2014. május 3., szombat

Szárszón



Csütörtök reggel már tudtam, hogy végigmegyünk a  déli parton, és mivel még nem voltam a szárszói temetőben, sőt még Balatonszárszón sem, azonnal mondtam a nap tervezésekor M-nak, hogy ott bizony megállunk. Nem mondom, hogy nem nulláról kellett kezdenem az információkat József Attiláról, de én is bajban lennék, ha osztrák költőkről kellene tudnom. M. persze hallotta már a nevét, mert utcaneveket ő is olvas nálunk.:-)
Először nem a régi temetőbe mentünk, ahol József Attila első sírhelye van, hanem egy másikba, vagyis az újba! Aztán kérdezgettem- a helyiek megszokhatták a balga turistákat-, és meg is találtuk a falu határában a régi temetőt, majd a nyilakat követve az első nyughelyet is.



A nagy fák alatt megfakult nemzeti színű szalagok, régi koszorúk, elégett mécsesek, nylon borító mögé tett, mégis esők és napfény fakította képek, információk, versek, és egy kőbe vésett versrészlet. 
Nem vittem virágot, mécsest, de legközelebb viszek. 
Mégsem voltam annyira felkészülve  a látogatásra, és ünnep is volt ( ez itt a magyarázkodás helye!), talán kellett volna csak úgy szedni pár szál virágot valahol, de ez  a megoldás nem jutott akkor eszembe. Csak egy hirtelen elhatározást követve oda akartam menni, és kicsit ott lenni.
Mikor ilyen helyeken vagyok, akkor szeretném érezni a helyzet fontosságát, de ott csak cikáznak a gondolataim, és később, esetleg másnap tudatosodik bennem, hogy én bizony ott voltam...


13 megjegyzés:

  1. hasonlóan éreztem, amikor a itteni (Kerepesi) temetőben a József család sírját néztem
    http://www.agt.bme.hu/varga/foto/kerepesi/jozsef.html



    szép napotok volt, nem áztatok meg?jeget kaptatok?

    VálaszTörlés
  2. Katalin, köszönöm a linket, egyszer talán a Kerepesi temetőben is elmegyünk József Attilához.

    Veszprém után még május 1-én( csütörtökön) voltunk a Balaton déli partján, és aznap kora este haza is jöttünk. Szép időnk volt aznap gyönyörű gomolyfelhőkkel. Egyszer borult be fenyegetően Fonyódon, dörgött is rendesen, de végül nem lett belőle semmi.
    Ha tegnap vagy tegnapelőtt lettünk volna ott nem úsztuk volna meg eső nélkül.
    Ma itt nálunk is esett, de jég nem volt.

    VálaszTörlés
  3. szeretek így mellédülni ide, "merre jártatok?", "hát el voltunk a déli parton" Volt -e eső?" nem, de ma aztán....

    megírható lenne, jó kis Csehov darabban eljátszhatnánk ... nagyokat hallgatva, teázva :))))))

    VálaszTörlés
  4. Daragaja Jekatyerina,

    jó ötlet! Nekem való dolog az, amiről írsz, vagyis egy Csehov darabban mélázós teázás, egy kis csend, majd beszélgetés. Aztán ismétlés.
    Na, jó, majd lesz meg pár sor a déli partról és a sümegi teázásunkròl.:-)
    Mert megálltunk ott hazafelé! Egyéb intézni valónk is volt, és teáztunk is.

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy megmutattad! Még én sem jártam ott sosem, pedig gyerekkoromban nyaraltam többször is Szárszón, de a felnőttek nem vittek el.

    VálaszTörlés
  6. ...csak hallgatnék...
    és hallgatnálak Titeket <3

    VálaszTörlés
  7. Jó ez a kis vágyakozás- hogy de jó lenne leülni, beszélgetni. S itt, a valóságban hol vannak a beszélő és hallgató társak.
    Én is sokszor utólag értem meg az esemény fontosságát.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szep az idezet, koszonom en is, hogy megmutattad!

    ahol hibatlanul irjak nevem folebem...az egesz kulfoldon eles, tartozkodas lenyege ebben a mondatban van.Ezt kulon koszonom.:)

    VálaszTörlés
  9. Pedig ugyebár "csak" költő volt, haszontalan, semmi kézzelfogható, megszámolható "profitot" nem termelt és mégis, majd 77 év múlva is, hálásan és meghatottan keressük vele a találkozást...

    VálaszTörlés
  10. Ágnes, tudom, hogy mennyire semmibe veszik a külföldiek például az ékezeteket. Nem kritikaként írom, ők nem érzik annyira a fontosságát, ahogy mi.Sokszor nincs is meg az a betű a klaviatúrájukon.
    Pedig jelentésmegkülönböztető szerepe is van az ékezetnek.
    Sok gondod van a név helytelen írásával? Csak az ékezet hiánya jelenti ezt?

    VálaszTörlés
  11. Rózsa, te is idézőjelbe tetted azt, hogy " csak" költő. Olyan jó volt odamenni, ahova először temették, pedig nincs is most ott, hanem a Kerepesi temetőben.És mégis...

    VálaszTörlés
  12. Mindig elfelejtek valaszolni:)
    Nem csak az ekezettel van gond, nem ismerik a ketjegyu massalhangzot sem, tehat szetesve, szetejtve ejtik, miutan velem emondatjak.En pl Mrs Najari vagyok:)es egyebkent meg Egnesz, vagy Aeggi.Az a vegen levo s kiejtve sz csak, nincs leirt megfeleloje.
    Megis , ami igazan nyomot hagyott bennem, a foldrajzi elhelyezes..hungarian..o igen, nemet mellett..aminek orulhettem volna is, hogy nem valami egeszen vad helyre tesznek, de nekem ugye ott van Ausztria is a ket orszag kozott, es banto volt.Bar a ferjem szerint csak en vagyok ennyire erzekeny:)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a részletes vālaszod! A kétjegyü mássalhangzò okozta nehézségeket én is ismerem. A német anyanyelvüek sem tudnak mit kezdeni vele, māsok sem.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu