2013. február 21., csütörtök

Könyvek

Viszem a könyvtárba magammal  a kis füzetem, melyben blogos társak könyvajánlásai is vannak, és míg a polcokon keresem a könyveket, majd  amikor olvasom őket, arra gondolok, hogy nekik vajon mely mondatok tetszhettek, és az egész könyv hol találta meg vagy el őket. 
Másodszorra olvasom Krasznahorkai László: Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Délről folyó c. könyvét( köszönöm az ajánlást, Márta), melyet nem lehet megunni: szépségesek a megfogalmazások, tökéletesen illenek a jelzők a főnevek elé, elgondolkodtatók a szimbólumok, a szomorúság tiszta, a szépség egyszerű, és ráébreszt a könyv arra, hogy olykor elmegyünk a megtalált vágyaink mellett.
Más miatt mentem könyvesboltba, de a polcon annyira kínálta magát Romain Gary: A virradat ígérete c. műve, hogy nem hagytam ott. ( Köszönöm, Flora.) Mert lesznek szépséges kivételek a kevesebb több erősen bennem fészkelő elhatározásának rovására is.
Aztán vannak mondatok, melyek megtalálnak, melyek kimondják helyettem, amit nem tudtam így megfogalmazni. Például azt, hogy miért nem írunk bizonyos dolgokról  a blogban: 
"Nem szeretem családtagjaim" erős jellemének" hátsó rugóit szellőztetni." 
( Fekete István: Másnap)
Valahogy így vagyok most a megtalált könyvekkel és a találó mondatokkal.


5 megjegyzés:

  1. Most olvasom pont R. Gary két könyvét (egyszerre...):
    "A virradat ígérete" és "Az éjszaka csendes lesz" (a címét én fordítom, talán nincs még lefordítva: "La nuit sera calme")
    Majd eszmét cserélünk, mint arról a bizonyos könyvecskéről is, amit már majdnem befejeztem!

    VálaszTörlés
  2. Flora, eszemecsere jöhet. Tegnap munka után késő éjjel elkezdtem olvasni, és letehetetlen volt számomra majdnem 3 óráig a R. Gary könyv. Most meg mint akit falhoz kentek!
    Azért is jó rendezgetni a könyveimet( éppen ilyen szakaszban vagyok), mert megtaláltam Emile Ajar: Előttem az élet c. művét!:-)

    VálaszTörlés
  3. A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.

    Jókai Mór

    :)

    VálaszTörlés
  4. tudtam, hogy tetszeni fog neked is :)

    VálaszTörlés
  5. Ozser, köszönöm!
    Márta, én is tudtam, ha te ajánlod, akkor csak jó lehet.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu