2012. július 29., vasárnap

Otthon turistaként

A nem itt élő M. néha kéri, hogy sétáljunk Sopron belvárosában. 
Elővette a fényképezőgépét, én is így tettem, és senki nem mondta volna meg, hogy nem ebben a  városban lakom. Belesimultam a turista csoportok által ellepett környezetbe. 
Egyébként nem is olyan könnyű idegen szemmel nézni az otthont. Olyan ez, mint amikor szeretném hallani a magyar nyelv hangzását, a dallamát, ahogy egy külföldi hallja, de nem megy, mert megértem a nyelvet.Otthon vagyok a nyelvben is, mint ahogy a városom külsejét sem igazán látom, mert otthon vagyok a házai, templomai, virágai között. Mintha egy turista jobban elnézné a látogatott hely hibáit is, a hazai  pedig kritikusabb szemmel nézi az otthont, mert úgy érzi joga van hozzá.
A megszokás tompítja is a látást, de néha kell ez a turistáskodós játék "hazai pályán". Segít benne ha nem itt lakóval mászkálgatok, valahogy azonosulok vele, a szemem mindenképpen.
Sőt, büszkén is battyogok mellette, hogy lám-lám szép ez a város. 



12 megjegyzés:

  1. Lehetsz is rá büszke, igazán szép és különleges város! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát én világ életemben jobban szerettem falun élni, mint városban, de van pár olyan város ahol tudnék. Sopron is közéjük tartozik. Gyönyörű képek.

    VálaszTörlés
  3. Ha minden szerencsésen alakul, nyár végén, kora ősszel lehet én is eljutok felétek. Sok-sok kirándulást tervezünk. Nagyon régen jártam Sopron és környékén...talán jó 20 évvel ezelőtt. Ideje feleleveníteni az emlékeket:)

    Mindig is tetszett az a régió nekem, mégis olyan ritkán jutok el arra...

    VálaszTörlés
  4. Én a hazámban mindenhol otthon érzem magam, nem tudom, miért. Érdekes ez a kritika-dolog is, én mindig minden látnivalót be tudok fogadni, egyet kivéve: a szemetet.

    VálaszTörlés
  5. Ági, szépülnek a magyar kisvárosok. Uniós támogatásoknak is szerepe van benne, ahogy nézegetem a felújítások mellé kitett írásokat.

    VálaszTörlés
  6. Kovtama, én hol faluban laknék, hol városban.Még mindig nem tudtam eldönteni. Élhető, tiszta legyen a hely, mindazzal felszerelve, ami kell a mai világban. Pl. internet elérhetőség,viszonylag könnyű megközelíthetőség, nem túlkínálat, de az élelmiszerek alapvető választéka. stb.
    Amúgy nem kell túl "puccos" hely, inkább a természet legyen közel.

    VálaszTörlés
  7. Orsi, még merre mentek ezen a vidéken kívül? Kívánom, hogy sikerüljön ide is eljutni.

    VálaszTörlés
  8. Izabel, én sem találtam még itthon olyan helyet, amire azt mondtam volna, hogy rossz. Igaz, máshol sem!:-)
    Fiatalabb koromban éltem ugyan egy másik országban hosszabb ideig, gyötört a honvágy, és ki is mondtam, hogy nekem rossz ott. Azt hiszem ma már ezt is másképp látnám öregebb fejjel. Búslakodás helyett jobban kihasználtam volna a lehetőségeket. Igaz, én akartam használni, de korlátoztak.:-)
    Szemetes helyet én sem szeretem!Illetve azt, ha lehetne tenni érte, de emberi nemtörődömség elhanyagolttá tesz egy helyet.
    Kritika? Harcosabb vagyok, ha valaki nem idevaló kritizál, pedig miért ne tehetné? Akkor védem azt, amit úgy érzem én joggal kritizálhatok. Bár lehet, hogy a jogtalan kritikán van a hangsúly, ez sért.
    Az otthont mindenki jobban védi? Alapvető, érzelmeken alapuló dolog ez vagy elfogultság?
    Egyre inkább képes vagyok semleges szemmel nézni a lakóhelyet, mert csak így van értelme, így lehet segíteni is, és jogosan örülni is neki.
    Te hogy látod ezt a kritika dolgot?

    VálaszTörlés
  9. Igen, itthon általában fejlógatva járunk, de legfeljebb is szemmagasságig nézünk. S ha néha fel is, meg oldalra is... tovább a feltétlen szükségesnél, csoda dolgokra bukkanunk rá!

    VálaszTörlés
  10. Éva, szeretnénk bejárni a Fertő tótól kezdve le az Őrségig...meglátjuk mire lesz időnk, energiánk:)

    VálaszTörlés
  11. Marvin, már felemelem a szemem otthon is. Néha tudatosan, még gyakrabban ösztönösen.

    VálaszTörlés
  12. Orsi, nagyon-nagyon szép út lesz. Tapasztalatból beszélek!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu