2012. április 29., vasárnap

Csak az öregek...

...tudnak olyan türelemmel várakozni, a visszatérő gyerekeikre- így is *építeni a szeretetet-, ahogy Mama teszi a hirtelen jött nyári melegben a hűvös falak árnyékában kinn az udvaron. A közel 90 év bizonyára megtanította őt arra, hogy miért a nagy sietség, aminek vagy akinek el kell jönnie,  úgyis megérkezik.
Ha erre is tanít az idő, akkor jó.
Az udvaron már sok virág el is virágzott, mert a természet is csendben teszi a dolgát, bent is csend, a cédula is ott van az asztalon, hogy sokat kell inni, mert kell a folyadék. Nincs mindig aki figyelmeztesse, csak cédulára írt a betűk teszik meg.
Az újságok (melyek leginkább az egyház hírei) és a szemüveg mellett ott a nagyító is, hogy olvasni tudjon. A TV-t, rádiót már nem mindig hallja. Talán ez a lelki béke titka? 
Közben visszatérünk egy temetésről, mert aminek el kell jönnie úgyis eljön... 
Fájós lábai már nem engedik, hogy ő is részt vegyen rajta. Hát, türelemmel vár minket, érdekli, hogy a temetőben, hogy zajlott a búcsú a végleg távozottól, majd ölbe tett kezekkel figyelmesen követi az unokákról a híreket, mert tulajdonképpen az a legfontosabb, hogy róluk tudjon. Kimondatlanul is, beérett bölcsességgel azt tudatja velünk, hogy a jövő van előttünk, nem a múlt.


*A türelem tulajdonképpen a szeretet építőművészete. Egyfajta "passzív" alkotás, amikor a belőlünk áradó szeretet és bizalom éppen azáltal készteti változásra a másik embert, hogy nem szólunk bele az életébe, nem sürgetjük, nem szabunk neki sem határidőt, sem feltételeket. Egyszerűen csak várunk rá. Ez a legfontosabb.

(Simon András)



6 megjegyzés:

  1. Meghatóan szépen indul a napom!

    VálaszTörlés
  2. gyönyörű az idézet, nagyon köszönöm
    és csodálatosak a fotóid ma (is)

    és szeretettel üdvözlöm az idős hölgyet is, azon a profilképen az ablakkal rajta van a szép arcán, amiről írsz: szépség derű, türelem

    VálaszTörlés
  3. Talán ez az öregség ajándéka: alkalmazkodni lehetőségeinkhez, de mindvégig a mában élni...

    VálaszTörlés
  4. Békességet otthonosságot, szeretet tükröz ez az írásod és a mellé adott képek is.

    VálaszTörlés
  5. NAGYON köszönöm ezt a csodás bejegyzést!!!!!Ilyen szép nagymami szeretnék lenni,mint a tied....
    Simon András idézetet is külön köszönöm ,ismerem őt személyesen....Ajándék ez is.
    A gondolataid olyan szép gyöngysorok,mint az utolsó képen a gyöngyök, nem is szóltam még a fotókról...

    VálaszTörlés
  6. Zsóka, remélem is, örülök mindig ha a "közelemben" vagy.
    Katalin, szerintem 90 évesen, és még mindig elég aktívan lehet így nézni.Békésen telnek a napjai, még sokszor süt, főz, rejtvényt fejt, mos, takarít...
    Flora, általában az idősek a múltban élnek. Mamánál is ez észrevehető, de még a jelenben is itt van, és ez megnyugtató.Érdeklődéssel figyeli a számítógépet is . A képen is ( oldalsávba tettem fel) fotókat nézeget az unokákról, és egy olyan helyről, ahol sok-sok éve járt még gyerekkorában, de mi most fotóztunk azon a helyen, hogy megmutassuk neki.
    Györgyi,örülök. Jók az ott töltött órák.Szeretem az olyan falusi házakat, mint az övé, ott valahogy tényleg béke van.
    Tamás, a fiatalokra inkább jellemző a türelmetlenség, és ezt még csak nem is róhatjuk fel nekik.Korosztályuknak megfelelően viselkednek. A lenyugvást az évek adják meg. Te más helyzetben vagy annak ellenére, hogy a korod még a tempót diktálná. Isten iskolájában azonban sok olyat lehet tanulni, amit máshol nem.
    Mammka, nem az én nagymamám.Mamának hívom, mert az általam időnként emlegetett M. édesanyja. Nem vagyok képes Mici nénizni, egyszerűbb a Mama elnevezés, mert így szólítják otthon.Sajnos nekem már egyik nagyszülőm sem él.
    Köszönöm a Te látogatásod is úgy, ahogy a többiekét is.Még van két napunk a hosszú hétvégéből.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu