2021. február 21., vasárnap

A segítőkészségről


Az emberek segítőkészek. Mióta mankóval járok, ebben sokszor részem van. Kinyitják, tartják az ajtót, előre engednek. Ha találkozom szomszéddal átveszik tőlem a szemetet a lépcsőn, és leviszik helyettem a kukába. Felhozzák a bolt után a táskámat, és leteszik az ajtóm elé. Felajánlották a bevásárlást is, de azt megcsinálom, nem akarom elhagyni magam. 
Egyszer míg zártam az ajtót, legurult lépcsőn a mankóm. A hangos zajra ketten is gyorsan kinéztek az ajtón, azt hitték valami történt velem. Felhozta az egyik szomszéd a mankót, ezzel tudott segíteni. Ő varrt nekem maszkot is ajándékba. 
Jólesik minden segítőszándék és tett, talán visszakapom most, amit igyekeztem tenni életem folyamán jól-rosszul. Egyszerűen nem lehet nem megcsinálni, ha látom, hogy valaki igényli.
Az is segítség, de inkább törődés, vagy egy szertartás része, ha valaki kitölti a teát, kávét a másiknak, vagy tálal valakinek étkezés közben. Erősíti a kapcsolatokat, meghitté teszi az együtt töltött perceket, közelebb hozza az embereket egymáshoz, és az együttlétet emberhez méltóvá teszi. 
Míg tavaly fekvő- és járógipszben voltam 6-6 hétig egy lábműtétem után M. segített. Főzött, mosogatott, mosott, vasalt, takarított, bevásárolt és így tovább. Gyakorlatilag nélküle nem tudtam volna gyógyulni.
Jó elfogadni és adni a segítséget. Az elfogadást meg kell tanulni, az adás jön magától.

30 megjegyzés:

  1. Nagyon rendesek a szomszédaid. Mióta bottal járok és teljesen fehér a hajam, én is azt tapasztalom, hogy segítőkészek az emberek és valahogy kedvesebben beszélnek hozzám, mint mikor fiatalabb voltam.
    Arra is emlékszem, hogy milyen jó volt az az uzsonna, amit Apó készített nekem. :)
    Néha az elfogadás még nehezen megy, különösen a gyerekektől. Attól félek, hogy csak teher vagyok számukra. Állítják, hogy nem, de én mégis, amit lehet, megcsinálok egyedül, aztán van amit, ha megszakadok, sem tudok egyedül megtenni. Fájó pontom. Mindig féltem a kiszolgáltatottságtól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennel egyetértek. Különösen azzal, hogy az elfogadás nehezen megy. Én is félek, hogy teher vagyok, és félek a kiszolgáltatottságtól is. Amit tudok megteszek, de van, amit jólesik elfogadni, mert tényleg segítség.

      Törlés
  2. Nagyon figyelmesek a szomszédaid. S igen, a sok adás valahogy visszaszáll az emberre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálás is vagyok nekik. Tehettem volna többet is az emberekért, de úgy érzem, amikor lehetőségem volt, megtettem értük.

      Törlés
  3. Öröm olvasni a környezeteben élők segítőkészségéről. Az emberek jók. Még ha néha el is vesztem ebben a hitemet, mindig visszatér, akár egy ilyen bejegyzés olvasásakor.
    Pontosan azt gondolom a törődésről, a gondoskodásról, amit Te itt leírtál. Adni jó, bármi legyen is az. Akár csak egy mosoly, vagy egy együttérző tekintet.
    Az elfogadást meg kell tanulni. Nekem nagyon nehéz. Mi úgy látszik ebben is hasonlítunk.:) A csonttörésemkor bizony nemcsak a bal kezem ügyesedett, az elfogadást is kezdtem gyakorolni:)
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megerősíthettelek a hitedben. :) Könnyebb adni, mint elfogadni, nem akarunk kolonc lenni, de életünkben rákényszerülünk elfogadni. Aztán vissza tudjuk adni, ha nem is annak akitől kaptuk a korábbi segítséget. Valahogy kiegyenlítődik a "számla". Ahogy írod egy mosoly egy együttérző tekintet is milyen jó lehet. Megérzi ezt az ember.
      A jobb kezed tört el? Egyik kéz eltörése sem jó, de a jobb kézé kifejezetten rossz, ha jobbkezes vagy. Sok mindenre megtanít egy baleset.

      Törlés
  4. Igen, a csuklóm és a könyököm tört. 2in1:))) Karácsony előtt alig két héttel.(2018-ban). Viccesen zajlott a porszívózás, a sütikészítés, stb. Szerencsésen gyógyult. (igaz tavaszig tartott a gyógytorna.)
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ráadásul 2 helyen tört el a kezed, és éppen karácsony előtt. :( Ha jön a baj, akkor csőstül jön. Bal kézzel porszívózni és sütni nem lehetett egy nagy "élmény". Remélem, hogy már nem érzed az utóhatását.

      Törlés
  5. "Az elfogadást meg kell tanulni, az adás jön magától." Én sajnos még nehezen tudok kérni és elfogadni! (adni valóban nem probléma, de főleg a kérés a lehetetlennel határos...) Műtétem után (2017. okt.) nem tudtam pár hétig a jobb karom használni... Barátaim, menyem családja főztek, bevásároltak addig, de bevallom, alig vártam, hogy önálló legyek újra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sem könnyú elfogadni, de már megtanultam.Sokszor utasítottam el korábban, pedig jólesett volna a segítség. Most már ha felajánlják, ám legyen, és hálás vagyok érte, de én sem kérem. A 6 hét fekvőgipsz végét én is vártam nagyon. Ágyban 6 hétig, nem tudtam semmit sem csinálni. Én is vártam az önállóságot.

      Törlés
  6. Az, hogy segítenek a szomszédok, azt is kifejezi:szeretnek/kedvelnek téged. Szerintem örömmel teszik és nem érzik tehernek.

    Nagyon sok embernél alapból jelen (kéne lenni?!!) van a segítőkészség, ha látja a másik elesett állapotát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy nem veszik tehernek, különben nem ajánlanák fel. Remélem, hogy így van, ahogy írod, és nem gond nekik az adás. Szerintem elesettség esetén alapból benne van az emberek többségében a tenni akarás.
      Gyógyszertárban voltam pár napja, és a takarítónő éppen felmosott, de odament az ajtóhoz, mikor végeztem, és kinyitotta azt nekem. Megköszöntem neki, mást nem tudtam adni neki helyette. Nem kellett volna, de megtette.

      Törlés
  7. Yes you are right, we must accept the help of others when we need it. After my back surgery, my new neighbour asked me if I need some help and I also accepted the help of my daughter when I was in hospital and that helped me a lot.
    Have a good evening
    Hugs
    Catherine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine, yes, you are also right we must accept the help of others when we need it. But we have to learn it throughout our lives how to do it and do not feel that we are burden for the others who offer helps. We must be sure that they are happy to give them. Last year I had to be in bed for 6 weeks after my leg surgery and I needed help. Without it I would not have been able to heal. So I accepted it, and it was a good decision.
      Thanks for reading me and translating my writing.
      Hugs, Éva

      Törlés
  8. Jó volt olvasni soraid, még nem is irtad, de én már "kitaláltam", hogy mindez "visszakapás" lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha elfogadhatsz többet is, biztos szivesen teszik!!!

      Törlés
    2. Próbálom elfogadni a segítségeket, de biztosan sejted, hogy néha nem könnyű. Az ember annyi mindent belemagyaráz, aminek a fele sem igaz. Főleg, hogy teher mások számára. De el kell hinnünk, hogy szívesen teszik, különben miért tennék.
      Remélem, hogy "visszakapás", és én sem éltem hiába mások számára.

      Törlés
    3. biztos vagyok benne , hogy busásan igy van (igy vagy:) !

      Törlés
    4. Köszönöm a véleményt. Remélem.:)

      Törlés
  9. Ezt oly szépen írtad meg, simogatta a lelkemet.
    Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy az igazi alázat nem adni másoknak, hanem elfogadni másoktól. Phhíjj, nem is gondolná az ember, hogy ez milyen nehéz, míg nincs benne nyakig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pipulka, most nyakig benne vagyok.:) Jól mondta az illető neked ezt a mondatot. Sok alázatra van szükségem az elfogadáshoz, de meg kellett tanulnom, és jó úton haladok.

      Törlés
    2. Igyekszem rólad majd példát venni ha oda kerülök. Mivel nekem az adás a dolgom, muszáj agyban edződnöm az ellenkezőjére is, mire ideér, már valamivel könnyebben menjen.
      Egyébként az hiszem az ad jól, akinek az adása nem hozza kellemetlen helyzetbe a másikat, szinte meg sem érzi, hogy most neki el kéne fogadnit valamit alázattal. Persze így adni piszok nehéz, ugye ahogy a Biblia mondja, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Mert akárhogy is, de emberek vagyunk és valahol mégis várjuk a viszonzást.
      Sokat szoktam gondolkodni egy másik részen, ahol azt mondja úgy tegyetek az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek cselekedjenek. Régen valahogy automatice úgy értelmeztem ezt, hogy ha úgy teszel, akkor azt fogod visszakapni. Pedig erről szó sincs ebben a mondatban. :-D Ezt igyekszem a fejembe vésni. Ha mégis jót kapsz vissza a jóért, az már külön kegyelem.
      No bocs a hosszas elmélkedésért, de ez a téma sokat foglalkoztatott egy időben. :-D

      Törlés
    3. a zsidó vallás szerint úgy kell adni (az a legmagasabb fok), hogy ne is tudd kinek adsz (és persze ő se tudja - mert a hálát nem kell kiváltani!!!! külön fontos terület (micve) az adakozás!

      Törlés
    4. Köszönöm az információt, nem tudtam róla. Nagyon jó dologról írtál, és sok igazság van benne.
      "Micve", megjegyzem.

      Törlés
    5. Pipulka, nem vártam viszonzást a jótetteimért soha. Csak most érzem, hogy visszakapok valamit belőlük, mióta szükségem van rá.
      Már nem hoz kellemetlen helyzetbe, ha kapok, és nem is várom el, de ha jön, akkor örülök. Ez már nagy dolog. Hosszú út vezet idáig.
      Mindig kedvesen szólnak hozzám, és természetesnek veszik, hogy segítenek, így nem kellemetlen nekem az elfogadás.
      Köszönöm a hozzászólásodat, nagyon jól jött, és sok igazság van benne. A Bibliára való utalásokat külön köszönöm.

      Törlés
    6. Micve. De jóó, ma is tanultam valamit.Köszönöm Aliz!

      Törlés
  10. Ide tartozik: Nagyon köszönöm a segítséged! Nem is sejted, hogy milyen sokat segítettél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam többet tenni, pedig de szívesen tenném!

      Törlés
  11. Thank you for your visit and comments. I wish you a good day.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu