2024. július 31., szerda

Kapolcson

Nem minden évben megyünk Kapolcsra, de mégis úgy alakult, hogy tavaly is voltunk, és idén is. 
Meleg, égető napsütés, forró, selymes por, mely a szandálomban elől be- hátul kijön, kiszáradt fűbe süppednek a lépéseim. Egy kék kút mellett sokan állnak, pohárba, ásványvizes palackba eresztik a vizet. Én is beállok a sorba, a víz fröcsköl, csobogó hangot ad, a lábaimra sűrű cseppekben hull. Iszom, felfrissít, folyatom a kezemre is, végighúzom a vizes kezem az arcomon. Hamar megszáradok, a hátitáskámba teszek egy kis vizet, jó lesz későbbre.
Fiatalok, idősek mennek az úton, autók kerülgetik őket. Mindenki türelmes, senki nem siet. Kerámiák, szappanok, édességek, élénk színek, rétesek, kolbász és lángos illat, a patak partján sokan ülnek, fekszenek, belemennek a vízbe, mely bokáig ér. Hallom, arról beszélnek, hogy hideg, jó felfrissülni a tikkasztó, júliusi hőségben. Kötél is kifeszítve a patak felett, rajta egyensúlyoznak. Akiknek sikerül végigmenni rajta, azoknak taps jár.  
Mikor már annyira elfáradunk, hogy nem bírjuk tovább, odamegyünk a parkoló autóhoz. A hőmérő 41 fokot mutat, beindul a klíma, nem is tudom mi lenne nélküle. Persze, meglennénk akkor is, de jobb így. Becsukom a szemem, élvezem a frissítést, és elindulnunk.
A szállásra megyünk, lezuhanyozom, és kiülünk az árnyas teraszra olvasni. Vasárnap késő délután van, hirtelen feltámad a szél, esőt hoz. Csepp hull cseppre, leteszem inkább a könyvet, és figyelem az égi áldást. Régóta vártunk rá. Egy kicsit lehűl a levegő, és arra gondolok, hogy a kapolcsi por most sárrá alakul. Megúsztuk eső nélkül, míg ott voltunk pénteken és vasárnap. Talán jövőre is megyünk.






2024. július 18., csütörtök

Nyári napok...

Telnek a napok illatokkal, ízekkel, jó dolgokkal. Könyvtárban is voltam, éreztem a könyvek illatát, mely gyerekkorom óta jó dolog számomra. 
Babaillatot is éreztem. A majdnem két hónapos pici eljött szülinapot ünnepelni.:) M. idősebbik fiát köszöntöttük fel egy görög étteremben. Jó volt, mert összegyűltünk, beszélgettünk, finomakat ettünk. Én görög salátát is kértem. Kellemesen hideg volt és finom. Nagyon jól esett, szeretem ezt a salátát. A feta sajt sóssága külön öröm volt  a melegben. Az izzadással sót is veszít a test, volt mit pótolni.
Langyos zuhany az átmelegedett lakásban naponta legalább 2x. Tusfürdő illata, délután pihenés, olvasás. Semmi komoly munka ebben a hőségben.
M. elveszített iratokat, de benne volt egy névjegykártyája a telefonszámával együtt. Az, aki megtalálta felhívta, és megígérte, hogy visszajuttatja hozzá. Örültünk, és megbeszéltük, hogy vannak jó emberek.
A mosógépe elromlott. A szervízben jelezték, hogy csak egy hét múlva tudják megjavítani. Másnap viszont visszahívták, hogy már két nap múlva tudnak mégis jönni. Ez is jó dolog volt. Volt minek újra örülni.
Fagyit nyalogatva egy fagyizóban néztem anyu volt erkélyét. Onnan éppen rálátni. Hárman is kijöttek nézelődni az erkélyre. Nem is gondolták, hogy valaha hányszor megfordultam ott, ahol most ők laknak. Nem nekik adtam el  a lakást, azóta már mások laknak benne. Láttam, hogy nézték a fagyizókat, engem is láttak, de nem tudták, hogy milyen gondolatok jártak közben az eszemben.
Ízek, illatok, jó dolgok...Szerencsére van bennük részem.


2024. július 4., csütörtök

Hétköznapjaim

Hogy mit csinálok mostanában? Erkélyt takarítok, majd kiülök a tiszta erkélyre, kórházban beteget látogatok, gyógyszertárba megyek többször is, mert nincs az a gyógyszer, amit szeretnék, így megrendelik, és vissza kell mennem érte. Ezenkívül boltba megyek szinte naponta, hogy mindig legyen itthon gyümölcsöm. Olvasok, TV-t nézek, számítógép előtt ülök, blogokat olvasok, képeket nézegetek.
Élvezem, hogy kicsit lehűlt a levegő a hőség után, figyelem, hogy miként szervezik a gimis osztálytalálkozót. Idén elmegyek, mert a múltkorin nem voltam. Akkor voltam magam alatt a vélt betegségem miatt, és ilyenkor mindent kíván az ember csak azt nem, hogy emberek között, emlékeket idézve beszélgessen.
Kávézgatok, Messengeren, WhatsAppen chatelek, telefonon is beszélgetek. Telik a nyár, kibírom a hőséget is, figyelem ki hova megy nyaralni, és örömmel veszem, ha valaki például Krétáról, Skóciából képeket küld. Van aki még ott van, van aki már hazajött.
Semmi különös nem történik velem, de a hétköznapokat élvezve köszönöm, jól vagyok.





zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu