2012. július 3., kedd

Nem bonyolítom túl....

... az étkezést.
Nem is főztem, miért is melegíteném a konyhát magam miatt, csak gyümölcsöt ettem, és csináltam körözöttet is. Most is, máskor is. Kaprot tettem bele, mert nagyon szeretem. Pirítottam alá magos kenyeret, a hűtőből kivett hideg körözött-variációm nagyon illett rá.
Ma vettem cukkinit, padlizsánt, lecsónak való paprikát, paradicsomot, hagymát. Aliznak írom, hogy makói hagymát. Holnap lecsó lesz.
Vettem málnát, barackot, dinnyét is. Bennem a málnaízű csend*, a forró napok délutáni, perzselő csendje. 
Aztán fa alá álltam epret enni.
Minden citrom elfogyott egy közeli nagyáruházban, pedig akartam venni. Már nem mentem máshová, valószínű mindenki limonádét készít a nagy melegben. Még volt itthon egy, azt használtam el. Majd holnap veszek többet.
Kiteregettem, nagyon gyorsan minden megszáradt. Ma kabátot is mosok, ilyenkor a legjobb. Percek alatt csontszáraz minden.
Itt a július! 

* Hajnal Anna

19 megjegyzés:

  1. Kovászos uborkaaaa???:-) Te is adtál ötletet nekem!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is hasonló a repertoár. Annyiban különbözik, hogy reggel, délben, este hideg gyümölcslevest eszünk joghurttal habarás nélkül.
    Kissé hihetetlen, de egy dekát sem sikerül még így sem fogynom.:(
    A limonádéba cukor helyett menta levelet és a citrom karikák mellé narancskarikákat is teszek. Finom nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Györgyi, nem fogyok én sem, igaz, egy kis magos kifli vagy kenyérszelet is lecsúszik mindig. Szerintem sok a víz is bennünk, mert sokat iszunk, és nem minden jön ki. Vízhajtót meg most állítólag nem szabad. Kávét, teát sem lehetne állítólag( vízhajtás), de éppen most csinálom a kávét, mert megkívántam.
    Mentalevél? Kellene venni, látod csak jönnek és jönnek az ötletek.:-)

    VálaszTörlés
  4. Éva, ezek a kaják felségesek, amikről olvasok Nálad. Mindet szeretem nagyon, készítem és fogyasztjuk is. Ma egy picit főztem, volt itthon cukkini, tök és csillagtök, feldaraboltam őket kockára, és pörkölt alapra tettem párolódni. Makarónit főztem ki hozzá, reszelt sajttal hintettem. Férjem a munka után azért még kívánja a főtt kaját, de nem akarok neki valami nehezet adni. A kovászos uborka nálunk is a sláger, jól behűtve, csak úgy magában is.

    VálaszTörlés
  5. Tamás!;-)
    Kellenek az ötletek, a melegben eltompult agynak. Ráadásul a te agyadnak még több feladattal kell megbirkóznia. Nem irigyellek, de ezt már írtam.
    Vettem megint körözöttnek valót. Kaukázusi kefírrel keverem össze a túrót( most az ízlik), bele egy kis köménymag, só és jó sok kapor.Slussz-passz, be a hűtőbe! Olyan finom!

    VálaszTörlés
  6. Compot, van itthon padlizsán, cukkini, majd abból alkotok valamit. Szoktam úgy, hogy felkockázom, mellé még paprika, paradicsom, lila hagyma is kockázva, oregano vagy hasonló mediterrán fűszerek, és be a sütőbe egy kis olívaolajjal. Megrázogatom egy kis olajban az összetevőket, és félidőben egyszer megkeverem. Csak most a sütőnek az ő begyújtását nem nagyon szívesen teszem.:-)
    Van uborka is, még a végén tzatziki is lesz.

    VálaszTörlés
  7. Igen, én töltött tökben gondolkodtam, aztán a sütő begyújtása vitt az új ötlet felé. Ez mégis csak hamarabb megvan, és nem jár annyi meleggel.

    VálaszTörlés
  8. biztos "makói"...? sokszor itt se azt lehet kapni...,(hanem "kinait") de lehet , hogy máshol inkább:)) egyébként én is körözöttet vettem tegnap épp, igaz, boltit, előre gyártottat, de emlékszem, anyukám milyen jókat kaavart ki, mindenfélét tett bele, amit kellett...az volt az "igazi" (a hagyma is... benne)..volt "konyhakertünk is...de most el kellene menni egy pár házzal arrébb zöldpaprikáért pl... és olyan meleg van és olyan lusgta vagyok... a Korona étterem előtt viszont ki volt irva, hogy "házi kovászos uborka kapható":))azt a férjem csinált jókat, nagy üvegekben , az eresz alatt...
    a kávéval meg én is úgy vagyok, hogy innám, hogy felébredjek végre, de ugye nem ajánlatos...:(

    VálaszTörlés
  9. a te körözötted fehér?!!! és a pirospaprika...?!!

    VálaszTörlés
  10. Aliz, ha csak olyan hagyományos körözöttet csinálok hagymával, de kapor nélkül, abba teszek pirospaprikát. Hogy ebben miért nem tettem, azt nem tudom. :-) Csak!!! Ha legközelebb csinálok még kaprosat teszek bele paprikát is.

    Hagymaügy!
    Megnéztem a hagymát, hálóban van 5 db. Az Intersparban nagy betűvel volt kinn, hogy makói hagyma. Bedőltem nekik. Van köze Makóhoz, de szerintem csak ott csomagolják, mert egy makói Zöldségcentrum Kft címe van a cetlin. Olvasgattam még mi van odaírva. Hangyányi betűkkel megtaláltam, hogy: Hollandia.
    Ennyit a makói hagymámról.

    VálaszTörlés
  11. Beborult kinn. Megnéztem az Idokep.hu-t, és látom a radarképen, hogy valami zivatarféle közeleg felénk! Így legyen, csak ki ne kerüljön minket. Árnyékban 34.3 az erkélyen, lakásban 31.2 fok.

    VálaszTörlés
  12. Compot, azon agyalok, hogy holnap mi legyen az ebéd, aminek elkészítése nem jár hővel.
    Tzatziki, görögsaláta? Van itthon halkonzervem, jól megcsöpögtetem citrommal, és kész az ebédem. Vagy megcsinálom a körözöttet.
    Vagy egy újabb gyors lecsó?

    VálaszTörlés
  13. Na, itt éhes lesz az ember ebben a melegben is olyan finomakat irtatok. Lehet szemezgetni belőlük. :) Én ma krumplifőzeléket csinálok, éppen most fő a fiúk azt kértek(ilyen is ritkán van, mondom hogy meleg van:) ) hozzá fasírtot, de kenyér helyett zabkorpával dúsítva. A tzatzikit lopom, holnap azt fogok magammal vinni a munkahelyre, mozarellával. Ja, délelőtt amikor olvastam a bejegyzésed Éva, annyira megkívántam a sárgadinnyét, de sehol sem kaptam :(:(:(

    VálaszTörlés
  14. Hehe. Egy kis könnyű nyári leveske gyanánt gombalevest csináltam. (Egyébként tényleg nem volt "nehéz" étel, és mindenki boldogan ette.)
    Amire vágytam, és ami szintén előállt, az a cukkini volt, tojással.
    Holnap? Ki tudja, mit eszünk, mit kapunk a piacon, mert az fogja meghatározni, juszt is!
    Hét végén azonban ünnepi kaja várható, és mi vagyunk a házigazda.
    Tzatziki? Ötlet finom! Koviubi? Elkészül addigra! Már csak valami könnyű, nyárias húslevest álmodunk.
    Netán zöldség, sütőben köretnek, mert a rántott csirke alapkövetelménynek tűnik.
    Lesz édesség is, az legalább ilyenkor is jól ehető és könnyed.

    VálaszTörlés
  15. Nem tudok kora reggel aludni a folyamatos dörgés miatt.Éjjel is vissza-visszatérő zivatar volt. Esik, és kinn 18.4 fok!
    Tudom, hogy ma még felmelegszik az idő, de micsoda megkönnyebbülés ez most.
    Lecsó lesz ma!

    VálaszTörlés
  16. Kovtama, jó tzatziki evést, és remélem ma már lesz sárgadinnye is.
    Stali, micsoda lehetőségeket adtál te itt elő!
    Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  17. Esőnek vége, újra melegszik a levegő, mindjárt nekiállok a lecsónak. A lakás viszont 5 fokot hűlt.

    VálaszTörlés
  18. Éva, nálunk még mindig vaskosan 36 fok van (árnyékban).
    Viszont hálából ma könnyű tavaszi leves készült, fejtett babból, füstölt nyúlján - és még sütöttem is. Igaz, a sajtos fagyasztottból lett, de az édeset személyesen és önállóan adtam elő.
    A sütő sem hűtötte le a lakást.
    Úgy kell nekünk!

    VálaszTörlés
  19. Stali,
    itt nem olyan "vaskos" árnyékban. 29.5 fok. Azért az éjszakai eső javított a helyzeten valamit.Lakás viszont meleg.
    Amúgy meg locsog a levegő a párától.
    Finomakat esztek, tetszik a repertoár!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu