2021. február 2., kedd

Emlékek





Mennyi minden rejtőzik a zárt ajtók, ablakok mögött és a fiókok legmélyén. Emberek, életek történései, levelek, iratok, csak különböző mélységű kíváncsisággal fel kell tárni a mögöttük és a bennük rejlő, de olykor felsejlő titkokat.
Miután anyu meghalt, nézegettem a fiókjait, voltak bennük számlák, tűpárna, stoppolófa, biblia, egy régi óra, még a korán meghalt nagyapám zsebórája. Anyu mesélte, hogy azzal járt az édesapja templomba.
Sok minden más is volt, köztük egy régi, még iskolás korban íródott emlékkönyv, ami nekem is volt annak idején. Most nálam van anyu könyve. Ma már nincs ilyen szerintem a fiatalok körében. Voltak benne egyszerű kis versecskék, jókívánságok, rajzok és egy csokoládépapír is egy vitorláshajóval a tetején. Emlék fűződött hozzá, anyu régi emléke. Már láttam ezt a papírt. Kitől kaphatta a csokit? Ha jól emlékszem egy hódolójától.
Mikor átadtam az új lakónak a kulcsokat, tudtam, hogy ami egyszer anyu és az én otthonom is volt bezárult mögöttem. Felújították és bebútorozták a lakást, és egyszer meghívtak, hogy nézzem meg. Furcsa érzés volt vendégként jelen lenni a régi falak között. Leültem, magamra hagytak pár percre, tudták, hogy most arra van szükségem.
A fenti képeket Ruston, Ausztriában készítettem egyszer. Olyan a városka, mint egy kincsesláda, régi ajtókkal, kulcsokkal, ablakokkal, nyitott kapualjakban rejlő asztalok fiókgombjaival. Felsorolni is lehetetlen mit rejt Rust "ládája".
Nyitogattam őket a fantáziámmal, mert hozzá nem nyúltam volna ahhoz, ami nem az enyém. Csak a képzeletemben bújtak elő a szinte ködbe vesző életek, melyek számomra csak a hátrahagyott kopott külsőt mutatják, a bennük és a mögöttük lévő régmúlt eseményeket nem.
Azok a képzeletemben jelennek meg, melyeknek bizonyára köze sincs a valósághoz, de jó megmozgatni a fantáziát, és játszadozni a múlttal és a jelennel.


11 megjegyzés:

  1. Furcsa érzés lehetett visszmenni az elidegenedett régi otthonba...
    A mások számára régi kacatok, melyeket magunk után hagyunk majd, nekünk életünk lenyomatait jelentik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves volt tőlük, hogy elhívtak, de nem bántam, hogy eljöhettem onnan. Ott már egy másik élet kezdődött.

      Törlés
  2. Itt a faluban séta közben megállok egy-egy öreg háznál, ami már eléggé roggyant. Arra gondolok, hogy régen milyen boldogság is volt ott benn, fiatal házasok, gyermekáldás, az udvaron baromfi, stb. Most üres minden, és tovább rogyadoznak a házak. De vannak olyanok is, amiket meghagyva a régi falakat, díszeket, felújítanak, rendbe tesznek és a mostani ifjúság, vagy nem annyira ifjúk birtokba veszik és élik boldog életüket.
    Ölellek
    BMari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sétálások során nekem is hasonló gondolatok forogtak a fejemben. Sok házat láttam felújítva, de a régi stílusát meghagyva. Igy beillenek a környezetbe, de nem roggynank meg, és mennek tönkre örökre. Ilyeneket is láttam.
      Viszontölelés!

      Törlés
  3. Bátor voltál, hogy elmentél. A fotók Évásak. Én mindig meghajlok ázok előtt a fiatalok előtt, akik belevágnak régi, és múlttal rendelkező házak felújításába.Ez a nehezebb, de szebb út mint lerombolni. Benne vagyok egy vályogházak nevű fb. csoportban, mindig írják nekik, nehéz út, de megéri.Szerintem is, ezeknek a házaknak lelke van. Csak érezni kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, lelkük van ezeknek a házaknak. Nagymamám háza is vályogból volt, aztán mikor eladásra került felújították. Kívülről láttam, mikor elmentem Békéscsabára.

      Törlés
  4. Én akkor voltam a régi házunkban, amikor elkezdődött a felújítás. Hát érdekes volt a romokat, új tereket látni. És éppen ma éjszaka jártam otthon álmomban...
    Szép fotók, mint mindig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A régi helyre való visszatérés nyomokat hagy az ember lelkében. Jönnek elő az emlékek, már ott az új, de nekünk a régi az igazi. Jobb elengedni a múlt falait, és nem megnézni az újat.Talán így van, nem tudom igazán mi a jó. Idegen az új.
      Nem szoktam álmodni anyu lakásáról, mióta anyu meghalt, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Úgy látszik el tudtam engedni a lakást.

      Törlés
    2. Én szeretek otthon járni álmomban. Mindig sokkal-sokkal fiatalabb vagyok. Lehet, hogy azért? :) :)

      Törlés
    3. Lehet, hogy azért! :-) Én szinte soha nem emlékszem az álmaimra, pedig biztosan álmodom, mert mindenki szokott. Én így vagyok "megalkotva".

      Törlés
  5. nekem az életvégi nagytakarításaim jutnak eszembe, amikor mindent kidobálok, hogy a gyerekeimnek ne kelljen majd
    http://hallgasside.blogger.hu/2021/02/25/vers

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu