2014. február 28., péntek

Ti is akképpen...

Tetszik!
Nem tartok itt, csak törekszem rá, azt sem mindig, és sokszor  el is bukom. Van, hogy sikerül jó embernek lennem, és ez belső békét és nyugalmat ad.
Ha valaki sopánkodás, kritizálás, fanyalgás, lehetőség hiányának emlegetése helyett viszont képes a maga helyén helytállni, az tiszteletreméltó számomra. 
Az egyik hozzászóló egy fontos dologra utalt:
"És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal."
Lk. 6.31


14 megjegyzés:

  1. Neha ugy erzem egyre nehezebb jonak lenni ebben a vilagban.A fontos, hogy mindig arra torkedjunk, azt hiszem.
    A fiamat mindig ugy neveltem, csak ugy vislkedjen, ahogy masoktol elvarja, mikozben az elotte irt elso mondatom lep ervenybe, hogy szamtalanszor nagyon nehez megmaradni ugy viselkedve, ha velunk nem alkalmazzak ..
    Tetszik a link.

    VálaszTörlés
  2. Eva:) megneztem a marciusi elojelzest, meg nem fogok kandikalo viragokrol irni:))

    VálaszTörlés
  3. most olvastam: Ha valamit nem szeretsz, változtass rajta! Ha változtatni nem tudsz, változtass azon, ahogy gondolkodsz róla! Csak ne panaszkodj!(Maya Angelou)
    Ez is tetszik, bár az összes ilyen aranymondással az a bajom, hogy ha felkapott lesz, mindenre ráhúzzák, és azt gondolom, nincs két egyforma eset, mint ahogy az is relatív, mi a panaszkodás, kritizálás adott esetben...meg a változtatásnak ezer módja (sokszor a kritizálás is egy mód - első lépés-, mert ráirányítja a figyelmet

    VálaszTörlés
  4. Ágnes, ez az év nagyon úgy érzem valami jó irányba történő belső átalakulás irányába visz. Nem voltam én eddig sem rossz, de valami alakul, tisztul bennem.Kifelé nyit, átrendezi az értékeimet. Mindig vágytam rá, de nem voltam készen.Készen most sem vagyok, de az első lépés itt van, sőt, megtettem.
    Nehéz jónak lenni, de nem nagyon akarok más lenni. Ebben sem voltam eddig ilyen biztos.Remélem, képes vagyok rá.
    Lehet, hogy hallgatnom kellene erről, de a fenti téma folytatása.

    VálaszTörlés
  5. Katalin,a kritizáláson az önmagáért történő, öncélú, értelmetlen kritizálást értem. Amikor csak morgunk, morgunk, és ebben aztán ki is fáradunk.
    Persze, hogy kell, egyetértek ezzel:
    "...sokszor a kritizálás is egy mód - első lépés-, mert ráirányítja a figyelmet". Szerintem úgyis tudod mi a bajom vele. Az örökös kritizálás egyfajta hárítás, tehetetlenségünk leplezése, jelzés arra, hogy tennék én kérem szépen, de nem lehet ilyen körülmények között, ilyen emberekkel... stb.
    Aranymondások? Elkopnak, pedig jó lenne úgy olvasni őket, mint egy nagy felismerést.
    Ezért jó néha a Bibliából idézni( keveset tettem, másfelé kerestem többször a bölcsességet. Ez van!) ,mert valahogy onnan nem érzem a megkopást, a kifakulást. Nem véletlen forgatják annyian, és idézik is eleget.
    Nem megyek most abba bele, hogy nemcsak olvasni, idézni kell, az kevés, hagyni kell hogy hasson stb.
    Nem lehet annyit írni, hogy mindenre kitérjünk egy kommentben, egy bejegyzésben de egy egész blogban sem.:-)

    VálaszTörlés
  6. Ágnes, még márciusban sem? Aztán ha jön a meleg, remélem jön egy hirtelen "robbanás", mert virág nélkül csak nem maradtok!?
    Még márciusban is kemény fagyok és hó?

    VálaszTörlés
  7. Szép jó reggelt:-)
    Teljesen igazad van:"az önmagáért történő, öncélú, értelmetlen kritizálást értem. Amikor csak morgunk, morgunk, és ebben aztán ki is fáradunk."
    A szomorú ebben, hogy mennyi energiát emészt fel, és észre sem veszik...hogy ezt az energiát mi másba is lehetne fektetni.
    Nem az a lényeg, hogy hol és miben leled meg a bölcsességed, hanem hogy megleld és élj vele.
    Minden ember cipel egy keresztet (vagy többet is) lehet erről is naponta sopánkodni, de adott a választás lehetősége is, nem azt tenni. :-)

    VálaszTörlés
  8. Kavics,az öncélúságot nem szeretem, Igaz, ennek is van célja, ő lenyugszik tőle, kiadja magából a mérget.
    Panaszkodni is kell, mert néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Mint olyan sokszor, az arányokkal van bajom.Energiát emészt: magamét, másokét.

    VálaszTörlés
  9. A bejegyzésem videója után elolvastam az ottani kommenteket, a jókat ( voltak!) és a fanyalgókat, poénkodókat is. Elég sokszor találkozom velük.
    Még éppen forgolódtak ez utóbbiak a fejemben, mikor kezembe vettem Böjte Csaba: Iránytű a végtelenhez c. könyvét, és elkezdtem olvasni a Kovács Ákos által írt könyvajánlást.
    Néhány sor belőle:

    "...Az ember egyszerű válaszokat vár a bonyolultnak tűnő életkérdésekre.De a valódi egyszerűségtől gyakorta megriad, gyanakvóvá válik a tiszta képletekkel szemben. Kíméletlenek vagyunk a tisztaságra törekvőkkel, mert a bűneinkre emlékeztetnek. Besározzuk a nálunk jobb teljesítményre képeseket, hogy ne tűnjenek olyan ügyesnek. Kíméletlenül kritizáljuk egymást és minden bajunkért másokat okolunk, mert ez tűnik kézenfekvőnek..."

    Kovács Ákos( énekes)

    VálaszTörlés
  10. Egesz marcius kemenyh hideg marad, nagyon sok hoval az elorejelzesben.Igazan meleg aprilis 20 korul varhato, ahogy jelzi , olyan robbanasszeruen.Persze akkor majd nehany nap alatt akar minden zoldbe es viragba borulni:)Varom nagyon.Az idei tel, annyiban hidegebb , mintg a zelozoek, hogy nincs egy egy megszakitas, egy ket nap enyhules.December ota ez mar nagyon sok, megb nekem is, pedigb turelmes vagyok:)

    VálaszTörlés
  11. Ágnes, máskor is kemény a tél, vagy ez egy nagyon különleges év? Úgy emlékszem hideg teleitek vannak, de ennyire nem szokott az lenni, mint most.

    VálaszTörlés
  12. De jó! Köszönöm, hogy megnézhettem!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu