2012. július 12., csütörtök

Könyvajánló

" Kénytelen vagyok elfogadni, hogy  a meghatározó és lényeges dolgok tőlem függetlenül működnek, és ennek a működésnek a mozgatórugói a legtökéletesebb módon el vannak rejtve előlem. Voltak olyan pillanatai az életemnek, amelyekre a mai napig sem tudok egyértelmű magyarázatot találni, mégis  érzem, hogy a legmeghatározóbb  pillanatok éppen ezek. Ezekből élek..."
( Győrffy  Ákos:Haza - részlet)

Mikor a könyvtárban megláttam a polcon a könyvet, Győrffy Ákos: Haza c. művét, a borítója tetszett meg. Ez a ködös erdőrészlet a színeivel, a színek összhangjával, melynek látványa személyes erdei séták emléke is.
Megnéztem, hogyan kezdődik a könyv, és tetszett, amit olvastam. 
Valahol kinyitottam a könyvet találomra, ott is tetszett.
Sajnáltam mikor végére értem, nagyon nekem való könyv. Megveszem saját példányban is, ha bármikor szeretném újra elolvasni- vagy csak úgy beleolvasni-, meglegyen a polcomon.
Itt van egy részlet belőle a netről is, ha valakinek ez alapján tetszik, az egész könyv tetszeni fog.


"A Duna erős illata hullámokban csap át a kerítés fölött. Az érőfélben lévő almákon viaszos fényben ragyog a holdfény, s a komposztdomb tövében egy sün kotorász. Egyben látok most mindent, ami volt, ami van, és ami lehet még. Van valami, amit semmi nem tud megrontani.Sokáig azt hittem oda minden, nincs remény, előttünk végleg lezárultak a kivezető utak. Ide kellett ülnöm ahhoz, az almafa alá, hogy ráébredjek: amit kerestem, az soha nem tűnt el innen, mindig itt volt, csak nem találtam, mert mindig valami nagyszabásút, ragyogót, lenyűgözőt kerestem."
( Győrffy  Ákos:Haza - részlet)


13 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik, pedig megfogadtam ha még egy könyvajánlóra találok meg sem nyitom, mert annyi van még, amit nem olvastam el.:)

    VálaszTörlés
  2. ...ez tényleg pont neked való szöveg!:)(csak te már előbb rájöttél...)

    VálaszTörlés
  3. Kovtama, nem muszáj elolvasni ezt a könyvet sem!:-))) Nekem van egy füzetem, beleírom az ajánlott könyveket (melyek tetszhetnek), és ha könyvtárba megyek, akkor a füzet velem van. Aztán van, hogy hozok haza belőlük.

    VálaszTörlés
  4. Aliz, de jól ismersz már!:-)
    Tényleg szeretem a sok sok táj- és hangulatleírást, az elgondolkoztató szöveget, a kissé melankolikus hangulatokat. Ebben van ilyen is, olyan is, az egész könyv tetszik.

    VálaszTörlés
  5. Jónak tűnik a Győrffy Ákos könyv,...és a könyves füzettel is jó ötletet adtál. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  6. Katici, én is gyűjtöm a jó ötleteket, én is adhatok másnak.:-)

    VálaszTörlés
  7. Én meg találtam neked szóló idézetet, ill. valamelyik elmúlt bejegyzésedre? Csak hol van az a könyv? Megtalálom hozom neked!

    VálaszTörlés
  8. Tetszik, hogy ilyen sokat és jól olvasol! És hogy ilyen jól el is tudod mondani! Itt, Fr.o-ban is a nők alkotják az olvasók nagyobbik részét!

    VálaszTörlés
  9. Győrffy Ákos írásait nagyon-nagyon szeretem. Csak azokat olvastam, amit itt-ott a neten, a literán találtam, interjúkat, ilyesmit, de ez már régóta kíváncsivá tett engem is...

    VálaszTörlés
  10. elismerő kritika a könyv(ed)ről:
    http://port.hu/article/29780

    itt meg egy régebbi közvetett találkozásféle vele (is). fotóval:
    http://www.irodalmijelen.hu/node/3667
    (ez ugyanarról is, másról is, kicsit off, a vége nem annyira..:
    http://www.irodalmijelen.hu/node/3667

    (több linkkel nem terhellek!:)ezek se "kötelezőek!":)

    VálaszTörlés
  11. Remélem, most hogy elnyertem végleges szabadságom több idő jut könyvekre...

    VálaszTörlés
  12. Flora, eltávolodtam az olvasástól pár évig.Elvitt magával a TV és a számítógép. Most térek vissza. Nem hanyagolom az eltántorító eszközöket sem, de az arányokon változtattam.
    Márta, olyan nagy rátalálásként éltem meg Győrffy Ákost a magam számára, mint egyszer Zsille Gábor költőt.
    Aliz, köszönöm a linkeket. Nem kötelezőként élem meg, de a kíváncsiság elolvastatja velem az általad ajánlott írásokat.
    Márta, így legyen! Én úgy gondolom egyre több ember újra rátalál a könyvekre. Mert visszatérünk sokszor oda, ahonnan elindultunk.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu