2014. február 16., vasárnap

Tél és tavasz között

Hogy M. öccse nyugodtan el tudjon menni Budapestre a vadászati kiállításra, meglátogattuk szombat délután mamát. 
Délután kimentem az udvarra sétálni, míg ők bent beszélgettek, és vadon növő primulákat nézegettem. 
Kifejezetten vanília- és eperpudingra emlékeztettek, szeretem ezeket  a színeket, olyan mintha tejjel dúsítva halványítanák őket. Sárga és rózsaszín csomókat találtam szerteszét  a fűben a jól ismert szilvafa alatt, sőt azon túl is. 
Valahol a tél és a tavasz között volt ez a nap, de mégis inkább közelebb a tavaszhoz, pedig a vastagabb kabát volt rajtam.
Régen láttam hóvirágot( lakótelep hátránya), de egy eldugott kis utcában, egy kert kerítése tövében pár szálat belőle is találtunk.
Nem voltam rádió, TV és net közelében, így este tudtam meg Flora blogjából, hogy meghalt Gyarmati Fanni. Ő volt számomra mindig a Múzsa a magyar irodalomban, és ezzel nem akarok egyetlen költő szerelmes sorainak ihletőjét sem rangsorban hátra helyezni. Nincs sorrend,  és mégis, ha egyszer a hozzá írt versek tetszettek nekem mindig igazán. 
Isten nyugosztalja!


7 megjegyzés:

  1. Vanília- és eperpuding színek, tejjel halványítva... de szépen írtad, már látom is magam előtt a kis kankalinokat :-)

    VálaszTörlés
  2. gyönyörűek a kis virágok és a fotók!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. számomra az is hihetetlen, hogy az az asszony, akiről irodalomórán hallottam először, és mint más hasonlókról életben már nem - csupán a könyv lapjairól - tudtam ismerni, itt élt közöttünk, és ezzel úgy szembesülök, hogy most "elhunyt"...és nézem a fotóját, és gyönyörű szépséges arc mosolyog vissza rám, és szégyellem magam, mert biztos vagyok benne, hogy friss szellemi képességével felfogta ami a mostani időkben divat, és érthetetlen, hogy újra üldözendő és égethető a zsidó költő verse, és ismét nem tesz senki semmit, és a jó, mindenben ártatlan Gábriel arkangyal a gyilkosainak emlékszobra, és ......

    VálaszTörlés
  4. Kavics,Mamka, a tavalyi szezon óta mos láthattam először ilyen töményen virágokat. Jó volt!

    VálaszTörlés
  5. Katalin, mindig úgy éreztem, hogy Gyarmati Fanni élő történelem is, és ez nagyon furcsa volt. Valami hasonlót éreztem én is,mint te hogy a versekben, a könyvek lapjain egyfajta múltként volt Fanni jelen, pedig még mindig velünk volt.Radnóti halála lezárt egy fejezetet az irodalomban is( már nem írhatott több verset), és sokszor gondolok arra, hogy mennyit veszítettünk, mennyi meg nem született vers hiányával küszködhetünk. Még volt a zsebében vers, még adott halála után is.
    A meglévőket pedig égetni? Nem, nem és nem tudom felfogni,milyen jövő felé haladunk? Nem mintha ez nem történt volna meg máskor is, de tényleg ismétli önmagát a történelem? Szörnyű, és az is, hogy mindig van ember aki égessen,aki gyilkoljon, aki képes legyen rosszra használni másokat, és persze mindig van követője.Ez élteti őket!
    Vissza Gyarmati Fannihoz. A szépsége fiatal és idő korában is lenyűgöző volt.

    VálaszTörlés
  6. Itt is szép napos idő volt ma!

    Nem akarom elhinni, hogy barbár csőcselék újra könyveket égethessen Magyarországon (vagy másutt)!...

    VálaszTörlés
  7. Egyszerűen felfoghatatlan, képtelen vagyok( szerencsére) gondolkodni az ő észjárásukkal.
    Hogy lehet ennyire antihumánus módon gondolkodni.
    Mert igenis a könyvek ellen tenni bármit olyan vétek, mint ember ellen.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu