2013. szeptember 6., péntek

Beszéd, kép, pillanat


A munkahelyen olvastuk és elemeztük Kósa Lajos tanévnyitó mondatait, utána a gyerekekkel beszélgetünk, nem az előbb említett beszédről, hanem a lelkivilágukról, a nyárról, a tervekről, ismerkedtünk az újakkal, tudást is adunk mindehhez azért, hogy mentsük még, ami menthető az oktatásban, nevelésben, ebben az országban, és még csak nem is kiosztott parancsra tettük mindezt.
Más!
Szerdai utamon eleve nézelődésre rendezkedtem be ( se könyv, se zene, se beszélgetés) egy "fém-üveg buborék"* jármű ablakából kinézve keretbe foglalva láttam a képekben futó látványt, a barnuló leveleket, a színharmóniát, melyet a természet játszva megteremt, és soha nem téved. 
Képekben rögzült bennem az út, nem mozgó filmben még akkor is, ha nem kattintottam. Egyébként nem tudtam megállni, hogy ne legyen egy-két kép is. 
Akkor is csinálnék párat, ha utána azonnal törölném őket, és csak az emlékeimre hagyatkoznék később, vagy hagynám feledésbe merülni azt, aminek tűnnie kell. Mert maga a rögzítés számomra élmény, hogy elkapjam azt a pillanatot, melyet a szemem meglátott, és buszablak nélkül is keretbe foglalt, és az üvegen a belső képek is néha visszatükröződtek, mert együtt van jelen belső és külső, ahogy a gondolat és a látvány is.


*"Körülöttem fém-üveg buborék.
Alattam aszfalt, felettem az ég..."
(Gergely István)


7 megjegyzés:

  1. én a Miko utcán, a Logodi felé baktatva éreztem ugyanezeket... nézve az ősz leveleit, kosztolányisan gazdag szinekben... és ott túl a fák nekem is integettek már...(s közben én is kattintgattam kint is és bent is)

    VálaszTörlés
  2. En meg mindig sokszor felejtem itthon a fenykepezom, mert a blogirasig csak a szememmel kattintgattam.Azt hiszem jo igy, de azert sok csalodas is van, amit jo lett volna megmutatni:)

    Egyik felejthetetlen, amikor repultem, innen ejfel elott indultam, mentem bele a hajnalba, es meglattam egy gepet 30 ezer lab magassagban, ahogy rasutott a Nap..elotte se, utan se lattam ilyen magassagban masik repulot, orzom is magamban.

    VálaszTörlés
  3. Elolvastam ezt a beszédet, Éva. Lassan, néha visszakanyarodva, mert azt hittem, hogy szellemi képességeim cserbenhagytak, azért tűnt olyan hermetikusnak...
    Részvétem mindenkinek: tanárnak, szülőnek, diáknak.

    VálaszTörlés
  4. "elemezni" nem inkább irodalmi műveket kéne?! :(

    VálaszTörlés
  5. Ezek a képek most nagyon jók:)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Mindenkinek vannak " csak" fejben" és géppel kattintással is létező képei.Jó ez így.
    Aliz, irodalmi műveket kellene inkább elemezni, persze, de ezt a beszédet lehetetlen volt nem átbeszélni( elemezni).

    VálaszTörlés
  7. szomorú, hogy ilyen "szövegekkel" kell(?) foglalkozni!:(

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu