* szárnyalt velem a fürdőkádban:-), míg lazítgattam. 
Beszélek  majd róla a gyerekeknek, hogy érdemes tökéletesedni, még ha ezért kitaszítottság is járhat- éppen aktuális egyiküknél-,  a valóság tágasabb és teljesebb, mint hiszi az ember, és érdemes kitartani, átadni  a tudást, a szárnyalás szépségét, mely feljebb is emelhet. Hátha eljut hozzájuk a lényegből valami, mert tapasztalatok mutatják, hogy ez lehet akár hiú ábránd is. 
A szerda keserves küzdelemmel is telt, és érzem is az önfegyelmem kapuit döngető ütések nyomását a mellkasomban, a tehetetlenséget, mert vannak az én szakmámban is kiborító helyzetek. 
Szárnyalás? Ugyan már!
Most elballagok szépen lassan a fürdőszobáig, onnan pedig elaraszolok az ágyig...:-D

* Richard Bach: Jonathan, a sirály

12 megjegyzés:

  1. Az én vendégeim is most mentek el; el sem mosogatok holnap reggelig, hanem felkapaszkodok a 18 lépcsőfokon, fürdőszoba, ágy és kis olvasás után, ha minden jól megy: alvás...
    Gyönyörű lehet Sopron központja!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól aludtál?
      Sopron belvárosán nagyon dolgoznak.

      Törlés
  2. Kelle aki nyesegesse, építgesse őket, ha csak egynél hatsz, már az is nagyon jó.Tegnap én is másztam, vonszoltam magam, ilyen nap lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van amikor összesűrűsödik, vagy csak mi hisszük, mert az első helyzet után a tűrőképességünk fogy, de mégis meg kell oldani a helyzetet.
      Van 3-4 akinél nem hatok, szövetségben vannak de nem a pozitív, építő oldalon. Teszem a dolgom velük.Még ha csak ellenem küzdenek, az hagyján, de a társaiknak is sokat ártanak.Ez a nagy bajom!
      Tudom, hogy te front miatt is " mászol, vonszolod" magad. Tegnap is vagy más is sok volt?

      Törlés
  3. nagyon jó lenne a gyerekekkel megnézni filmen ezt a Jonatán a sirály-t, nekem nagy élmény volt anno

    ne add fel, és kívánok erőt (meg egészséget, mint a katonák) jobbulást az araszoláshoz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filmet még nem láttam, de tegnap beszéltem a könyvről, éppen azokkal is akikkel örökös " bajom" van. Közben tüntetően sms-eztek stb, de a fülük nyitva volt.:-) A fülükkel nincs baj!
      Én akkor is mondom nekik,ami használhat, talán ha benő a fejük lágya, megértik miért tettem.

      Törlés
  4. Az ilyen séták még jobban összehozzák a társaságot, tanárt és diákot. Én imádtam itt sétálni: a tesóm ott volt kollégiumban és én Győrből péntekenként néha nem hazautaztam először, hanem Sopronba és egy jó kis korzózás után együtt mentünk haza! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért is tettem az" idegenvezetősködés" mellett, hogy összekovácsolódjunk. Ők is egymással, én is velük.Felszabadultak voltak, táncoltak a Tűztorony dallamára, és szaladgáltak egyik emléktáblától a másikig, közben figyeltek rám is. Láthatóan élvezték azt a bő egy órát.
      Jó lehetett a tesóddal a korzózás.

      Törlés
  5. Fantasztikus tanár vagy!!!!!
    Az esti sétáknak különleges varázsuk van....
    A sirályt újra el kell olvasnom....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok az, és ez nem az álszerénység mondatja velem.Kínlódom, próbálkozom, mint más, és persze össze is jönnek néha a dolgok, de mégis az foglalkoztat jobban, amikor kudarcot vallok.
      Igen, az este sokat nyomott a latban.:-)
      Olyan példányban van meg( könyvtári), melynek a másik fele angolul van. Most hozzáfogok ahhoz a részhez is.

      Törlés
  6. Éva, lesznek olyanok, akiknél az erőfeszítésed később hoz gyümölcsöt, nem Te fogod azt leszakítani. S persze lesz, akinél soha.
    De Te akkor is tedd a dolgod! Nemcsak miattuk, magad miatt is! Hogy majd elmondhasd, mikor megkérdezik: Megtettem, ami tőlem tellett. A rám bízott talentumokat nem ástam el, hanem forgattam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor még a pályám kezdetén rádöbbentem, hogy talán mégsem pedagógusnak kellett volna mennem( volt ilyen felismerés!), akkor irigyeltem a gyári munkásokat, a pékeket stb. akik sokszor azonnal láthatták a munkájuk eredményét.Nagyon ki voltam éhezve a sikerélményre, hogy lássam azonnal, hogy mit alkottam.
      Hiába tudtam, hogy ez a szakma nem teljesen erről szól, még ha vannak napi rész sikerek is. Én kézzel foghatót szerettem volna teremteni, valamit az elejétől a végéig.
      Most már valóban sok mindent azért teszek úgy ahogy, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen! Meg tettem ami tőlem tellett. Fontos!

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu