2014. június 6., péntek

Aki

temetőkbe nem szeret járni, annak nem való ez az írás. 
Engem nem nyomaszt az ottlét, nézegetem az írásokat, próbálom kitalálni a családi kapcsolatokat, állok a képek előtt. Mindenkinek volt élete, talán megbecsülte, élte is, talán nem. 
Hiányozhat az, aki nem jön velem haza. Viszont már írtam egyszer, hogy  a temetőbe járás előnye, hogy én még onnan kijöhetek, és helyrehozhatok, tervezhetek vagy "csak" élhetek, tiszta ágyneműbe fekhetek, szólhatok valakihez, megérinthetem. A kérdésre, hogy beülünk-e valahova még egy kávéra hazaérkezés előtt, igent mondhatok. Ahogy tettem is...
Szépek a virágok, a fejfák, a kopott kövek, pergő festésű fémek, fák, kőfaragások. A régi, megviseltek különösen szépek.



Egy osztrák temetőben voltunk múlt héten, szinte minden második név magyar volt. Voltak még Trianon előtt születettetek nevei, vagy későbbi a leszármazottaké is. Mindenesetre nagyon sok magyar ( származású) van eltemetve Oberpullendorfban. Volt ahol az ékezeteket is odavésték, volt ahol helyesírási hibával ugyan, de szöveg is volt magyarul. Volt ahol  hibátlan volt az írás, ismeretlenül is köszönet érte.
A sírt, amiért mentünk végül megtaláltuk, és az ott nyugvó férfi történetét is végighallgattam. 
Élt, szeretett, büntetett, de képes volt elnézést is kérni, igaz, kicsit későn, de megtette.



10 megjegyzés:

  1. én biz imádom a régirégi temetőket, annyira szépek, mondjanak akármit

    VálaszTörlés
  2. Az egyik legszebb temető, amit láttam, Varasdon van.
    De Zakopane temetője a maga piciny szépségével szintén feledhetetlen.
    Soroljam?
    stali

    VálaszTörlés
  3. A Varasd-i temető nekem túlságosan rendezett, szinte mesterkélt, vagy csak az én ízlésem más, a rendezetlen porlandó időt szeretem látni

    VálaszTörlés
  4. stali! rákerestem a neten Zakopane temetőjére, gyönyörű

    sajnos gyerekkoromban voltam ott, akkor még nem érdekelt :(

    VálaszTörlés
  5. Nem ismerem a varasdi temetőt sajnos.
    Minden temetőnek van régi és új része, sőt, rendezetlen és rendezett része is. Szerintem.Én a régi rendezetlen, kicsit elvadult részeket szeretem. Ha lehet mondani a "szegény" temetőket szeretem, a sok márvány, a hangsúlyozott külcsín zavar.

    VálaszTörlés
  6. Rákerestem mindkét emlegetett temetőre. A zakopanei nagyon-nagyon szép. Zakopaneban voltam egy szűk napot, de ebben a temetőben nem.

    VálaszTörlés
  7. A temetőkben engem is ez a furcsa érzés fog el: mintha kommunikálnék a néhai élő emberekkel...
    A Père Lachaise temetőben úgy éreztem, mintha látogatóba mentem volna Modiglianihoz, Chopinhez, Simone Signoret-hoz, stb... Nagyon megható volt. De így van ez kevésbé "híres" temetőkben is, pl. Isztambulban gyakran rajzolgattam régi sírköveket.

    VálaszTörlés
  8. Igen, hasonló az érzés.
    Én híres temetőben a bécsiben voltam: Mozart, Beethoven, Strauss, Brahms...

    VálaszTörlés
  9. Lehet, Párizsban adósok maradunk egymásnak. Kétszer jártam a környékén és sosem jutottam el odáig, hogy bemehessek, pedig első gondolatom már akkor a temető volt, amikor csak a szabadidő programot láttam a tervezett út során.
    Az a Zakopane, kerestem képet a sajátjaim közt, de a freeblog elvitte magával, és amikor már albumba tettem, nem bocsátkoztam ismétlésekbe - most bánhatom.
    De nagy élmény Prágában is Vysehrad, onnan van kép is, Smetana nekem is megszólal. No meg, ami nem is ismerős, gondolom, másoknak sem gyakori helyszín, Késmárkon többször sikerült bejárnom a temetőjüket - nagyon szép. És persze, Házsongárd. Ide sikerült eljutnom, igaz, nem túl régen, 2011-ben jártam ott. Elhanyagolt és megható egyszerre. A város szivében, hiszen Kolozsvár akkora nagy lett a továbbiakban, hogy a temető beszorult a régi városmagba.
    A székelyek sírfeliratai meg? Hát maga a népi bölcsesség. Akad néhány kedvencem. Csak egyet, hogy ne legyen csak az én kedvencem.
    "Van akié rövid, van, akié hosszú. A tiéd rövid volt, állította feleséged, Sára."
    Na még egyet!
    "Itt nyugszik ?, szűz leány. Siratja őt kicsi fia, Mihály" Tudom, idézni csak pontosan. Sosem leszek már illemtudó.
    stali

    VálaszTörlés
  10. Szégyen, de én a bp-i ismert temetőkben sem voltam. Egyszer elindultunk, de elkeveredtünk, végül nem jutottunk el oda. Ez legalább még várat magára, és még sok minden.
    Stali, köszi, hogy leírtad ezeket a dolgokat, Prágában a zsidó temetőt láttam, és a házsongárdit is az említettek közül.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu