2013. február 5., kedd

Szép

Varga Lóránt könyvében* találtam pár szót, melyek összefűzve így hangzottak:

"...a  szépség fokozhatatlan egyszerűsége...."

Miért is írjak én most erről többet? 


.

* El Camino - Kis Titkok Könyve


Más:
Tegnap elmentem a gyertyás boltomba, a gyertyaöntő üzem sok polccal ellátott mintaboltjába, mert odavágytam egy hirtelen ötlettől vezérelve egyértelműen a szerzés vágyától hajtva. Pedig hogy meg akarok tőle szabadulni!
Odaballagtam, ahol darabra is, kilóra is vehetek mindenféle gyertyát és mécsest, azonkívül mécsestartókat és olajokat is. 
Végül a vállamat húzó adaggal jöttem haza, nem mintha nem lenne itthon még bőven.
Olyan mohó örömmel pakoltam ki a  táskám, mint szombaton, mikor a könyvtárból hazaérve a könyveket raktam ki, és válogattam közülük.
Majd nem túl megerőltető gondolkodás után döntöttem, hogy végül azon a szürke, tócsákat kerülgető napon munkába indulás előtt még melyiket is égessem egy kicsit.

15 megjegyzés:

  1. ::) ez aranyos!Rád gondoltam,amikor pénteken elmentem a kincses-lomis boltomban és néhány szépséggel hazamentem: mégsem vagyok mentes teljesen a birtoklás vágyától,de az így normális szerintem.Néhány apró dolog kell, és a mécses,könyv,néhány szép tárgy az kell ebben a földi életben.

    VálaszTörlés
  2. És már tényleg könnyen elengedek dolgokat: sokkal könnyebben.Lányomnak odaadtam egy szeretett ,fonott nagy kosarat,amire régen nagyon vágytam.Már nem fontos.Hadd örüljön a drágám!

    VálaszTörlés
  3. Egy újabb közös pont bennünk a gyertyák! Nálunk nemcsak a téli időszakban égnek, nyáron is szoktam mécsest gyújtani! Ha pedig könyv társul mellé, s van egy jó bekucorodós fotel is kéznél annyi nekem már elég is! :-)
    Megírnád a bolt címét nekem?

    VálaszTörlés
  4. Szépség és egyszerűség vajon mindig együtt jár-e?
    Nem vagyok benne biztos. Arra gondolok, hogy a szépség fogalmába bizonyos szubjektivitás is vegyül. Akkor meg attól is függ, aki nézi...
    Már többször elgondolkodtam azon is, hogy mi benne az egyetemes? S van-e egyáltalán ilyen...

    VálaszTörlés
  5. Mammka, én sem vagyok mentes a birtoklás vágyától, de rájöttem, hogy feleslegesek a tárgyak, illetve a sok tárgy már nem kell. Mégis megjutalmazom magam néha.Apró dolgok kellenek, ahogy írod, és az általad említett dolgokat én is szeretem. Egyébként nekem már inkább élmény kell. Lányod biztosan örül. Én is könnyen meg tudok válni szeretett, vágyott dolgaimtól.

    VálaszTörlés
  6. Saci, a házszámot nem tudom, de Gála Kerzen néven fut a hely Sopronban a Somfalvi úton.Egy üzem, és a bejárat előtt van a mintabolt.
    Ez az út vezet Schattendorf felé. Közvetlenül a bolt előtt van egy benzinkút és a Kisalföld Volán telephelye.Az út jobb oldalán keresd. Szeretek oda járni, karácsony előtt különösen, de úgy látszik utána is.

    VálaszTörlés
  7. Flora, véletlen vagy korral járó tisztulási folyamat, hogy én szeretem már az egyszerűt.( Mihez képest?) Nem biztos, hogy másnak is ez felel meg, ha szépet akar, de én éppen a szubjektivitásom szemüvegén keresztül is így látom, tehát a mondat megfelel nekem.
    Már annyi fogalmat rágtam meg erre a témára, és még igazán nem vagyok tisztában vele.Szép, ami érdek nélkül tetszik stb.
    Tanulnom kellett volna többet ezzel kapcsolatban, ami még nem késő.
    Az mindenképpen igaz, hogy nagyon egyéni.
    Átmentem én is azon a korszakon, amikor dekoráltam, mikor mást láttam szépnek mint most.Lehet, hogy ez sem végleges.
    Van-e benne egyetemes? Én úgy gondolom a szubjektivitás nagyon dominál.Van olyan, ami mindenkinek tetszik??? Nem hiszem.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, így biztos oda fogok találni vagy a "megbízottam" :-)
    A szépség számomra nagyon tág fogalom, nem mondom azt hogy megfoghatatlan, de sok minden belefér. S éppen ez a jó, hogy mást látunk szépnek mindahányan. Kapcsolódási pontok persze akadnak!

    VálaszTörlés
  9. Olvastalak tegnap, csak olyan fáradt voltam, hogy nem tudtam volna hozzászólni. Nagy bizalom irányodban, hogy hozzád tudnak és mernek is fordulni a kis(?) lelkibajaikkal. Belegondoltam, hogy kollégiumi nevelőim közt volt-e ilyen? Nekem néha kimondottan kellenek szép dolgok, hogy a lelkemet lesimogassák. Neked ilyenek a gyertyák, nekem füstölők, illatok, kerámiák, zene és a könyvek. Illat: néha egy-két csepp szeretett parfüm is megvigasztal.

    VálaszTörlés
  10. Saci, nem nehéz megtalálni a boltot. Számomra a szép meghatározása nehéz, hiába próbálkoztak vele sokan.Változik az életemen belül is. Most éppen itt tartok, majd lesz másképp is.

    VálaszTörlés
  11. Holdgyöngy, többen vannak akik nem ennyire bizalmasok hozzám, de mindig vannak páran, akik megosztják velem gondjaik. Leginkább a szerelemről hallok, azt beszéljük át, azzal a korosztállyal vagyok, akiknél ez aktuális, úgyis mondhatnám, hogy ismerkednek vele.

    VálaszTörlés
  12. Kérlek szépen áruld el, végül melyik,milyen gyertyát ért a kitüntetés, hogy meggyujtottad. Kerestem róla képet, de nem találtam nagy szomorúságomra, nem baj, majd máskor! <3

    VálaszTörlés
  13. Zsókám, nincs képem róla, a kedvedért majd lekattintom.
    Egy tejüveg tartóban( pohár-féle) fehér, enyhén vaníliaillatú gyertya.

    VálaszTörlés
  14. Hasonlo "bajjal"kuzdunk:)
    Az idezet nagyon tetszik..engem az foglalkoztat jo ideje, amikor ilyen kincsszerzo utrol terek haza(mult heten egy kesztyuvel, (majd mutatom), van e folso hatara a szeperzes megelesenek..vagy az soha nem telik be, mert nem szeretnek annyit pl. targyakbol en sem, hogy fojtogato legyen.

    VálaszTörlés
  15. Írtam már, hogy sok áttekinthetetlen tárgy nem kell. Kivéve ha elfogy, mint a gyertya.
    Változik számomra a szép az életem folyamán. Ezért változnak körülöttem a tárgyak is, ezért selejtezem őket időnként.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu