2013. február 19., kedd

A táskában

Azt mondják, ha belenéznek egy nő táskájába, akkor sokat megtudhatnak róla. 
Nos, én vasárnap a bolhapiacról a táskámban hazahoztam Sienkiewicz: Quo Vadis-át és két nagymama stílusú virágos bögrét.Volt még máshol vett madáreleség is nálam. Most ebből mit lehet rólam megtudni? A retikülömről most nem írok, talán egyszer arról is és arról, hogyan nem találom a buszbérletet, a telefont és a kulcsot, mert mindig nagyon sok zsebes és rekeszes táskát választok. Ez előny is lehetne, ha mindig mindent ugyanarra a  helyre tennék benne.
A bögreárus hölgy ( nála mindig körülnézek) utánam szólt, hogy odaadhatom neki a megunt dolgaimat, és cserébe azt hozok el tőle, amit akarok.
Lehet, hogy csak adok, de nem hozok el semmit. Na jó, egy-két valamit, mert nem tudok majd ellenállni. 
Úgyis gondolkoztam azon, kinek kellenek a nekem már nem kellő holmik. Üzletelni sem akarok velük, valahogy nem tudok, és nem is találok senkit, aki ebben partner lenne. Nem is lesz, ha nem fordítok rá elég időt, de úgy látszik nem fontos találni.
Változik az ízlés is az évek folyamán, és ha valaki nem selejtez, akkor csak felhalmoz. Egy életen át azért ezt sem lehet. 
Kell a tér, a levegő, a hely az újnak, a változásnak.
El is kezdtem, majd írok róla.

23 megjegyzés:

  1. Mit? ...hát hogy egy művelt, szép érzékű, érzékeny, szeretni-tudó, szeretetre-méltó ember vagy :)

    VálaszTörlés
  2. Mági! Kell nekem feldobni labdát, valaki akkor úgyis lecsapja! :-))) Köszönöm.
    Pedig arra gondoltam, hogy a a madárkaja, mellett könyv és bögre, annyira vegyes dolog, hogy mire jutnak vele. De ha bele gondolok, minden mindig árulkodó az emberről.

    VálaszTörlés
  3. Uh az a virágos de szép. Én is bögre mániában "szenvedek".:)

    VálaszTörlés
  4. Gondoltam is olvasva a bejegyzést: vajon hova teszel még két bögrét?...

    VálaszTörlés
  5. Kovtama, vagyunk páran, de én a lecserélem fokozatosan, amim van.Nem szeretem már azokat, amik "modernek", nem tudom másképp kifejezni, szóval pl. a közelmúltban az Intersparban vetteket.
    Már csak a régiek tetszenek a nefelejcses vagy fehér alapon aranyszélű stb., és a bolhapiacon olyan szépeket látok, hogy elhozom őket.

    VálaszTörlés
  6. Flora, hely az már nincs, ezért szabadulok meg a régi meguntjaimtól. Bolhapiacos hölgynek elvihetem őket, megbeszéltük. Kovtamának írtam fent a kommentben, hogy ma már csak a bolhapiacos "nagymamás" bögrék és csészék tetszenek.Régen nem így volt.
    Egyébként meg dili és mánia( jó nagy dili!!!), de élvezem.Ha a bolhapiacon nem látnék szépeket, akkor talán eszembe sem jutna! 100 Ft értük pedig vonzó ár.
    M.forgatja a szemét csak, ha a bögrék között matatok a piacon. Neki 30 éve van 6 egyforma, és boldog velük.:-)))

    VálaszTörlés
  7. Csatlakozom a csésze-klubbhoz ( bocsánat, itt tényleg minden minden méret és típus csésze :) ), ami meg a selejtezést illeti, kérek jótanácsot, én is erre adom nemsokára a fejem. Rögtön, ahogy meggyógyult.
    :) Köszi a szép bejegyzést!

    VálaszTörlés
  8. Nem rég adta valamelyik filmcsatorna a Quo Vadist! Monumentális alkotás, Peter Ustinov Neroja számomra a legjobb alakítás (persze csak a Poirot alakok után). Talán újra kellene olvasni?!
    Bögréből meg soha nem elég!!! Nekem mindegy hogy modern, anti, csorba vagy ép, mindig jól jön. Igaz nálunk én teszek róla, hogy legyen helye az újnak, képes vagyok mosogatás közben is eltörni!:-)

    VálaszTörlés
  9. Júlia! Selejtezésre tanács? Nem szabad kegyelmezni, ha tényleg akarod a selejtezést. Nagyon fontos szempontjaid alapján tarts meg dolgokat. Borzasztó nehéz!
    Nem olyan a gazdasági helyzet, hogy az ember bármitől könnyen megváljon( ki tudja mi lesz?), meg aztán belém verték a régi nem tetsző, megunt tárgy is jó lesz még valamire.
    Nehezen szabadulok ettől a neveléstől...Az idősebbek mondják, vagy a tárgyakhoz nagyon ragaszkodók, hogy be kell dobozolni, hogy majd elővehessük újra, áttenni egy másik polcra, levinni a tárolóba. Aztán feléjük sem néz az ember többet. Évek tapasztalata.Ettől a gondolkodástól akarok végre megszabadulni.

    VálaszTörlés
  10. Saci!Nem régen adták a filmet? Még soha nem láttam!
    Én ritkán török, de ha igen, akkor egyszerre sokat vagy készletből mindjárt kettőt!
    Túllépek a dolgon, mi mást tehetnék. Azért volt amit sajnáltam.
    Amúgy a bögrét, csészét hangulat alapján is válogatom, ha inni támad valamit belőlük kedvem.

    VálaszTörlés
  11. Júlia, olvaslak rendszeresen, csak nem mindig jelzem ezt.

    VálaszTörlés
  12. Két film is készült belőle:
    - az első amerikai változat 1951-ben: http://www.port.hu/quo_vadis/pls/w/films.film_page?i_film_id=40313
    - a második egy lengyel változat 2001-ből: http://www.port.hu/quo_vadis/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=45106&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=2
    Én csak az amerikait láttam, viszont aki látta mindkettőt, annak a lengyel változat jobban tetszett. Szerintük a könyvet az tükrözi jobban, mind nyelvezetben, mind helyszínekben!

    Egy bögrém van, amit összeragasztottam miután eltörött: egy áttanult éjszaka emlékére, hiszen akivel készültem a vizsgára már nem él. Még nincs szívem tőle megválni.....

    VálaszTörlés
  13. Ezek a tárgyak teljesen jól egymáshoz valók!:) Nálam is..:)
    Jók vagyunk mi ketten igaz? Azt híresztelem ,hogy már nem gyűjtögetek,aztán ma is,csak betértem a használtkincsek boltjába..:)
    Majd fotózom,hogy miket találtam.Hozhattam volna még el dolgokat,de volt amit visszatettem-ez már azért haladás.:)És közben selejtezni kezdtem újra.

    VálaszTörlés
  14. :))
    épp a múltkor szemléltem meg a kismillió bögrémet, hogy mit gondolnak majd az unokáim, amikor a hagyatékom között kotorásznak majd nélkülem: hogy NINCS két egyforma a bögrék között, ha valaki hatos teázást/kávézást szervezne, égne, hogy nincs készletem:(

    (ha érdekelne, hogy bántana:)))))

    VálaszTörlés
  15. Szerencsés bolhapiacod van, itt már rég voltam, de az ember inkább lomisnak mondaná, amit talál. Tudom, kiknél érdemes körülnézni, bár náluk sem mindig. nem is értem, vagy mire odaérek már elviszik, amit érdemes? Ez a csereügylet tetszik nekem, mindketten nyerhettek vele.

    VálaszTörlés
  16. Saci, nem véletlen szerintem, hogy a lengyel közelebb áll az emberekhez. Mégis csak saját országé az a filmre vitel.
    A nagyon fontos emlékektől az ember nem szabadul meg. Ez van te ragasztott bögréddel is.

    VálaszTörlés
  17. Mammka, megvam a ritmus az ember életében: gyűjtögetés-selejtezés, gyűjtögetés -selejtezés...stb! Jobb esetben selejtezés!:-)))

    VálaszTörlés
  18. Katalin, készleteket csak ajándékba kaptam.Én soha nem vettem magamnak.
    Nagyon kicsi családomat nézve 6-an elég ritkán ülünk asztalnál.
    Mégis van, ha a helyzet úgy hozza, de rám is inkább a változatosság jellemző.Nem bánt, ez az én ügyem!:-)

    VálaszTörlés
  19. Holdgyöngy, ez is egészen szegényes kis bolhapiac.Inkább ócskapiac? Sok a lom, a megunt nem értékes holmi, de kotorászással egy-egy darab kiemelhető, ha az ember nem nagy igényű, és kifejezetten nem antik tárgyra hajtó.Mert az nincs, de nem is gyűjtök olyanokat.Se pénz, se környezet hozzá. Igényem sincs rá, a tárgyaktól való függőségből inkább már kifelé akarok menni. Jó, jó van ez a bögre, csésze-dili, de ebből is megyek ki. Most lesznek nekem tetsző dolgok belőlük, és le akarok állni.
    Ma elkeseredett harcot kezdtem vívni régi, egészen jó újságokkal. Vonzzák ám a port. Elég belőlük!
    Tényleg ráálltam a selejtezésre!

    VálaszTörlés
  20. Nekem nagyon tetszett amit a táskádban található tárgyakról írtál. Igazad van. Mindig beszédes egy női táska tartalma. Sokat elárul a gazdájáról.
    Na és azok a bögrék....
    Csudi jók!
    Én mindig elajándékozom a régebbi szerzeményeimet.
    Különben csak bögrék és könyvek laknának nálunk. :)
    Mi nem férnénk be.
    :)

    VálaszTörlés
  21. Kedves Éva, minden mondatod megnyugtatott, hogy sem a táskámmal ( soha nem azt , és akkor találok meg benne amikor kellene ), sem velem nincs baj, amikor mindig beleszerelmesedem egy újabb könyvbe, bögrébe a bolha piacon, és oly boldog vagyok amikor ez + azt később elajándékozom, mert a helyszűke is nagy úr . ja, és a Valentin napról irt soraidat is jó volt nagyon olvasni, köszi !

    VálaszTörlés
  22. Boró, elajándékozom, és van úgy, hogy kidobom. Egyszer el kell kezdeni, és folytatni is tudni kell.:-)

    VálaszTörlés
  23. Jozseva, bele lehet szerelmesedni újabb tárgyakba, és kell a hely az újnak mindig. Olyan természetes mindez, csak dolgoznak bennünk a gátló tényezők is.
    Nincs velünk baj!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu