2013. február 8., péntek

Nyelvtanulás


Előkészítettem az angol ( folytatás) és a német( újrakezdés) tanulásához az anyagokat. Egyik fogadalmam volt erre az évre a nyelvtanulás, és ha a februári összefoglalómat írom, akkor benne kell lennie, hogy már csinálom.
Szeretem is, érdekel is, és sok időt elvesztegetek a tanulásuk nélkül.
Az, hogy nem használom ki azt a lehetőséget, hogy M. anyanyelve német, mi pedig mégis az angolt használjuk közös nyelvként, kezd számomra is érthetetlen lenni.
Ha valaki viszont az angolt tanulja, annak ideteszek egy linket. 
Lehet böngészgetni, használni:

http://www.5percangol.hu/

Ezt a linket pedig Mártának köszönöm, még decemberben tette fel, és most is ezt a rádiót hallgatom:

http://www.mdr.de/mdr-figaro/index.html


  

U.i.: Vágyam a francia. Csak úgy a nyelv iránti szerelemből...:-)


15 megjegyzés:

  1. Én is szeretnék csatlakozni. Két éve tolom... angol csomagot vettem, és franciát is. Talán így könnyebb lenne, ha "látnám", hogy lám, más hogy igyekszik... nem tudom:)

    VálaszTörlés
  2. Rám is ösztönzőleg hat, ha figyelhetem, hogy más hogyan halad.Időnként majd beszámolok hogy éppen mit tanulok. Nekem csoportban jobb lenne, mert akkor kényszerítve lennék, de nagyon időigényes odamenni, hazajönni, ráadásul a munkaidőm nagyon rendszertelen. Hiányoznék is párszor.
    Meglátom így önállóan hogy haladok. Nehogy már ennyi önfegyelmem ne legyen. Pedig általában így szokott lenni. A némettel mindenképpen.

    VálaszTörlés
  3. Ahogy itt a környéken hegyezem a füleimet a horvát és a szlovák nyelvnek több haszna van. Angolt érdemes lenne elkezdeni, de mindig felmentem alóla magam.:(
    A franciának nem éreztem hiányát.

    VálaszTörlés
  4. Tibor!
    A francia tetszik, nem azt nézem van-e itt haszna.:-)
    Számomra itt a német kellene, az angol meg jó bárhol a világban.
    Horvát, szlovák? Hol tudod használni? Merre járkálsz?

    VálaszTörlés
  5. Vannak Pozsony feliratos vonataink és Wulkában Dobroe Utro.val köszönnek a Guten Morgen köszöntésre.:-)
    Elég itt néhány kilométert menni és sehol nem tudod, hogy fognak köszönteni

    VálaszTörlés
  6. Érdekes amit Tibor mond. Pár hónap ausztriai tartózkodásom alatt magam is tapasztaltam ilyet. Igaz csak üzletekben, üzletközpontokban, étteremben és benzin kutaknál. Persze mindez a rengeteg vendégmunkás miatt van. Abban viszont teljesen Évával értek egyet hogy az angol jó bárhol a világban. Bár ehhez viszont utazni kell ha igazán ki akarod használni.:)

    VálaszTörlés
  7. én 8 éve tanultam angolt, de egyáltalán nem használtam és kétségbeestem, mikor útbaigazítást kértek angolul a városban...nagy nehezen összeszedtem magam és sikerült elkalauzolni őket szóban a keresett helyre.

    Ilyenkor mindig az jár az eszemben, hogy elő kellene szednem az anyagaimat, jegyzeteimet és ismételni, ismételni, ismételni...

    Kitartást hozzá Éva:)

    VálaszTörlés
  8. Tibor, az igaz, hogy Burgenlandban és itt is elég Kópházáig menni, hogy horvát településeket találjunk. Hány helyen kinn vannak horvátul is a falvak határában a horvát üdvözlő és búcsúzó szövegek.Sok a vendégmunkás is.

    Ozser, az angolban az a jó, hogy olyannal is tudsz vele beszélni, akivel nem is gondolnád a világ bármely részéről.
    Német hiányában még a fiatalabb generációt képviselő osztrákokkal is, ami itt nagyon kell. Ennek ellenére a német kell, itt nagyon kell.
    Utazni? Többet kellene, hogy használjuk is eleget.

    Orsi, és lenne is annyi idő, hogy ezt megtedd. Amikor kellemetlenül érzed magad egy helyzet miatt, az nagy lökést tud adni. Egy darabig tart a hatás, utána már tényleg tőled függ a folytatás.

    VálaszTörlés
  9. Orsi, a feltett linket az angol tanulásra tényleg ajánlom. Nyert egy díjat is, ahol sok ország netes nyelvtanítási anyagait vetették össze. Átnéztem, tetszik.Van hanganyag is( mindennapi beszédtémák azonnal mentheted mp3-ra) sok szövegértés, olvasmány szószedettel stb.

    VálaszTörlés
  10. nincs az a gyertya túl közel a függönyhöz? (bocs, de ez egy földies "bak" megjegyzés volt..., de lehet, hogy nem tudom jól bemérni a távolságokat a térben, a valóságban se)

    VálaszTörlés
  11. Aliz!
    Meggyújtottuk a gyertyát, és útközben kattintottam le, mikor vitte valaki, hogy az asztalra tegye. Megkértem, hogy álljon meg vele az ablaknál.Munkahelyi kép.
    A függöny előtt csak pár mp-ig időzött. Egyébként igazad van, közel lett volna hozzá, mi sem vállaltuk volna be ezt a veszélyt.
    A földies bak jól látja!:-)

    VálaszTörlés
  12. Köszi Éva, igen ismerem azt az oldalt, az öt perc angol, nem egyszer voltam is már ott, de amíg nincs valami húzóerő, eléggé el tudom hanyagolni...az a baj, hogy nem vagyok rákényszerülve, hogy használjam az angolt:(

    VálaszTörlés
  13. Orsi, sokszor vagyunk így a nyelvtanulással.Erre nem tudok mit mondani.

    VálaszTörlés
  14. A frqnciát meg eljöttök élőben gyakorolni!

    VálaszTörlés
  15. Köszönjük. Egyszer, talán!:-)

    Én most röghöz kötött vagyok, számodra ismert okok miatt.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu