2014. március 15., szombat

Színek

A szélvihar és az eső csak délután érkezett meg, így a délelőttöt sétával, ünnepi programon való részvétellel tölthettük. M. erősen rácsodálkozott a kokárdámra, mikor kitettem még itthon, hogy később ne kelljen a biztostűvel babrálni. Nem volt tisztában az itteni március 15-i hagyományokkal, nem is tudott mit kezdeni a helyzettel. Amúgy tudja, hogy mit ünneplünk március 15-én.
Megkérdezte, hogy nem lesz-e a kokárdából baj, és mit szólnak majd az emberek az ( én) " nacionalizmusomhoz". Látszott rajta, hogy egyéni döntésnek tartja, és ő csak jót akar. Hiába mondtam, hogy nyugalom, ez hagyomány, és azzal sincs semmi baj, hogy náluk ilyen nincs.
Csak akkor értette meg, hogy ennek így kellett lennie, mikor az utcán és főleg az ünnepélyen nagyon kevés kivétellel mindenkinek volt a kabátján a trikolorból. Egy darabig nem szólt semmit, csak erősen fókuszálva böngészte a kabátokat, ilyenkor békén kell hagyni, mert dolgozik az agya.:-) Aztán, annyit mondott, hogy most már ért mindent... Szerintem lassan beletanul az ittlétbe, most döbbentem rá, hogy március 15-én még nem volt itt.
Egyszínű sárgát pedig nárcisz képében  hoztam haza, szinte világított a hirtelen besötétedett délutánban a virág, hogy aztán az ablakot feszítő szeles, esős délutánba kicsit belealudjak.





15 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, ma mindenütt szép volt az ünnep- tényleg csak megélve lehet megérteni:)

    VálaszTörlés
  2. "ilyenkor békén kell hagyni, mert dolgozik az agya.:-) "---ezt megjegyzem.:)
    Tüneményesen leírtad!

    VálaszTörlés
  3. mint Szőcs Géza írta:
    "Ma azt álmodtam, hogy egy olyan vendéglőben jártam Hernádi Gyulával, ahol az ételsorok színe naponta változott. Megpróbálom én is összeállítani egy hétszínű gasztronómia alapanyagait.

    Sárga : húsleves, sáfrányos rizs, rántott hús, citrom, tojássárgája, sör, kajszibarack, sárgadinnye, sárga paradicsom, paprika, krumpli, kukorica, banán

    Narancs: sütőtök, kagyló, rák, rókagomba, korallgomba, sárgarépa, narancs, őszibarack

    Piros, vörös: cékla, eper, málna, szőlő, görögdinnye, hús, vöröskáposzta, bogyók, som, paradicsom, paprika, bor, fagyi, alma, vérnarancs

    Fekete: kir royal, szeder, áfonya, Guinness, olajbogyó, kávé, csoki, bor, aszalt szilva

    Zöld: saláta, uborka, paprika, zöldborsó, spárgavég, kiwi, lime, menta, kapor, petrezselyemzöld, olajbogyó, szőlő, alma, vinho verde

    Fehér: tej, sajt, tojás, vaj, rizs, hal, csirke, torma, petrezselyemgyökér, spárga, fehérbab, retek, fehér csoki, tejszínhab, citromfagyi, kókusz

    Barna: bab, mogyoró, máj, barnasör, kenyér, barnacukor, kávé, konyak, whisky, csokoládé, fagylaltok

    Kék: besztercei szilva, kökény, curaçao, színezett fagylaltok, sütemények



    És persze még rengeteg minden, meg ezek árnyalatai – hányféle színre lehet megsütni a húst? – és kombinációi. Ahogyan Ion Lăncrănjan írta: akkora volt a magyar piaci árusok romángyűlölete Kolozsváron, hogy egymás mellé tették a zöldhagymát meg a piros retket, mert folyvást a magyar trikolór járt az eszükben..."

    VálaszTörlés
  4. Júlia, láttam, hogy tényleg nem tud mit kezdeni azzal, hogy valaki az utcán is kiteszi magára a trikolort. Ami számunkra március 15-én természetes,különösen magán az ünnepségen, Ausztriában ilyen elképzelhetetlen, ahogy mondta.
    Látnia kellett, hogy nálunk hogy zajlik ez az ünnep.
    Akkor kezdte megérteni,hogy nem én vagyok egy különc nacionalista(?!) mikor az első kokárdás jött velünk szemben az utcán.
    Így lehet tanulni egy másik országot.

    VálaszTörlés
  5. Mamka! Azt hiszem a férfiakra ez jellemző, vannak pillanataik, amikor nem lehet zavarni őket.:-)
    Ha valami bántja őket, ott és akkor sem lehet. Mi nők szeretjük kiönteni a szívünket azonnal, ha valakivel bizalmas viszonyban vagyunk, a férfiak kivárnak, és mindig van egy alkalmasabb időpont.Ezt nekünk is jó megtanulni.
    Ez a helyzet persze itt más volt.Itt neki tapasztalnia kellett.

    VálaszTörlés
  6. Katalinom, ez megint megköszönnivaló ajándék, amit hoztál.:-)

    VálaszTörlés
  7. Évek óta nem voltam egyébként ünnepélyen. Mert nem akarom a politikai "rafináltkodást" hallani egyik oldalk részéről sem, melyet beépíthetnek magába az ünnepbe. Mivel nem találtunk parkolóhelyet, késtünk, így az ünnepi beszédről lemaradtunk!!!Maradt a vers, zene, tánc, ahol munkatárs és tanítvány is táncolt.
    Hogy most miért mentünk? Mert sétálgatni akartunk, és kézenfekvő volt, hogy akkor a műsorra is menjünk.
    Más ünnepélyre sem megyek szívesen, mert egyre inkább nem arról szól, melyről kellene.

    VálaszTörlés
  8. menniyre egyetértek ez utóbbi hozzászólásoddal,

    VálaszTörlés
  9. Katalin, ezt tették az ünneppel és velünk!

    VálaszTörlés
  10. Pedig március 15. és 1848 témája körül összegyülekezhetne az ország...

    VálaszTörlés
  11. Nem megy! Pedig jobb lenne, mint az marakodás.
    Az itteni ünnepély nyugodt, békés volt, nem panaszkodhatom.

    VálaszTörlés
  12. Júlia fotóit jó volt látni, téged olvasni, s nekem ti lettetek az ünnepeim. Távol is voltam, de nem is akartam, semmit , elegem van belőlük. S sajnálom az ünnepet, amit másra használnak ki és fel.

    VálaszTörlés
  13. Holdgyöngy, tényleg sok éve nem voltam március 15-i ünnepélyen. Az okok azok, melyekre te is és mások is utalnak. Pedig nem akarom magát az ünnepet büntetni távolmaradásommal( nem mintha büntetés lenne neki!),de egyre inkább saját magammal elvagyok csak úgy a magam módján az állami ünnepeken, vagy pihenek,egyszerűen élvezem a szabadnapot, ami ráadásul idén éppen szombatra is esett.
    Emberek közé nem megyek általában.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu