2015. július 26., vasárnap

Könyv

Veszprémben bementem egy Alexandrába könyveket nézegetni. Másodlagos szempont (első?), hogy a Plázában van, ami légkondis. Most már nem érdekelne igazán ez a tény, mert lehűlt a levegő, és jólesően fúj kinn a szél, várhatóan újabb esőfelhőket terelgetve. Hurrá!
Szóval, ott várt rám egy könyv, vagy éppen azért fedeztem fel, mert engem érdekel, és ez az érdeklődés be is vonzotta a látóterembe, vagyis kiszúrtam szinte azonnal egy polcon. 
Sue Atkinson: Kiút a depresszióból, és az "Első lépések" c. sorozatban jelent meg.
Idézetet nem hozok, mert nem mindig szerencsés, az egész könyv összességében jó. A szerző, aki mellesleg terapeuta, és maga is benne volt ebben a betegségben.
Ajánlom azoknak, akik érintettek, vagy megelőzésre használnák, vagy a környezetükben van valaki, aki ezzel gyötrődik, mert arról is ír, hogyan segíthetnek. 
Egy szuszra is el lehet olvasni, hogy aztán újra nekiálljak immár jegyzetelve. 
Vagy mégsem, mert úgyis sokkal többet aláhúznék, mint nem.



18 megjegyzés:

  1. ezt én is megvetttem már, de valahogy -bár már többször kézbe vettem - nem lett az én könyvem igazán, mindig abba is hagytam... de majd tán újra előszedem...(még kéznél van)... ha szerinted jó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízlések és pofononok...:-)
      Nem túl bonyolult könyv, de rávilágít a lényegre! Jól összefoglalja a lényeget szerintem.

      Törlés
    2. lehet, hogy azon már túlvagyok? "azon"...:)

      Törlés
  2. Tapasztalatból írom a sport sokat segít a depresszión. 3 hét kell, hogy valami sportot megszeressen az ember, utána már hiányzik. Teljesen feltölt boldogsággal, csak elkezdeni nehéz. Nekem a könyvek közül egyedül Gretchen Rubin Boldogságterv c. könyve jött be, azt időnként elő is kapom, de szerintem igazából csak mi tudunk segíteni ezen a betegségen, még akkor is ha találunk egy könyvet. Segíteni persze segíthet, ideig óráig. Nordic Walkingot nem próbáltad, komolyan kérdezem? Mintha rémlene valami ilyesmi. Nem jött be? Ha rendszeresen beiktatod talán az is segíthet. Örülök, hogy sok pozitív dolgot olvasok a blogodban és annak meg főleg, hogy végre!! olvashatom ! :) Szép hétvégét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez a depresszió mélyebb volt annál ( plusz pánikrohamok) , hogy csak a sport segíthetett volna,de része a megelőzésnek és a nem vissza esésnek. Most jól vagyok, kinn vagyok belőle, és a kórházban ez egyik terapauta tanította is a nordic walkingot. Ők is fontosnak tartják a mozgást.
      Ez az én sportom, és komolyan el kell kezdenem,illetve rendszeresen csinálni,mert minden téren kell. Sok minden kell a lelki egyensúlyhoz! Majd beszámolok a NW-ról, amikor része lesz az életemnek. Hamarosan!

      Törlés
    2. Köszönöm a könyvajánlást és a jókívánságokat is! :-) Figyelemmel kísértem, mikor a futásról, mint sportodról írtál.

      Törlés
  3. Ő az ,aki a hegymászásból hoz hasonlatokat? Azt hiszem ez az,akkor pedig ez a legjobb könyv,amit ebben a témában olvastam.Kézikönyvként használandó és mindig újra elővehető.Nagyon jó,hogy újra kiadták!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kézikönyvként használható, és egyébként is könnyen elfér egy kézben.
      Hegymászásról hasonlatok? Nem jellemző rá.

      Törlés

  4. Nem tudok erdemlegesen hozzaszolni, en magam ilyen melyen meg soha nem voltam benne, csak ugy, annyira, hogy sajatmagam kiszedem.Valoban jo a sport, de csak a folso szinten.Viszont ismertem valakit, aki erosen benne volt, naponta kb masfel 2 orat beszelgettem vele, allitolag en huztam ki ezzel, mert latta, hogy valoban figyelek, nem szamit az ido.Mindig o hagyta abba, nem neztem kozben az oram, stb.Tenyleg erdekelt tudok e segiteniA gyogyszert is abbahagyta, eldobta.De azt is tudom, hogy minden ember mas, mashogy el meg dolgokat.Orrulok, hogy jol vagy, jol haladsz!


    Egeszen mas/ amiota leirtam, hogy huvos nyarunk van, hozzank is megjott a meleg, 32 fok:) egesz heten igy marad.Ha csak ez a het lesz ilyen es ennyi, nem melegebb az meg kibirhato:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágnes,van egy hármas egység a depresszió leküzdésében. Önmagam, csoportos pszichoterápia ( beszélés-meghallgatás a pszichiáterek, terapeuták vezetik) és a gyógyszer.
      Ezt a kórházban tanultam meg. Ha ez egyik hiányzik az olyan, mint ha egy 3 lábú széknek az egyik lába hiányzik, akkor borulhat az egész.
      A mozgás jó, ez köztudott, volt egy terapeuta,aki oktatta a Nordic walkingot pl.
      Szorgalmazták a betegek egymás meghallgatását és beszélgetését szabadidőben. Nem volt ám ágyban fekvés, pedig az esett a legjobban, figyelték, hogy mennyit mozgunk, és hétvégére hazajöhettünk, hogy lássák hogy bírjuk a gyűrődést a kórház biztonsága nélkül. Az elején vágytam vissza a kórházba..
      Nem mindenki kerül persze kórházba, de én mélyen voltam és volt stressz és fóbia is. Mivel kémia is az depresszió, mikor a megfelelő gyógyszer is meglett végül, így jól lettem. Micsoda megkönnyebbülés! Én is akartam, tettem is érte, terápia is megvolt, még önként is jelentkeztem egyre. Már " túlképzettnek" éreztem magam. :-)
      Kórház nélkül is ki lehet belőle kerülni, ha van egy jó hallgatód, te is akarod, mozogsz is, erőlteted nem lévő aktivitást( nem könnyű!). Ahogy egy főorvosnő mondta egy viziten, csak az akarat sokszor kevés. Ez van!
      Nekem egyedül nem ment. Szakemberek is kellettek.Most jól vagyok.
      32 fok kibírható. Remélem így marad nálatok. A múlt heti 40 körüli sok volt, az éjszaka sem hűsített.Élvezd a hetet!

      Törlés
    2. én úgy tudom - közvetett tapasztalatból -, hogy az igazán mély depressziós ember nem igen beszél, ha igen, az már az oldódás jele lehet. Ja, és nem is nagyon mozog, hiszen fel se kel az ágyból!


      Törlés
    3. Míg otthon voltam én se nagyon keltem fel az ágyból, és főleg hallgattam. A kórházban a terápián muszáj volt beszélni, és nem hozták helybe sem az ételt sem a gyógyszert, tehát fel kellett kelni.Szándékosan volt így.

      Törlés
    4. Jól tették.én sokszor tehetetlennek éreztem magam, de hàt nem voltam szakember, csak aggódó hozzatartozó. De az idő is mindig mindent megoldott - szerencsére.
      Meg időnkent klinika., korhaz...
      Azota sokat fejlődhetett a kezelési módozat is, úgy tűnik! Örülök, hogy ilyen jól vagy!!! ;)
      .

      Törlés
    5. Szerintem átgondoltan csinálják.A kérdés csak az, mi hogyan állunk hozzá ahhoz, amit ők ajánlanak. Én partner voltam.

      Törlés
    6. A csoportterápia ha egybeesett a vizittel, a még a vizitet is felülírta. Ha nem voltál elég aktív, beosztottak egy újra.
      Sőt volt biblioterápia, melyen rövid irodalmi műveket, szemelvényeket elemeztünk.Persze, hogy rejtetten arról szólt, ami nekünk segíthet. Volt kézműves akármi is ( én festettem, origamin is voltam), meg minden más. Az embert nem hagyták csak úgy feküdni. Délután volt lehetőség rá, de akkor is hajtottak( finoman), ki a kórház parkjába sétálni stb.Én azért akkor elnyúltam, mert legszívesebben egész nap feküdtem volna,de nem lehetett.

      Törlés
    7. jó kis intézmény lehet....

      Törlés
    8. A helyi kórház illetékes osztálya.

      Törlés
  5. Nagyon koszonom, hogy igy leirtad Eva! az ember soha nem tudja mikor lehet szuksege a tudasra, bar inkabb ne kelljen.

    Igen, a 32 kibirhato:) ilyenkor csak zoldseg gyumolcsot eszunk, igy plane.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu