2021. február 11., csütörtök

Gyertyák és hideg



Ma 9 óráig aludtam. Igaz, már majdnem éjfél volt, mikor lefeküdtem. Délután is szoktam egy fél órát szunyókálni, de ma azt hiszem nem lesz erre szükség.
Mindig kis hátizsákkal megyek gyertyákat, mécseseket venni még ősszel. Egyszerre veszem meg az egész télre valót. Van egy gyertyaüzem a közelben, annak van egy mintaboltja mellette, kész paradicsom az a hely a gyertyákat kedvelőknek.
Jó gyertyaillata van a boltnak, vannak gyertya- és mécsestartók is benne. El lehet időzni az üzletben, hosszan válogatni, már előre elképzelni, milyen lesz a lakásban éppen ez vagy az a gyertya. Kilóra is adják őket és darabra is. Általában csak fehéret veszek, de olykor pirosat és sárgát is, hogy színesebb legyen tőlük a világ.:)
Néha a levegőben is érződik a gyertyaüzem illata. Sokáig nem tudtam mi az a finom illat különösen nyári estéken, aztán egyszer rájöttem, mikor a boltban is megéreztem ugyanazt. 
Megjött ide is a sarkvidéki hideg, erős széllel, még a keddi hó maradványaival. Most is szállingózik a hó. Mennek a radiátorok, szinte forrók, jól fűtenek, de vettem fel egy pulóvert is, nehogy megfázzak. Általában csak pólóban vagyok itthon, de most eltértem ettől a szokásomtól.
Az biztos, hogy este égetek gyertyát. A kinti mínuszos hideg mellé direkt szükséges a benti barátságos hangulat növelésére. 
Ma nem megyek ki, de holnap vagy holnapután már kell boltba mennem. Addigra talán szelídül az időjárás.
Mi lenne velünk, ha Skandináviában vagy más hidegebb helyen élnénk, ha már ez a mostani időjárás is ennyi témát és félelmet ad. Néztem a TV Híradót, első hírnek számított a mostani tél. Pedig ez egy tipikus februári idő, az lenne furcsa, ha nem így lenne. Igaz, hogy számunkra a félelem inkább a csúszós járda miatti elesés miatt van.

25 megjegyzés:

  1. Mikor fiatal voltam, volt olyan reggel, hogy -20 fokos hidegben mentem dolgozni. Egyáltalán nem viselt meg, akkoriban olyan hideg telek voltak, megszoktam. Most sem a hideg, hanem ahogy írod, a csúszós út ijesztget.
    Ha északon élnénk, ahhoz alkalmazkodnánk. Gondolom én...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, amikor fiatalok voltunk, jobban bírtuk a hideget. Mikor Moszkvában voltam mínusz 30 fokban bandukoltam a Vörös téren, és meg sem kottyant. A csúszós út viszont mindnyájunkra veszélyt jelent, azért is vagyunk óvatosak a kimenetellel.
      Északabbra? Ott is csúszik a járda, de van abban valami, hogy alkalmazkodnánk hozzá. Talán.

      Törlés
  2. Én is nagyon szeretem a gyertyákat. Az adventhez, a télhez hozzá tartoznak... el se tudnám képzelni nélkülük a telet. 🧡

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Télen gyertya, mécses, minden jöhet.:) Szinte minden nap gyújtok most is, de adventkor nem múlik el nap, hogy ne gyújtanék különösen este.

      Törlés
  3. Érdekes, hogy jobbára csak télen szeretem a gyertyákat, nyáron biztos azért nem jut eszembe, mert jóval több a fény, a meleg.

    Nagyon bírtam/bírom a hideget, jobban mint a nyári hőséget, de azt vettem észre, ahogy öregszem, úgy vagyok fázósabb. Már több és melegebb pulóvert veszek fel. A gyaloglásról, túrákról viszont nem tudok lemondani a legzimankósabb időben sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron én sem gyújtok gyertyát vagy mécsest hasonló okból, mint te. Én is jobban bírom a hideget, mint a nyári hőséget. Télen fel kell öltözni, az a dolog lényege.
      Mikor jobban tudtam járni nagyokat sétáltam én is. Sajnos az az időszak elmúlt, pedig most is mennék.

      Törlés
  4. A gyertyák nagy kedvenceim. Unokáink is mindig szagolgatják a polcon lévő szép ajándék-gyertyáimat (sokat kaptam már a lányomtól). "Ijjatos"- mondta a legnagyobb fiúcska, mikor kicsi volt.
    A hideget, a nagy havat a Mecsekben, a ródlizásokat, azt nagyon szerettem...Gyerekoromban. Ma már a melegre vágyom mindig. A nyárra, a vízre, a nagy úszásokra a Balcsiban.
    Amióta pár éve elcsúsztam (két helyen tört el a karom), azóta szinte rettegek a megolvadt és újra visszafagyott havas talajtól. Itt nálunk idén még nem kellett ijedeznem emiatt.:)
    Borka, bizony régen nem fáztunk a nagy mínuszokban se. Sőt, miniszoknyában. El se hiszem. Brrr. :)))
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is vannak illatos gyertyáim is itthon. "Ijjatos", milyen aranyos szó, bizonyára az unokád is aranyos.
      Juj, két helyen tört el a kezed, mikor elcsúsztál? Nagyon rossz lehetett. Nekem egyszer a vállam ficamodott ki, mikor elcsúsztam. 1 évig fájt utána.
      A nagyon meleget nem szeretem, 30-32 fok alatt bírom a nyarat, a hőséget már nem.

      Törlés
  5. Nálam mécses ég inkább, s füstölők. Szeretem az illatukat, körülölelnek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sokszor gyújtok mécsest is. Biztonságosabb, mint a gyertya. Füstölőm nincs.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Képzelj el sok polcot telis-tele gyertyákkal! Mindenféle színű, formájú van. Én az egyszerű fehéreket részesítem előnyben. Ott vettem egyszer üveg mécsestartót. Sokat használom. Van belőle kicsi és nagyobb is. Van itthon kb. 100 mécsesem. Egy jó darabig nem veszek:)

      Törlés
  7. Képzeld ma elmentem a pairboltba (filctoolért, irólapért - rajzolni, illusztrálni:) aztán a postára, )csekkek,meg nyugdijfelvétel, s akartam menni tovább, de annyira fáztam, hogy megfutamodtam - hazajöttem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam, hogy illusztrálni akarod a verseidet. Kíváncsi vagyok rá nagyon, remélem a blogodba is hozol.
      Sokat mentél. Csúszós volt a járda?
      Szóval, megfutamodtál! :)Inkább hazamenni, mint megfázni. Igazad volt. Én ma nem voltam kinn, nem tudom, hogy megfutamodtam volna-e, ha rászánom magam. Nagy volt szél is, meleg kabátot vettem volna, sapkát, sálat, kesztyűt, de nem került rá sor.

      Törlés
  8. Gyertyát nem gyújtok (még amikor kéne se), félek a tűztől... (ebben a rumliban jogosan:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyertyát csak akkor gyújtok, ha ott vagyok abban a szobában, ahol ég. Nem hagyom magára. Sokszor használok mécsest is, az biztonságosabb. Nem borul fel.

      Törlés
    2. Nem hiszem, hogy szeleburdi vagy, még ha annak is látod magad! :) De ha félsz a gyetyagyújtástól, akkor valóban jobb nem megtenni.

      Törlés
    3. Itt azt írtad, hogy szeleburdi vagy, azért félsz gyertyát gyújtani, de véletlenül kitöröltem a hozzászólást.Bocsánat.

      Törlés
  9. Mínusz 5 - 10 fokot divat mostanában sarkvidéki hidegnek titulálni. Befagyott volna a seggecskéjük a kedves médiásoknak,50-60 évvel ezelőtt, amikor még gyalog jártunk és cipőnk, ruhánk sem a "legkorszerűbb" anyagból készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túlzásba viszik, ezt a mostani időjárást a mediában. Voltam a boltban fél 8-kor -9C volt elég erős széllel. Jó melegen felöltöztem, és nem fáztam.
      Gyerekkoromban sem fáztam soha abban a nem " korszerű" ruhában. Igaz, a szüleim melegen öltöztettek, ha hideg volt, de meg sem kottyant hideg, és nem is volt téma.

      Törlés
  10. Tegnap a "sarkvidékiben" 6.5 km-t tettünk meg. Nem mondom, hogy melegünk volt közben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtad egyszer, hogy egy jó túráról nem mondasz le a hideg miatt. Akkor tegnap járkáltatok egyet a nem túl melegben. Biztosan jó volt, ha hideg is volt.

      Törlés
    2. Olvastam a beszámolót róla a blogodban, jó volt.

      Törlés
  11. I love candles and lit one each day especially perfumed ones.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, I also like them. I lit them especially in winter evenings. I enjoy them each day like you and I also like perfumed ones. They give me good mood and nice atmosphere in my apartment.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu