2014. március 22., szombat

A völgyhídon innen és túl


Amikor a márkói völgyhídon átmegyünk, akkor látható távolságban, de mégis messzire ott a falu a templomtoronnyal. Egy villanásnál azért több Márkó, de jön az újabb látvány, és ha akarnám sem lenne köszönésnyi idő sem a találkozásunkból.
Ízlelgettük eddig is a bakonyi település nevét, vártuk, hogy hosszabbodjanak a napok, hogy hazafelé jövet megállhassunk, és az ismeretlent ismerőssé tegyük. 
A falu határában van egy kálvária, mely elvezeti a szemet egy kápolnáig, és a közelben van egy vasúti sínpár, mely nem tudom merre vezet, mert elvész a messzeségben.
A kápolna előtt és mögött tavaszi hérics, piros árvacsalán, más ismeretlen kis virágok, és még leginkább csak rügyező, mint virágzó fák. Óvatos még a tavasz, mint én. Még a végén barátok leszünk.
Egy séta után mindig rájövök, hogy mennyire nem ismerem a virágokat. Mindegyik szirmost ismerősként üdvözlöm ennyi évnyi tavasz után, de még mindig nagyon keveset név szerint.



8 megjegyzés:

  1. Éva, tavaly júniusban jártuk össze a környéket, s fotóztam kálváriákat Fodorkának. Ilyennel, mint ott nem találkoztam máshol, az a fenséges illat, sok gyógynövény volt ott. Ha máskor is autóval mentek érdemes lenne benéznetek Városlődre, ott is kálvária van, egy régi ház s szobor vagy inkább kereszt a központban, s több új parasztházjellegű ház.

    VálaszTörlés
  2. Hosszabbodnak a napok, útközben egyre több helyen tudunk egy kicsit megállni. OK, Városlőd! Meglesz.
    Herenden is meg akarunk állni porcelánokat nézegetni.Sok belefér egy napba!:-)

    VálaszTörlés
  3. Éva, én tudom, hova vezet az a sínpár! Évekig ez vitt el bennünket Bobáig, ahonnan hintóval vitt tovább nagybátyám két szép lova Piritre! Igy a fülemben Márkó, Városlőd, Kislőd, Somlóvásárhely stb. úgy csengenek vissza, mint a boldogság ígérete!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Flóra, hogy milyen szép véletlenek vannak! Milyen jó, hogy írhattál arról a sínpárról is.
    Van egy kis listám, hogy a Veszprémbe vivő vagy hozó útjainkon hol állunk meg félórára, hogy a kötelező út kirándulás is legyen egyben.
    Nagypirit már felírva miattad, mert gyerekként ott nyaraltál. Én is el akarok menni oda.Városlőd is fenn van már, és Holdgyöngy még ajánlotta Gannát és Döbröntét.Meg még pár hely lesz.
    "...úgy csengenek vissza, mint a boldogság ígérete!"
    De szép!

    VálaszTörlés
  5. A viragok nevevel en is szenvedek, de lassan tanulgatom.Lehet baratok leszunk?:)
    Ugyanigy vonzanak a kalvariak, a noverem ahol lakik, mogotte van egy, a hegyet is arrol neveztek el.Kalvaria hegy.Amikor ott vagyok, mindig megmasszuk, mindegy milyen evszak van:)

    VálaszTörlés
  6. Mindig egy-egy új virágnév adódik hozzá a meglévő tudásomhoz.
    Szeretem a kálváriákat végigjárni. Holdgyöngy ajánlotta Városlődöt, megállunk majd ott is egyszer. Már a neten megnéztem az ottani kálváriát.

    VálaszTörlés
  7. Mi pedig részesedhetünk az egyre hosszabbodó napok megállásaiból. :-) Hurrá!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu