2013. augusztus 13., kedd

Vasárnapi zsíros kenyér

Vasárnap délután lementünk a Balaton partjára fürdeni. 
Nem emlékszem mikor voltam utoljára benn a vízben, talán akkor, mikor a már nem élő barátnőmmel - aki balatonalmádi lány volt- reggeltől estig kinn voltunk a strandon, és csak vacsorázni mentünk vissza az anyukájáékhoz. Gyakran volt rántott ponty az elmaradhatatlan csopaki rizlinggel, mert a család azt szerette.
Vasárnap M-nal a szintén almádi strandolás ( mennyi emlék!) után lilahagymás zsíros kenyeret vettünk, és azt ettünk. Nem emlékezett rá, mikor evett utoljára zsíros kenyeret, én sem nagyon.
Közben megkerestük azt a bódét is, ahol csopaki rizlinget árulnak.
Aztán a vizes törölközőkkel a táskáinkban, leültünk egy faasztalhoz egy fapadra, és ettük a zsíros kenyeret a papírszalvétáról, ittunk hozzá bort a platánfák alatt. Erről persze a nemrég emlegetett Zsille Gábor is eszembe jutott.*
A deja vu érzés közben egyfolytában átjárt, és idézgettük a sok egymás nélkül töltött évek nem jelentős, de könnyen előhívható képeit. Ha számos ilyen év van, akkor sok a befelé fordulós hallgatással szaggatott kölcsönös mesélés is.
M.  végül egy elégedett nyögéssel az utolsó falat után azt mondta, hogy jobb volt, mint egy bécsi szelet!:-)




*"A legjobban, azt hiszem, a platánok kérgére
emlékszem, a szanaszét heverő lemezekre
szújáratokkal, hangyákkal, s hogy milyen könnyű volt
letörni őket a törzsről..."

( Zsille Gábor: Milyen könnyű volt)



13 megjegyzés:

  1. Ez is olyan jóleső bejegyzés volt.
    Annyira hangulatosan tudod leírni még a legegyszerűbb dolgokat is.

    VálaszTörlés
  2. Pipulka, elég egyszerű dolgok történnek velem, lást többek között zsíros kenyér evés. Írok, amiről tudok!:-)Amit élvezek, át is tudom adni bizonyára.

    VálaszTörlés
  3. a platánok tömegével vannak körülöttem, szépek
    a kunkorodó eldobált kérgüket én is csodálom, meg a könnyen törő ágaikat is gyűjtöm:)

    VálaszTörlés
  4. De én pont épp azt szeretem, hogy egyszerű dolgok történnek veled, mégis olyan jó olvasni.

    VálaszTörlés
  5. Katalin, mivel botokat is festesz, talán a fakéreggel is tudnál valamit kezdeni.:-)

    VálaszTörlés
  6. Pipulka, a blogodból ismerve téged, te is az egyszerű történéseket és dolgokat szereted, és még vagyunk páran. Ezt nem úgy írom, hogy ha nincs más, akkor jó a szinte semmi is, hanem mert tényleg tudjuk ezt is élvezni sokan.
    Néha gondoltam arra, hogy unalmas lehet ilyeneket olvasni, de magamnak is írom, és azok, akik szeretnek a hétköznapokról, hangulatokról olvasni, megtalálnak mint blogost is. Én is örömmel látogatom azokat a blogokat, melyben hasonló témák szerepelnek. Tudok velük azonosulni.

    VálaszTörlés
  7. Füreden valamikor évekkel ezelőtt mi is ettünk valami mennyei finom zsíros kenyeret. Vagy csak nagy nagyon éhesek voltunk? Akkor is megvan a maga hangulata, főleg némi borral leöblítve, ahogy mi is tettük akkor.

    VálaszTörlés
  8. Holdgyöngy, a környezet a jót még jobbá teheti.:-)

    VálaszTörlés
  9. Igen, mennyi zsíroskenyeret megettünk (eleinte vaj nem is igen akadt, gyerekkoromban, ha jól emlékszem, nagyanyám még a köpülést is megpróbálta, de hosszadalmas volt)! Ez tényleg gyerekkorom fő szendvicse, inkább mint a "cukros kenyér"...
    Az a jó, ha valakivel a hallgatás is jól esik együtt...

    VálaszTörlés
  10. Rózsa, utána megijedtünk, hogy mennyire ártalmas, és felnőtt korban már nem ettük. Van is benne igazság, de inkább a margarint akarták eladni.Most a margarinról hallok rosszat, és a vajat szorgalmazzák.Mindenesetre ez a zsíroskenyér Almádiban jól esett, mert több volt mint zsíroskenyér, egy nagy adag nosztalgiázással volt fűszerezve.Volt bőven más választék is a Borfesztiválon, de mi ezt választottuk, utána még pogácsáztunk is.
    Hallgatás és bambulás jó. Nem kell mindig érezni, hogy szórakoztatni kell valakit. Látnivaló amúgy is volt, és kicsit elmerültünk a magunk emlékeiben és érzéseiben, hogy később megosszunk belőlük valamit a másikkal.
    Igen, cukros kenyér is volt, ha jól emlékszem előtte bevizezték.

    VálaszTörlés
  11. Valahol olvastam, hogy a zsíroskenyér több mint táplálék, valahol egy életérzés.
    Egyébként azért ettük mert nem telt többre, mert disznóvágás is volt, és volt kis és nagy bödön is a kamrában, hogy szerencsés esetben megteljen. Az pedig külön élmény volt, ha sült zsíros kenyeret ettünk. A barnás részt különösen szerettem, de ki nem?

    VálaszTörlés
  12. A csontkovács+Balaton+szép emlékek+zsíroskenyér lilahagymával hatásos gyógyszer keverék , a lélekre mindenképpen:-))))
    ( Lehet kapni a Spar nevü boltban mangalica pecsenyezsírt helyes kis rudakban, mint a kenőmájast. Kevesebb bűntudattal, sózás nélkül fogyasztandó, nagyon finom:-))))

    VálaszTörlés
  13. Alterego, igen így a felsoroltak együtt hatásosak.
    Éppen most hallottam erről a zsírról valahol a mediában. Most hogy te is megemlítetted, majd keresem.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu