2014. április 29., kedd

Szeretnék

okosabb lenni, de még mindig úgy érzem, hogy sokszor ütközöm a hiányaimba. Lehet, hogy nem mindig, de ha valamiben tájékozott vagyok, az természetes, azt nem mindig veszem észre, az bekúszik a hétköznapjaimba, vagy elrejtem, hogy ne tűnjek nagyképűnek, esetleg bármit kijelentőek. Általában mire megszólalnék, valaki más úgyis megteszi már a környezetemben, és én figyelem közben ezt a sietséget. Sokszor hallgatok figyelve másokat!
Vágyakozva olvasom a művelt blogosok blogjait,  és utánanézek sok mindennek, amit nem tudok.
Nem is eseménydús az életem( mihez képest?), így a blogom közepes tudású ember hétköznapi blogjának tekintem. Tudom hányadán állok magammal és a blogommal is, viszont sokat tanulok olvasva másét, és egyelőre szükségem van a sajátomra is, mert jó írni.
Mivel leírtam mi várható most is tőlem, csak úgy hétköznapi témaként megemlítem, hogy készülünk a ma délutáni ballagásra, lehet majd az eget kémlelni, hogy lesz-e éppen akkor eső, ahogy ígérik. 
Drukkoltam, hogy ne nyírják le ház előtt a füvet, mert így egy kis virágot bele tudok rakni a nagyszülői házból elhozott pálinkás pohárba. A pohár méretéről ezzel szóltam is, így  a beletehető virágokéról is.



Vannak dolgok, melyek nem illenek össze, mégis lehet őket együtt szeretni. Ma reggel ezt újra bebizonyítottam magamnak édes kakaóval és sós, köménymagos kiflivel, miután hazaértem korán kezdődő munkám első szakaszából.
A virágos füzetembe Pilinszky naplójából  a minél kevesebb költekezés, a rend, a kevés evés, valamint kávé ivás után  a következőt írtam ki, mert  a naplóban is egymás után állnak vágyakként:

"Az embereket legmélyebb igényeikben megérteni, megszeretni és segíteni."


(Pilinszky János: Naplók, töredékek)


18 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromra emlékeztetett a kakaó, sós köménymagos kiflivel. Mennyit ettem!! Akkor még igazi volt az ilyen kifli, manapság már keresni kell ezt is.

    VálaszTörlés
  2. Éva, szerintem - minden hízelgés nélkül, általában távol áll tőlem - az igazi értékek nem magamutogatósak... Én is mindig attól tartok, hogy szentenciózusnak, kioktatónak ne tűnjek, ha valamin hangosan gondolkodom, vagy idézek valakit...
    Van a franciáknak egy mondása, ami sokszor eszembe jut:
    "La culture, c'est comme la confiture, moins on en a, plus on l'étale"
    "A műveltség olyan mint a lekvár, minél kevesebb van belőle, annál jobban szétmázoljuk..."

    VálaszTörlés
  3. Azért van egy-két dolgod, amiért felnézhetünk rád! Akárhogy is.

    VálaszTörlés
  4. Kovtama, ráadásul bolti kakaó volt, ami a sós kiflivel iskolai tízóraikra emlékeztet.

    VálaszTörlés
  5. Rózsa, ezt érzem, régóta fogalmazódik bennem, csak nem írtam le,mert olyan álszent dolognak tűnik. De nem lehet az, mert igaz, és én ezt tudom.
    Azért is jó okos blogokat olvasni, mert nem kell megszólalnom, és nem derül ki, hogy mit nem tudok. A magam tempójában utánanézhetek.Bizonyára vannak ráérzéseim, de a háttértudás kevés ( nem elég!), és ezeket pótolom, mert szembesülök a hiányukkal, és nem jó érzés. Mennyi ötletet kaptam már itt: mit olvassak, minek nézzek utána. Lehet ez akár egy szó is.
    A lekváros dolog nagyon jó!:-)

    VálaszTörlés
  6. Holdgyöngy, mindig van, aki olyat fel tud mutatni, ami a másikból hiányzik.Biztos így van az én esetemben is. Én is érzem ezt másoknál.Nem csak tudás, hanem szeretni, tisztelni való tulajdonság.

    VálaszTörlés
  7. Nekem pont jó amit írsz és maradj is ilyen :)

    VálaszTörlés
  8. Ismerős gondolatok, ismerős töprengések :) Magam is sokszor elgondolkodtam már rajta .
    Minden jó így , ahogy van! Fejlődünk és fejlődni fogunk egymás által is.
    Minél többet olvasok annál inkább úgy érzem, hogy nagyon keveset tudok. De nem lehetünk minden tudás birtokában . Vajon mi lenne akkor?...

    VálaszTörlés
  9. Éva. :) Fogalmad sincs, milyen különleges vagy. De én tudom.

    VálaszTörlés
  10. Így ismeretlenül csak annyi,hogy szeretek blogokat olvasgatni de kevés tudott ilyen sokáig "megtartani"...
    Remélem még sokáig olvashatlak.
    Márta hozzászólásával egyetértve, egy zugolvasód (Andrea)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm nektek!
    Magamnak is írom a blogot( ez a naplóm), de nagyon jó, hogy vagytok körülöttem, hogy szóltok hozzám.Ez a blog nagy lényege.
    Andrea, neked külön köszönöm a szavaidat.:-) Kellenek a néha megszólaló zugolvasók is.De ha csak olvasnak, az is jó nekem.

    VálaszTörlés
  12. Éva: képzeld szombaton 17.30-kor az M1-en! a gasztro-angyal felkeresi a Fertő tó körüli városokat, falvakat – Sopron, Hegykő és Fertőd szépségeit is megmutatják

    jó, tudom,

    csak eszembejutottál

    VálaszTörlés
  13. Keresztyén, én gondoltam azt, hogy szívesen olvasom az okos blogokat. Az okos szón pedig azt értem, amit valóban lehet érteni rajta. A gazdája a hozzászólói, könnyedén használják értékes irodalmi, filozófiai, történelmi, vallási( sorolhatnám) tudásukat.A saját gondolataik is értékesek,melyet persze akár olvasottságukra is építhetik. Műveltek, tájékozottak, jót használnak jó helyen. Szívesen vagyok náluk, és sokszor csak csendben böngészgetek.
    Az jó, ha eszedbe jutok, és nem mindenképpen viszonzásként írom, de "bizonyos" témáknál sokszor vagy eszemben, és tisztelem a hited.

    VálaszTörlés
  14. Katalin, köszönöm, remélem, hogy meg tudom nézni.:-)

    VálaszTörlés
  15. Tudom, hogy érted, mit lehet érteni azon, hogy művelt blogos. Jártamban- keltemben felfedezem őket, és akik fennmaradnak a rostán, azokat követem.Sokat nem tudok én sem, de ráérzek, hogy kik adják meg nekem azt az élményt a tudásukkal, ami számomra hiányt pótol.
    Időm nekem is kevés, és nincs is mind itt oldalsó sávban a szívesen olvasottak között.Sőt, a legújabban felfedezettek nincsenek itt, talán pótolom majd a lemaradást.

    VálaszTörlés
  16. Nekem a te blogod éppen elég okos. :-)
    Lehet azok a művelt blogosok pl. semmit sem tudnak arról, hogy kell egy édesanyát ápolni, lavírozni a különböző szeretteink között, hogy mindenkinek adjunk magunkból, hogyan kell kitartóan hinni a gyógyulásunkban, hogyna kell a gyerekek nyelvén beszélni ésatöbbi. Szerintem ezek a dolgok ezerszer többet érnek minden különleges műveltségnél, és gyakorlati hasznuk is felbecsülhetetlen. Ráadásul életszagúak.
    Persze én is szeretek okosságokat olvasni, de a mai világban már annyi információ felhalmozódott, hogy lejárt a polihisztorok világa. Nem hiszem, hogy szégyenkeznie kéne annak, aki nem jártas ebben-abban. Meg különben is, miért kéne pl. egy péknek filozófikus gondolatokba mélyednie? Sokkal többre becsülik, ha süt egy finom, ropogós kenyeret.

    Egyik nénim lánya fűnyíráskor mindig kihagyja a gombocskákat. :-)

    VálaszTörlés
  17. Pipulka! Igen, kapom a megerősítéseket... Régóta motoszkál bennem ez a gondolat, nem írtam róla, mert lehet, hogy nem jön át, mit is akartam.
    Sokféle tudás van. Van egyfajta gyakorlati, életszagú( törődés, önmagam megosztása...)és lexikális ( minek nevezzem?)is. Lehet, hogy a művelteknek is megvan a gyakorlati, sőt, csak a blogjukban nem erre helyezik a hangsúlyt, nem mutatják meg.
    Mivel nekem az "életszagú" tudásom erősebb, ezért erről írok.De vágyom a másikra. Olvasok is,próbálom magam utolérni,de valahogy nem süt át rajtam!:-)
    Mindegy is, teszem a tőlem telhetőt, és arra gondolok, hogy én a saját, mostani tudásra születtem, a gyakorlatira, melybe bele is kényszerülhet az ember, és szedi fel, ami kell hozzá, mert csinálnia kell.
    Így jó! Az egyik a sajátom, a másikat is szeretném, mert én alapból inkább elméleti ember vagyok, mint gyakorlati.Talán ezért motoszkál mindez bennem.
    De nem vagyok a hiánya miatt boldogtalan.

    VálaszTörlés
  18. Kihagyja a gombocskát?
    De jó!!!:-)))Ez nagyon tetszik.
    Itt a lakótelepen elindulnak nyírni, és a gombocskákkal nem annyira foglalkoznak, hacsak véletlenül ki nem maradnak! Nem is várhatom el tőlük, ez a feladatuk, ez a munkájuk, ezzel bízta meg a őket városgondnokság, hogy nyírják le a füvet! Furcsa is lenne a gombocskák kikerülésre, és a teljesítmény rovásáras is menne.Ilyen az élet!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu