2013. április 4., csütörtök

A teaivás több, mint a szomj oltása

Vannak ünnepek, amikor tudatosan gerjesztjük az átélendő érzést magunkban, ha eljött az ideje. Pedig ennek az érzésnek belülről kellene kifelé sugározni, nem kívülről befelé erőltetnünk.
Vannak viszont hétköznapok, melynek eseményei mégis egyfajta ünnepként maradnak meg bennünk úgy, mint egy esős hideg Húsvét előtti óra egy teaházban. 
Mikor nem erőltettünk semmit, mikor csak utólag állapítjuk meg a parkoló felé menet, hogy jó volt, kell a nyugodt szertartás-féle, és valakinek a társasága is, aki szintén értékeli ezt ott és akkor. Megértem a japánokat már a teaivásukkal, a "szadó" nevű szertartásukkal, amitől mi ugyan távol voltunk, viszont eszembe jutott.
És igenis, kellenek a szép csészék, a megfelelő környezet, és a törődő kiszolgálás. Mondtam is, hogy milyen nagy szerepük van a csészéknek, mert valahogy mindig bizonygatnom kell, hogy miért fektetek erre ekkora hangsúlyt. 

M. úgy gondolja, hogy vett 20 éve már hat bögrét, miért is kell újra és újra ezért is a bolhapiacra menni!:-)))




15 megjegyzés:

  1. Csatlakozom a megszámlálhatatlan csészék szükségességéhez! Csak a helyhiány (nomeg a pénztárca józan ítélete) szab határt vágyaimnak!
    Egy szép részlet képes feldobni a hangulatot!

    VálaszTörlés
  2. Bolhapiachoz nem kell tömött pénztárca szerencsére! Olykor 50-100 esteleg 200 ft-ért kapom a csészéket vagy az edényeket, a mécsestartókat.
    Egy ott áruló hölgynek pedig ajándékba odaadtam azokat a csészéimet, melyek csak "úgy" voltak különösebb emlékek, kötődések nélkül.Ezzel a helyhiány is lassan megoldódik. :-)
    Most már leállok a gyűjtéssel, győzött a józan ész!
    Szeretem a hangulatokat teremteni is, készen kapni is.
    Minden jót neked, Flora!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! :) A csésze-dolgot szerintem úgyis lehetetlen a pasikkal megértetni... főleg a lelki kötődést egy-egy szép darabhoz, ami megszólít bennünket! :-)

    VálaszTörlés
  4. Alessia, kapni szeret a " pasi" szép csészében, csak birtokolni nem akarja. Ő a célszerűségre és a hely spórolásra hajt. Ha valamiből van egy, azt már lehet használni!:-)
    Egyszer egy idős néni rokont látogatott meg, és látta, mennyi szép csészéje van. Szeretett volna egyből inni, de csak a " hétköznapiakból" kapott.Szerintem a néni nem is gondolta, hogy pasinak fontos lehet.
    M. elmesélte nekem, hogy mi történt, tehát foglalkoztatta a dolog.
    Legközelebbi látogatáskor már ő választhatott csészét.:-)Valahogy elérte! Szerintem agyondicsérte a csészéket, és felajánlották neki,hogy ihat is egyből.
    Nagy trükk volt!:-)


    VálaszTörlés
  5. Éppen a Selyem c. film jutott eszembe, ahogy a szinte mokkás pohárnyi csészéből itták a teát. A körítés, az volt a szép, a megfogó. S gondolom a tea sem volt utolsó, amit így szolgáltak fel. Csészék, kerámiák, csetreszek:női dolgok. Bennünk van annyi érzelem, hogy ezekbe belelássunk,megszerezzük, s csodáljuk.

    VálaszTörlés
  6. Holdgyöngy, finom volt a tea is. Én vadcsersznyéset ittam, M. narancsosat, de mindegyikben volt még más íz is, pl. mandula.
    Én rábíztam a kiszolgáló hölgyre kivételesen, tehát meglepetést teát kaptam, csak zöld tea legyen az alap, ezt kértem.
    Akkora volt a választék, hogy nem bíbelődtem a válogatással egy idő után már. Szagolgathattunk is pedig a szép dobozokban lévő teákat. M. a narancsosat szereti, ő nem foglalkozott azzal, hogy meglepi legyen, konkrét kérése volt.
    A Selyem c. filmről lemaradtam, pedig nagyon akartam látni. Utánanéztem a japánok és a kínaiak teaivási dolgainak, és tetszenek.Fontos a körítés, a csészék is stb.

    VálaszTörlés
  7. Egyszerűen átértékelődik a tea az én kedvenc csészémben...apropó, ez a kis levélkés csésze is nagyon szerelmetes! Igaz minden, amit írtál!

    (Régen kaptam valakitől egy doboz teát Monk-szerzetes tea volt a neve. varázslatos hatással volt rám.)

    VálaszTörlés
  8. :-)
    Szivesen ülök le Veled egy teára.

    VálaszTörlés
  9. Cirip, azt a hiszem többségünk érti és érzi, hogy mit jelent a megfelelő csészéből inni.Ez olyasmi, mint bort nem megfelelő pohárból inni. Nem vagyok nagy borivó, de a megfelelő pohár nagyon fontos!
    Monk tea? Nem hallottam még róla!

    VálaszTörlés
  10. Stali, egy teaház bezárt, kinyitott egy másik. Így van rendjén. Majd egyszer talán kipróbáljuk.Kisvárkerület végén van, ott ahol a a Színház utcába torkollik.

    VálaszTörlés
  11. Hurrá, július 14 és 20 között.

    VálaszTörlés
  12. De szép kis hely. Jó volna ott.

    VálaszTörlés
  13. Pipulka, ha nem is sokszor, de időnként kell ilyen is az otthon készített teák mellé.Más élmény.

    VálaszTörlés
  14. Bizony kell. Most hirtelen utána számoltam, kb. 6 éve nem jártam ilyen helyen. :-(

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu