2013. március 14., csütörtök

Március közepén

Ma az újra elővett legmelegebb kabátom, továbbá még a sapkára feltett kapucni is kevésnek bizonyult a viharos, hideg szélben. Állandóan morajlik, régen hallottam a téli erőt így állandóan jelenlévő hangban is kifejezve. Bevackoltam magam, TV és minden egyéb hangforrás elzárva, hogy halljam  a zúgást, mert tetszik. Lefekszem, eloltom a villanyt, így lesz jó. 
Mert olyan jó a biztonság!
Ma este figyeltem az ablakból, ahogy a szélfútta hó az autók fényszórójában puha, de rángatózó mozgással tűnik el valahol a fényen kívül a semmiben, és végre kitaláltam, hogy engem mindez a selyemre emlékeztet. 
Délután kiszórtam a madaraknak a maradék, még itthon fellehető magokat.
Tolnai Ottó sorai jutottak eszembe, gyorsan elő is vettem a könyvet, hogy kimásoljam őket: 
" Én nem felejtettem el a Kávait, mondta Olivér, a lebukó nap előtt hirtelen lejátszódó hóvihart nézve a konyhaablakból. Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt, gondolta. Próbálkozott, de nem sikerült neki. Mármint a hóesésnek. A télnek."

Tolnai Ottó: Tigristincs-részlet*


* Az írás a szerző A pompeji szerelmesek c. kötetében található.

16 megjegyzés:

  1. Néztem ma a verebeket, mintha meg lettek volna illetődve... Ők sem értik, mi ez a nagy tél... :-)

    VálaszTörlés
  2. Milyen érdekesen hasonlóak vagyunk ebben: én is kissé szorongva a természet erejétől, ugyanakkor mégis szeretem hallani a szél dübörgését.talán azért,mert bent vagyok,az otthonomban.
    Szépek a képeid...

    Igen!Én főleg a feketerigóknál láttam ezt a tehetetlenséget és vacogást,hiszen tegnap még teli torokkal énekelték a fészekrakó éneket.Mintha pocakos lett volna az én ablakba vackolódó rigóm.

    VálaszTörlés
  3. Itt a Nyírségben is elkezdődött a szél tombolása. Kb. egy órája hallgatom Én is, és milyen érdekes, hogy szívesen hallgatom a morajlást idebentről a meleg szobából.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szepek a fotok is, az az also a zold uralkodasaval, lenyugozo:)

    VálaszTörlés
  5. Bentről jó, bentről meleg, biztonságos. Kinéztem a kertbe (de az akku ismét lemerült, a jó gépem otthon, hiszen csak egy éjszakára jöttem szerda du.) a fűz ága, a fenyőágak a földön. Macskanyomok a diófa törzsén. Mit kerestek ők, ebben a hóban a diófán? S döbbenet amiről az ember a rádióban hall, az időképen lát. Március közepe?????

    VálaszTörlés
  6. Heva, Nyírség? közel vagy akkor hozzám, meg én is onnan származom:) Szabolcs meg Hajdú-Bihar egyformán kap meg mindent az égi áldásból.

    Mindenesetre én nem emlékszem ilyenre...legvadabb téli idő van most nálunk is már, olyan mint Éváéknál volt tegnap...

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok,köszönöm a beszámolótokat, és hogy itt jártatok. Tombol, zúg a szél továbbra is, de a havazás elállt, sőt, itt kisütött a nap is.
    Éppen most néztem egy reggeli Híradót, ezrek töltötték átmeneti szálláson az éjszakát, több 100 autó fogságban az M1-en, kritikus az M7 is, alsóbb rendű utakon pláne. Hiszen tudjátok személyes tapasztalat vagy hírek útján!
    Sok helyen nincs áram, falvak elzárva, buszok, vonatok is elakadtak. Piros riasztás van sok megyében.
    Megy keletre és északra az egész " helyzet"! Vigyázzatok magatokra!
    Két kolléganőm van hosszú hétvégés programon( Bp-re és Debrecenbe mentek), kíváncsi vagyok célba értek-e.

    VálaszTörlés
  8. Most ért hozzátok, ami itt tombol már hétfő óta...
    Ma reggel is esik, az utak jegesek, azt tanácsolják a hatóságok, hogy aki teheti, ne üljön autóba.
    Szerencsére, a múlt héten megkímélt bennünket, s most kiadja a dühét!

    VálaszTörlés
  9. Flora, egyszer minden elér ide is. Ti már korábban megkaptátok, gondolom minden rendben veled. Még időben visszaértél.
    Itt is azt a tanács, hogy ne üljön senki autóba( vonat, busz sem nagyon ajánlatos), ha nagyon nem muszáj. Szabadtéri ünnepi rendezvények is lefújva.
    A március 15-i hosszú hétvége miatt sokan indultak volna el valahova, de aki nem, annak legalább most nem kell kimozdulnia, ha nem kell nagyon.Ez előny: munkába sem kell menni, iskola sincs az ünnep miatt.

    VálaszTörlés
  10. jujjj Éva, a kolléganőid beletenyereltek akkor most rendesen... ha vonattal jöttek ideérnek, igaz jókora késéssel, 100 percet is írnak, hogy késnek a vonatok.
    Én most az utca végéig nem indulnék el:)

    VálaszTörlés
  11. Orsi!Vonattal ment el tegnap délelőtt, hamarosan( lehet, hogy csak holnap?) Egerszalók lenne a cél Debrecenből autóval a vendéglátó családdal.
    Szerintem most éppen Debrecenben van.Egyedül utazott barátnő és a családja meglátogatásra.
    Akkor most ti kapjátok az itteni tegnapit.Itt most "csak" a szél őrjöng( szó szerint), hó nem esik, sőt a nap is néha kisüt.Hideg van!

    VálaszTörlés
  12. Galambokat láttam az ablakból széllel szemben "repülni". Helyesebben egy helyben kínlódtak hosszan a levegőben, nem tudtak repülni. Aztán valahogy leszálltak a földre.

    VálaszTörlés
  13. Éva, most mi vagyunk nyakig abban, amiben ti tegnap:)

    úgy sajnálom a növénykéimet:(

    VálaszTörlés
  14. Láttam a képeidet róluk.:-(

    VálaszTörlés
  15. Akkor a mára tervezett ellenzéki megmozdulások is kútba esnek?
    Talán Orbán közbenjárására - a szibériai sámánoknál - lett ilyen ítéletidő?!...

    VálaszTörlés
  16. Kútba esnek hivatalosan is, mert a kiadott engedélyeket is bevonták. Messzire elér az a kéz! :-(

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu