2014. június 30., hétfő

Múzeumi emlékek


Pénteken a közös ebéd után elmentünk a  főleg Bécs történelmét bemutató múzeumba( Wien Museum am Karlsplatz). Közel van az egyetemhez  és az étteremhez ahol voltunk, és már reggel tudtuk, hogy majd ott is kikötünk.
A sok csillogó vitrin tárgy és információ után egyszer csak betévedtem 2 félhomályos szobába, amit úgy rendeztek be az eredeti bútorokkal, ahogy valaha egy osztrák drámaíró, elbeszélő, lírikus, nevezetesen Franz Grillparzer tette. Hívtam be a többieket is, hogy lássák mit találtam, de úgy érzem én élveztem a hangulatot igazán. Ilyen vagyok, nem is magyarázkodtam.
Nagyon tetszettek  a Thonet székek, az edények, és általában minden, és  azon is elgondolkoztam, hogy a művészi munka eredményeként létrejövő páncélruhákban hogyan lehetett egyáltalán mozgékonyan harcolni, életben maradni, pedig ezt a célt szolgálta az öltözet.( Tudom, tudom átszúrni nem lehetett!!!)
Nem tudom ti hogy vagytok a múzeumokkal, egy idő után káprázik a szemem, kezdek tompulni és fáradni, de végigmegyek a termeken, mert érdekesek, és fizettünk is a jegyekért. :-D
Visszatérve a félhomályos szobákra: legszívesebben leültem, elfeküdtem volna már, ha nem lettek volna a székek, ágyak  is kiállítási tárgyak. Összefoglalva: Jó volt!
U.i.: 
M. megmutatta később a belvárosi sétánkon, hogy hol volt az eredeti lakás: Spielgasse 21.



10 megjegyzés:

  1. milyen kár, hogy nincs sűrűbben ilyen diplomaosztó
    szívesen olvasnék máskor is bécsi élményeidről, akár színházi, koncerti, bármi másról, annyi csoda van ott (is):))))

    VálaszTörlés
  2. Keveset megyek oda, majd változtatok ezen is!:-)
    Régebben gyakrabban voltam, és abból az időből valóban vannak múzeumos, színházas, kastélyos, egyéb híres épületes, mászkálós élményeim. Csak laza kávézós, bécsi szeletes, Tafelspitzes( főtt marhahús, tormamártással) élményeim is.

    VálaszTörlés
  3. azok a thonet székek nagyon szépek...

    VálaszTörlés
  4. Éva, én is többször körbejártam őket! Sőt, több kiállítóteremben is előfordultak.

    VálaszTörlés
  5. Akkor azok a szobák elérték a céljukat, otthon érezted magad bennük.

    VálaszTörlés
  6. Éppen rájuk volt szükségem: félhomály és pár fokkal hűvösebb.Az egyszerűségük is tetszett.

    VálaszTörlés
  7. nem tudok betelni azokkal a finoman metszett üvegcsodákkal, annyira szépek, visszajárok gyönyörködni.

    VálaszTörlés
  8. Rózsa, jó, ha így van, ha így érzed!

    VálaszTörlés
  9. Katalin, voltak, akik elkészítették, és bizonyára voltak, akik nemcsak nézték, hanem használták is = voltak mindig gazdagok.
    Én azt a kézvédőt is megnéztem a páncélruhán. Harcos hölgyé( amazoné) volt. Az egész páncélruha ilyen finom csoda, nem tudom harcolt-e benne a tulajdonos, vagy csak mutogatta magát benne, de volt nézője is bizonyára.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu