2021. február 25., csütörtök

Kifli és a fiatalság íze napjainkban



Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című regénye jut eszembe, valamint a regény főhőse által teába mártott, és az abba beáztatott Madeleine nevű rovátkás, kagylóhéj formájú sütemény, ha valamit immár felnőttként is megkóstolva, az az ifjúság ízeit hozza elő számomra. Azt a mélyről jövő, átsuhanó, bizonyosság érzést, ami nem sokszor adódik, hogy ebben volt már valaha részem. 
Egy egészen egyszerű dologról írok most emlékidézőként. Ez az egyszerű dolog lehet akár egy sós kifli is. 
Beleharapva jön az a hirtelen felidézett emlék a régmúltból. Ma már ilyet kevés helyen csinálnak, amilyenre vágyom. Nincs felfújva, nem morzsálódik szét, nem szárad gyorsan ki, hanem kifli állaga van. Friss, ropogós, sós, és ha köménymag is van rajta, az az igazi. Találtam egy helyet itt a közelben, ahol lehet ilyet venni. Időben kell érte menni a boltba, mert hamar elfogy, és utána már csak a "mostani" kifli van nekik.
Mikor általános iskolába jártam, nem vittünk ottonról tízórait, hanem a mindenkori hetesek átmentek a közeli boltba, és áthozták az osztályba az előre megrendelt kiflit és a poharas kakaót. Második óra után nem kellett kimenni rögtön az udvarra, hanem leterítettük a padot egy otthonról hozott kis abrosszal, és megtízóraiztunk. A kifli igazi, finom, még talán langyos is volt.
Mikor Pécsen főiskolára jártam, volt egy pékség félúton, ott reggeliztem meg. Volt ott is kakaó és egy olyan kifli, amilyenről írtam. Pár forint volt az egész, és kitartott a menzai ebédig.
Milyen kevés is elég a fiatalság felidézéséig, hála azoknak a pékeknek, akik még tudják, hogy mivel lehet levenni az embert a lábáról. 
Számomra egy igazi, régimódi kiflivel ez sikerül is nekik.

26 megjegyzés:

  1. Bp-én a Tűzér utcában volt egy pékség, hozzá közel laktak a rokonaim, és amikor fent voltunk náluk, akkor onnan hoztak nekünk minden reggel ilyen friss, ropogós kifliket, és azt ittuk hideg tejjel, nagyon finom volt, na de ez már elég régen volt. Jó hogy írtál erről, köszönöm. Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, ugye, hogy megmaradnak ezek az emlékek sokáig? Te is emlékszel azokra a Tüzér utcai kiflikre. :) Örömmel írtam róla. Mindig eszembe jutnak azok a régi ízek. Szeretem a sósat az édessel együtt. Ezért volt jó a kakaó azzal a kiflivel.

      Törlés
  2. De jó!!! Két nappal ezelőtt, életemben először, kiflit sütöttem. Igaz, nem lett olyan igazi, "békebeli". Szerencsés vagy, hogy rátaláltál arra a boltra.
    Egyébként minden bekezdésed, minden felidézett emléked hatott rám és nekem is felbukkantak régi, elfeledett pillanatok az életemből. (Madeleine, a pécsi Jókai téri tejivó, a suliból kilógás a Pléh Tehénbe tízóraiért,a munkahelyi közös reggelik a büféből hozott kiflivel, stb:)
    Köszönöm, jó volt itt olvasni Nálad megint.
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rhumel, biztosan jók lettek a kiflijeid.:) Jó, hogy rászántad magad, én még nem tettem meg.
      A pécsi Jókai téri tejivóra én is emlékszem. Én a tejet nem szeretem, de a kakaót nagyon.
      Örülök, hogy jól érezted itt magad. Szívesen adok a gondolataimból nektek, és elfogadom a másokét.

      Törlés
  3. Drága Éva!
    Mekkora öröm számomra, hogy újra itt van!
    Csak most mertem ide benézni, mert keresgéltem a receptes füzetemben, amiben sok minden más között,amit magamnak felirogatok, mert tetszik, vagy fontos számomra, egy idézetbe botlottam, amit sok évvel ezelőtt innen jegyeztem fel.
    „ A világ gyönyörű, nem azért, mintha valóban az volna, hanem azért, mert én így látom."(Hrabal)
    Annyira hiányzott, köszönöm hogy újra olvashatom, köszönöm. Nóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nóra, nyugodtan tegeződjünk. Szerintem én vagyok az idősebb, felajánlom neked.:)
      Köszönöm a Hrabal idézetet. Gyakran előveszem a jót és a gyönyörűt látó "szemüvegem". Rövid ahhoz az élet, hogy ne vegyük elő a szép emlékeket. Én már szelektálok, a rossz egyszerűen kimegy a fejemből, nem azért mert nem voltak, hanem törlöm őket automatikusan.
      Nekem is hiányzott a blogélet, ezért tértem vissza. Örülök, hogy örülsz nekem.Köszönöm. A kommenteknek is örülök, meg egyébként is mindnyájatoknak, ha itt vagytok körülöttem. Nem vagyok egyedül.

      Törlés
  4. Az a kifli, a sós és köménymagos! Gimnáziumban, a pedellus bácsinál lehetett a szünetben péksüteményt venni. Finom sós kiflit, pacsnit, vajas kiflit, zsömlét és poharas tejet. A régi ízek, a friss péksütemények illata, mind visszatért ahogy olvastam a bejegyzésed. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, ugye milyen finomak voltak az iskolai péksütemények? Mindig jó rátalalni a régi ízekre, mert változik a világ, változnak az ízek is. De ha előveszik a régi recepteket a pékek, az csak jó lehet. Én a poharas kakaót szeretem és szerettem, nem volt túl édes, jól ment a sós kiflihez. Délután csinálok magamnak kakaót. Eldöntöttem.

      Törlés
  5. Annyira jó hogy itt vagy!Olyan jó olvasni téged. Két hónapja meghalt az anyukám,annyira fáj hogy azt elmondani nem lehet, ő a legjobb barátom, a másik felem, a példaképem,a mindenem,nem tudok és nem is akarok róla múlt időben beszélni.Itt nálad egy kicsit megnyugszom.Köszönöm.
    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann! Először is fogadd őszinte részvétem édesanyád elvesztése miatt. Biztosan szoros kötelék fűzött hozzá. Az írásodból ezt veszem ki.
      Az enyém két és fél éve halt meg, de még most is néha elsírom magam, és imádkozni is szoktam hozzá, hogy segítsen, ha rossz passzban vagyok. Örülök, ha megnyugszol itt. Várlak máskor is.

      Törlés
    2. Lehet, hogy egyszer fogok írni anyu ízeiről.

      Törlés
  6. Én is fel tudom idézni emlékeimben a FRISS sós kifli ízét, különösen kettészelve óvatosan, még melegen és vajjal megkenve MINDKÉT felét!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, igen, a vajas kiflik is jók voltak, és jók is. Kenegetni, ízlelgetni őket reggelire. Jók napindításnak. Utána egy jó kávé, és készen állunk a napra.:)

      Törlés
  7. a fotó meg az irásod bennem is felidézte az emlékeket.. én egyetemista koromban ettem a büfféből 3-3 kiflit (egyszer még antik órán is, jól össze lettem szidva miatta , de le se tagadhattam, mert a morzsák elárultak :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, jó történet, tetszik. Hagytál árulkodó nyomokat az evészet után. Sajnálom, hogy leszidtak érte, de ha egyszer éhes voltál, mást tehetettél volna? Ettél!:)

      Törlés
  8. Yes, Madeleines and other sweets are part of our memory. I remember having pear and almond cakes when I was little, they were my favorite.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Catherine, I have never tasted Madeleine, once I should make it. I am looking forward to that moment, or I will bake it. I know how it looks and I also know the novel of Proust. I know Madeleine from him.

      Törlés
  9. Ó, a régi kiflik. Még 40 fillérért vettük darabját hazafelé az iskolából. A péknél mindig friss és langyos volt. Ha volt 1 forintom, akkor kettőt vettem. Hazáig megettem, kb másfél km volt az iskola a háztól.
    Éva, most is jó témát hoztál.
    Ölellek:
    BMari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mari, igen 40 fillér volt darabja. A kakaó szerintem 1,60 forint, így 2 forintból megvolt a reggeli Pécsen. Régen volt.
      Mosolygok magamban, hogy nem tudtad kivárni, míg hazaérsz. Megetted útközben. Örülök, hogy jöttél. Viszontölelés Neked.

      Törlés
    2. Milyen nagy értéke volt annak a két forintnak... Győrben, ha havonta arra járok kiflit az állomás alagsorában lévő boltban veszek, sós és finom!

      Törlés
    3. Ma már nincs is két forint.Elmúlt mint annyi más. Három forint volt egy mozijegy. Pécsen sokat jártunk oda. Akkor neked is van egy helyed, ahol finom kifliket vehetsz. Ez jó!:)

      Törlés
  10. Elolvastalak, s csak ültem, s gondolkodtam. Nekem valahogy nem volt ilyen, maradandó élményem. Nem is értem miért? Viszont eszembe jutott,későbbi, már felnőttkori élmény, amikor hosszú évek után ismét tudtam rágni, olyan szinten, hogy kiflit is ehettem. Itt már megjelenik a közeli áruház sós kiflije, ami a bevásárlások fénypontját jelentette, akkor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holdgyöngy, mi bajod volt, hogy nem tudtál rágni? Ha nem vagyok indiszkrét.
      Szóval neked is volt sós kifli élményed.:) Nem kerülhettük ki a kiflit az étkezésünkből.

      Törlés
  11. Thank you very much Eva, I hope you have a nice Sunday and eat a little Madeleine or little cake. We will have a nice Birthday cake I will take a picture!
    Hugs Catherine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I am looking forward to seeing the picture of the birthday cake.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu