2013. július 27., szombat

Eszem

Kép nincs, mert megettem a témát, de finom zöldséges ebédem volt tegnap. Cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, lilahagyma, fokhagyma összevágva, olívaolajjal meglocsolva, összekavargatva, forgatva leginkább az ujjaimmal, egy kis oregenóval (vagy provence-i fűszerkeverékkel) megszórva. Aztán be  a sütőbe jénaiban vagy míves sütőtálban, amíg megroggyan, átsül, levet ereszt, és tunkolni is lehet. Félidőben megkavarom.
Gasztroblogos nem leszek, de szeretek főzni. Minél egyszerűbbek az ételek, annál jobban szeretem őket. Főleg azokat, melyek nincsenek "agyondolgozva", melyekben kijönnek az eredeti, tiszta ízek, melyekben felismerem az alapanyagokat.
Például párolt brokkoli póréhagymával és sajttal. Kedvenc tevékenységem a barnára sült ropogós sajtot lekapargatni az edény faláról. Ez utóbbi igazi "lassító": vagyis sok munka, sok élvezet, de mégis kevés valami jut általa végül a gyomorba. Már megint Petrik Adrien!!!
Ma  a sütőbe tett ételeket elfelejtem, mert így is nagy a hőség kint és lassan bent is. Ez az igazi nyár.
Szerintem ma görögsaláta lesz, ha nagyon gyorsítani akarom az ebédet -és csak a saját etetésemről kell gondoskodni-, akkor dobozos olajos hal, pár csepp citromlével, friss fehér kenyérrel. 
Nesze neked gasztronómia!:-D



12 megjegyzés:

  1. ezek a zöldségek így összesütve isteni finom:) tudom, mert a gyerekeimnek nem tudok annyit készíteni, hogy ne fogyjon el.

    Az edény faláról való sajt kapargatásától nincs jobb:))

    VálaszTörlés
  2. Orsi, én is sokszor csinálom, a lecsó mellett a leggyakrabban készített nyári ebéd.
    A variációk száma pedig végtelen.

    VálaszTörlés
  3. Az egyszerűség nagyszerűsége.
    (Pavlov kutyája nem volt oly lelkes, mint én az olvasásától is.)

    VálaszTörlés
  4. "...megettem a témát" ez a nap (ha nem a hét) mondása. :-) :-)

    Amúgy egyetértek az egyszerűséget illetően. Épp azért ki nem állhatom a keleti konyhát, mert annyi mindent összevagdalnak és annyi mindennel fűszerezik, hogy az ember gyakorlatilag nem tudja, mit eszik, de ha tudja is, csak a fűszereket érzi.

    Ezt az összesütést még nem próbáltam, úgyhogy igazi "jéééé!!!" élményem van, és a megvalósítás sem fog késni. :-)

    VálaszTörlés
  5. Stali, jó étvágyat az te(ti) ebédedhez is! Igen, az egyszerűségben van a nagyszerűség.

    VálaszTörlés
  6. Alessia!:-))) Igen, ez történt, téma a gyomorban!:-D
    Én leginkább egy fűszert használok vagy oregano vagy kakukkfű vagy... Mondjuk a mediterrán fűszerek összeillenek, akár több is, de arra ott van a provence-i fűszerkeverék, ha jön a nagy fűszerezési lendület belém.
    A zöldségek összekeverését és sütését, amiről írtam, éppen úgy hogy csináltam, egy TV Paprika műsorban láttam. Egy görög apáca kiment a kolostor kertjébe, leszedte a zöldségeket, elég nagy darabokra, kockákra összeaprította az árnyas kertjükben, olívaolaj rá, ujjakkal összeforgatta,hogy az olaj mindenhol érje, némi friss fűszernövény, kis só, és be a sütőbe.
    Egészen odavoltam akkor a látványtól.
    Az első adagomat egy az Őrségben vett zöld kerámia sütőtálban csináltam. Tisztára mosott, felszeletelt újkrumpli is volt abban!!!

    VálaszTörlés
  7. Még annyit, az apáca friss rozmaringágakat tett az egész tetejére, ez volt a fűszerezés.Most jutott eszembe!

    VálaszTörlés
  8. Árnyékban 35 fok, hogy nyafogjak egy kicsit, mielőtt kijelenteném, hogy nyár van, és ennek így ( is) kell lennie.

    VálaszTörlés
  9. hűha, ez gazdag étek - "egyszerű"?! :)

    VálaszTörlés
  10. Aliz, nézőpont kérdése, de egyszerűnek tartom, mert csak zöldségfélék vannak benne. Ki is lehet belőle hagyni bármit, ha túl "gazdag" így.?:-)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a látogatást, Júlia!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu