2013. augusztus 15., csütörtök

Csak úgy vízről, színről, türelmetlenségről és leküzdéséről

Nem tudom hányszor kell még menni a gerincgyógyítómhoz, és közben útba ejteni  a Balatont legalább pár órára. Ez a közelség tényleg nagy előnye, pláne, ha belenyúlik majd a járkálás az őszbe vagy a télbe is. Nem igazán ismerem ezekben az évszakokban a tavat, de szeretném látni akkor is, ha minden elcsendesedik, és amikor:

"...A tóparton élénk
a szél, a túlpart fényei fogynak,
a hullámok korlátlan urak...." 

( Zsille Gábor: Utószezon - részlet)

Mikor először láttam Pécsen Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztárban című festményét, akkor lecövekeltem előtte, és szinte csak a vizet néztem. Akkor elhatároztam, hogy elmegyek oda, és azóta is megyek... Érzékenyen is érintett mikor lerombolták.
A Balaton színe, ez a kékes-szürkés-zöld hasonló a Neretvához a festményen. Gondolom, más víz színéhez is, csak én most ezt a kettőt kapcsolom össze, míg írok, és jönnek a gondolatok.Valami motoszkált bennem ezzel kapcsolatban, ezt akartam elhozni ide a blogba is.


Még annyit, hogy a betegséggel kapcsolatban az ember mindig türelmetlen. Évtizedekig eltűr valamit, hagyja hogy romoljon, mikor van remény a gyógyulásra, akkor sürgetni akarja. Illetve akarnám, mert tudom, hogy ki kell várnom a végeredményt.
Olyan ez, mint a lassú, de biztos hízás után a gyors fogyás akarása.
Már ezen a tévhiten is túl vagyok, túl kellett lennem, ha nem akarok önmagam ellensége lenni.


8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a Balaton ősszel! A csend, a nyugalom, a színek. Egyszer volt szerencsém október elején ott tölteni pár napot, hát felejthetetlen volt.

    VálaszTörlés
  2. Pipulka! Szeretem az őszt, éppen nekem való lenne abban az évszakban a Balaton. Nagyot lehetne mélázni akkor ott, közben nézegetni a színeket!:-)
    Úgy értem az őszi színeket, mert a nyárinál azok talán még szebbek.

    VálaszTörlés
  3. Az őszi színektől nem tudom van e szebb a természetben. Biztos van, de azok a színek....utánozhatatlanok.

    VálaszTörlés
  4. Személyes megjegyzés: gyerekkoromban családi szokás volt, hogy évente kétszer szabadságra utaztunk, beutalós üdülőbe: Nyáron a hegyekbe, TÉLEN BALATONRA
    már felnőtt voltam, mikor először láttam a tó nyári képét

    VálaszTörlés
  5. Hiányzik nekem is a Balaton! (az én barátnőm szüleinek is Almádiban volt nyaralójuk) De úgy szeretném egyszer, a nagy tömeg nélkül, minden évszakban...

    VálaszTörlés
  6. Orsi, a nyár is színes, de az ősz akkor is szebb!

    VálaszTörlés
  7. Katalin, jól ki volt találva nálatok, általában fordítva szoktak utazni. Így legalább mindig a nem megszokott látványban volt részetek, és valószínű kevés emberrel körülöttetek.

    VálaszTörlés
  8. Rózsa, van sok szép víz, tenger is, de a sajátos hangulata viszont megvan a Balatonnak, és ez hiányzik máshol. Valószínű a sok emlék is közrejátszik ebben az érzésben.Tavasz és nyár nálam kipipálva, az ősz és a tél hiányzik, meg kell majd valósítani.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu