2013. április 9., kedd

Nem szeretnék...

... magyart tanulni más anyanyelvűként. Szombaton  a felszólító móddal is bíbelődtünk, és egyáltalán a magyar igeragozással, tisztáztuk az alanyi és tárgyas ragozást, a hasonulásokat, a toldalékok illeszkedését stb, stb. Ez volt a lecke, nem irigylem M-t, bár már az óráján is szorgalmasan körmölte a ragozást, de még persze, hogy nem tudja!
Aztán végül olyan mondat is összehozott, hogy: "Mit iszolsz?":-)
Én inkább egyszerű magyar mondatokkal beszélek vele, vagyis  a beszédcentrikusság az elvem. Megkérdezem tőle, hogy hangzik ugyanaz németül. Szóval, jól elvoltunk.
Talán az utolsó hideg hétvége volt, égett a mécses, vasárnap egy helyen megettem egy formás kis sárgarépa tortát, miközben jót beszélgettünk, és a bolhapiacon hasonló teáscsészéket találtam, mint amilyenekből múltkor a teaházban ittunk.
Mindenféléről írogatok itt, pedig tele vagyok mindenféle más gondolattal mostanában, és ködként ül rajtam, ha nem is írtam róla. Mert magánügy, mert ami nincs leírva, az valahogy nem is létezik? Anyuval az onkológiára járok mostanában, ami emberpróbáló feladat mindkettőnknek.
Elfáradtam lelkileg, ezért vagyok már én is többször beteg, mint kellene, mert test és lélek összefügg. Bevetek már mindenféle pozitív gondolatot, imát, pár szabad órát, hogy összekapjam magam, mert kell az erő a remélt siker érdekében. 


24 megjegyzés:

  1. Összefügg bizony.
    És van az úgy, hogy mire megengeded, hogy tegye a dolgát, úgy vág fejbe (vagy valahová), hogy magad is meglepődsz.

    VálaszTörlés
  2. Több gondolatodat én is megformálhattam volna, kedves Éva. Az ember csak kapaszkodik a törékeny ágba, s közben próbálja növelni, vagy legalább fenntartani az ellenállóképességét...
    M. és a magyar nyelv rejtelmei! Én is küszködtem évekig Gilbert-rel együtt: bevallom, nagyon kevés örömöm telt benne, inkább kínszenvedés emlékét hagyta bennem!

    VálaszTörlés
  3. Sokat gondolok Rád és Anyudra!
    Erős asszonyként meséltél róla eddig. A betegséggel is megküzd majd. Főleg azért, mert tudja, hogy Te vagy neki. Ez az anyákat földöntúli erővel vértezi fel és képesek még a halállal is szembeszállni. Remélem lesz elég erő a közös küzdelemhez! Kívánom, hogy sikerüljön!
    Ölellek

    VálaszTörlés
  4. Stali, és még szinte mindennek az elején vagyunk, olyan friss ez a hír egy másik régebbi " hír" mellé!
    Még teljes a bizonytalanság is,hogy mi várható, de összeszedetten intézzük a dolgainkat.
    Közben saját időpontjaim is vannak, hogy kikeveredjem a magam bajából, ami persze más természetű, elviselhető,de a végére akarok járni. Azért elképzeled a napjainkat?! Aztán mikor mindennel végzek megyek dolgozni.
    Hurrá!:-)

    VálaszTörlés
  5. Flora, a z ellenálló képességem elég lenn van most. Ezt nem is tudom most pozitívan megfogalmazni, akárki is szól majd rám, hogy így kellene. Ez van!
    Magyar nyelv? A tanár egyfolytában az igeragozást nyomja beléjük, de nincs igazán tisztázva az alanyi és a tárgyas ragozás.Ezért van az, hogy: Én alszom, te alszod...
    Mikor kijavítom, azt hiszi, én tudom rosszul mert ugye: Én olvasom, te olvasod ( a könyvet).
    Aztán még ott van a sok hasonulás, illeszkedés..., de úgyis tudod!

    VálaszTörlés
  6. Boró, benne vagyunk most rendesen, és a bizonytalanság a legzavaróbb. Vagy éppen ez segít, mert így lehet inkább reménykedni, mint egy biztos tudás birtokában, de akkor sincs még veszve minden.
    Nagyon össze tudjuk szedni magunkat, ha baj van. Ez jellemző rá is, rám is.Szinte hideg fejjel csinálunk mindent! Hogy aztán mikor már lehet kicsit elhagyni magunkat, és akkor hogy csuklunk össze, az már más kérdés, de addig csináljuk, csináljuk.
    Ezt tőle örököltem.
    Köszönöm a jókívánságot, még akár jól is elsülhet, most erre gondolunk, megbeszéltük a legelején.

    VálaszTörlés
  7. Itt most leírtam, hogy mi még napjaim/ napjaink része, mert nagyon hamisnak éreztem a blogom nélküle, de nem fogok sűrűn írni róla( a betegségről), legfeljebb egy-egy mondatot, ha nagyon fontos történik. Részleteket sem...
    Kérem, hogy fogadjátok ezt így el!

    VálaszTörlés
  8. Erőt és kitartást nektek, s mélyen egyetértek Boróka soraival.

    VálaszTörlés
  9. Tudod. Nem fejtegetem.
    A körülmények nem a legideálisabbak, de a sors/unk úgyis tudja, mit akar.

    VálaszTörlés
  10. Hihetetlenül erősek a nők. Anyud és Te is azok vagytok. Nehéz út, de megbirkóztok vele.
    Erőt kívánok hozzá kedves Éva!

    VálaszTörlés
  11. Stali, Orsi, köszönöm.
    A megfelelő helyen és időben akarok lenni, és azt adni, amit éppen kell.

    VálaszTörlés
  12. Tudod, Éva, nem féltelek. Pontosan azt és akkor fogod adni, amikor a fogadó félnek arra szüksége van. Ha van olyan, amitől féltelek, az nem ez.

    VálaszTörlés
  13. Stali, vannak feladatok, melyeket meg kell oldani. Ha valamit elméletben eddig tanultam, most itt az ideje, hogy alkalmazzam.Így lesz teljes a kép!
    Majd egyszer elmondod, hogy mitől féltesz.

    VálaszTörlés
  14. Boróka szavait mondanám én is. Egyetértek, hogy el kellett mondanod, azzal is , hogy részletekbe nem mész! Erőt és hitet kívánok, amennyi csak szükséges.

    VálaszTörlés
  15. Teljesen megértem, hogy nem mesélsz a terheidről. Az én apukámnak néhány hete agyvérzése volt, és a világ minden kicséért sem tudtam volna írni róla. Nekem nagyon rossz volt, hogy nem lehettem ott vele, mellette. Hogy olyan messze vagyok, hogy nélkülem kellett végigcsinálnia...Az jó, hogy ott lehetsz édesanyáddal. Sok erőt kívánok, gondolok Rád.

    VálaszTörlés
  16. Cirip, nagyon köszönöm, nagyon kedves tőled. Mindig ad a blog is gondolkozni valót arról, hogy mennyire tárulkozzunk ki, és mennyire kerülhető el a zártság okozta hamis kép.
    Eléggé visszafogottan csinálok mindent, ezt is.Mindig meglepődöm, hogy mégis menni mindent leírok.
    Talán mert magamnak (is) szól a blog, csak mások is olvassák.

    VálaszTörlés
  17. Márta,
    tudod, mennyit gondolkoztam rajta? Egyébként is sokszor eszembe jut, hogy egy blog mennyire adjon engem vissza. Írhatok én mindenféle szépről-melyek mind igazak-, ha a napjaim gondolatai máshol( is) járnak. Vannak magánügyek, de hamis képet sem tudtam tovább adni magamról. Végül megszületett ez a pár mondat. Valóban jó, hogy itt lehetek a közelében vagy vele. Mindig is ez volt a kérésem, hogy ha kellek, akkor jelen legyek, de az életem se állandó készenlétről szóljon.
    Ugye érted?
    Édesapád remélem jobban van, és megértem a távolság okozta mély érzelmeket, melyek benned lehetnek most.Nagyon megértem!

    VálaszTörlés
  18. Igen, jobban van, verseket másol egy füzetbe, hogy tornáztassa majdnem lebénult jobb kezét. Ez olyan aranyos. :)
    Semmiképpen se szóljon az életed csak a készenlétről. Minden nehézség közepette is élni kell a saját életünket is. Néha gondoltam is, szabad nekem akkor is örülni egy virágnak, egy sétának, ha közben ilyen nagy a baj? De úgy gondolom, hogy szabad. Csak egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy leírom.

    VálaszTörlés
  19. Márta, ez tényleg aranyos.Ebből a mondatból is érzem, tudom, hogy a te apukád.
    Szabad örülnünk, hiszen az én életem, a te életed is fontos. Mióta apu 13 éve meghalt, anyu végképp egyedül maradt, és nincs más neki csak én, és egyre idősödik, azóta a készenléti állapotom csak egyre fokozódik.
    Igen, nem olyan egyszerű sok minden, mint ahogy itt leírjuk.

    VálaszTörlés
  20. Igen, így van.
    A válaszok is itt vannak. Igaz, kérdezni tudni kell, ahogyan kívánni sem mindegy, hogyan tesszük. (Még a végén megkapjuk!)
    Na, majd megbeszéljük, aztán elkezdjük rakosgatni a kérdőjeleket. Először együtt, aztán külön-külön, aztán talán ismét együtt, hol egy tea, hol egy sör lesz a kísérő. Vagy amire éppen vágyunk. Akkor, ott.

    VálaszTörlés
  21. Német nyelv tanulás közben szembesültem, hogy a magyar nyelv alapjait is újra el kell sajátítanom. Volt mit pótolnom. Azóta kezdem magam magyarban is kifejezni.

    VálaszTörlés
  22. Tibor, nem árt tisztában lenni a magyar nyelv(tan) alapjaival, segíthet a nyelvtanulásban. Bár leginkább egészen más nyelvcsaládba tartozó nyelveket tanulunk.
    Ennek ellenére nekem segít a magyar nyelvtan ismerete más nyelvek tanulásában.
    Ha nem a nyelvtanról beszélünk, hanem magáról a nyelvről, a gazdag szókincsről, az is jó.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu