2013. szeptember 22., vasárnap

Családfa

Veszprémből hazafelé indulva látom, hogy M. Vassurányt pötyögi be a GPS-be. Gyorsan kutattam az emlékezetemben, hogy miért is, de addigra már mondta.
M-nak van egy családfakutató "programja", ami hol elakad, hol elindul. A dédmamája férje apai ágon itt született még Trianont megelőzően, és voltunk is már egyszer ebben a faluban ez ügyben. Bús-borongós időben szerdán kiszálltunk újra a templom előtt, hogy megnézzük mikor van mise, hogy a pappal beszélhessünk, én mint tolmács, M. mint utód. 
Közben egy férfi a kihalt utcán köszönt nekünk, valamivel otthonosabban éreztük mindjárt magunkat. Jó szokás ez a falusi köszöngetés, olyan befogadó.
A nem rejtett célja a pappal való találkának, hogy betekintést nyerhessünk a régi iratokba, főleg az anyakönyvi kivonatokba.A templom ajtajára nem volt kiírva semmi. Temetőben nem találtunk olyan vezetéknévvel sírt. 
Egyelőre itt tartunk.



10 megjegyzés:

  1. Ránéztem a bejegyzésed címére, s eszembe jutott, már annyiszor akartam utazni Sopron környékére, az én őseim onnan indultak, egy cipész, aki fütyülős csizmákat készített, s azokat hordta el később eladni. Így ismerkedett meg ükanyámmal.

    VálaszTörlés
  2. Éva esetleg a miserend.hu-n megtaláljátok a pap elérhetôségét.

    VálaszTörlés
  3. Holdgyöngy, néha eszünkbe jut, hogy tenni kellene valamit a családfáról.Én a dédszülőkig jutottam el, mondjuk addig nem nehéz. Most csend van nálam ez ügyben. Fütyülős csizma? Az milyen?

    VálaszTörlés
  4. Golgotavirág! Nagyon köszönöm a javaslatot, tegnap mi is a miserend.hu-ra keveredtünk el véletlenül, ott találtuk meg a telefonszámot.Ha nem sikerült volna, most a te javaslatodra is ott kötöttünk volna ki. Még egyszer köszönöm a törődést.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szívesen Éva! Remélem fog tudni segíteni! Jó munkát, sok sikert!

    VálaszTörlés
  6. Majd tudósítok, ha lesz fejlemény.

    VálaszTörlés
  7. Emlékszem, amikor mi Gilbert-rel az én őseim után kutattunk a parókián, először a váci püspökségről kellett írásbeli engedély, s azzal kerestük fel a mindszenti plébánost. Aztán napokig lapozgathattuk a régi anyakönyveket.

    VálaszTörlés
  8. Rózsa, azt hisszük egyszerű a dolog, de biztosan bonyolultabb. majd aspap megmondja mi a következő lépés, lehet, hogy nekünk is kell olyan engedély.
    Végül is sikerült kinyomoznotok, amit akartatok?

    VálaszTörlés
  9. Igen, visszamentünk a 18. sz. elejéig... Azelőttieket a háborúk, tűzvészek elpusztították. Itt tudtam meg, hogy őseim 1848. előtt jobbágyok voltak ("servus" - állt foglalkozásuk gyanánt...)

    VálaszTörlés
  10. Én ilyen messzire nem jutottam időben,igaz, nem is igyekeztem.A jobbágyoktól gondolom erőt, kitartást... örököltél.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu