2021. február 9., kedd

Hóvirág


Hírnök. A szirmaival, mint fehér borítékokban hírt hoz, a közeledő tavasz hírét.
Hófehér, a nevében benne van, hogy még előbújhat a hó alól is, vagyis még lehet körülötte tél, de már virág, a tavasz első hírnöke. Hó és virág, összeolvasztva a két szót: hóvirág. Mintha azt mondanánk, hogy téli-tavasz.
Hozza a hírt, hogy jön a változás, valami új, ami minden évben megismétlődik, és kezdetét veszi az új évszak. 
Nem hivalkodó, olykor elbújik, de a figyelmes szemlélődő meglátja, mert tudja, hogy  ott van valahol, és majd előbb-utóbb odaadja a kitartó keresőnek önmagát, szerénynek mondható  látványát, a közelgő új időszak friss, jellegzetes színét idéző kis zöld sapkájával a fején. Ez a zöld szín előbb-utóbb kiteljesedik körülöttünk, és marad is velünk a következő őszig.
Ma azonban ilyen volt az időjárás nálunk, ami a lenti, az ablakomból készített képen is látható. Még tartja magát a tél.

12 megjegyzés:

  1. Tartja magát, az embert meg kikészíti. Oly szépen kezdett minden beindulni, erre jön az időjárás durvulása. Tudom, tél van, csak a csalódás sosem.jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Februárban még nem ritka a hó, csak most meleg volt előtte, és ahogy írod elkezdett minden beindulni. Talán nem okoz nagy kárt a mostani hó, de ahogy nézem az időjárás jelentést, jön az újabb hó, és hideg is lesz. Meglátjuk mi alakul ki végül. Remélem, hogy jó.

      Törlés
  2. Olyan szépen tudsz írni egyszerű dolgokról is, legyen az egy virág, egy csésze, egy takaró, bármi. Mélyen elgondolkodom ilyenkor, mennyi szeretni való tárgy, növény, kedves emlék vesz körül bennünket és milyen simogató tud lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, nem vesznek körül körül különleges tárgyak és események, így egyszerű dolgokról vagyok kénytelen írni, ha blogot akarok vezetni.:) Meg kell becsülni őket, különben hova lesz a napi öröm.
      Emlékeim is vannak, azokat is meg tudom osztani veletek.
      Örülök, hogy szépnek találod. Köszönöm.

      Törlés
  3. Az "Alpokalja" hatás a gyakoribb hóeséssel megjelenik Sopron életében. A télkedvelők most örülhetnek. A látvány az ablakodból gyönyörű, léleksimogató.
    Itt az ország keleti végén Debrecenben esik az eső. Ennél mégis jobb a frissen hullott hó látványa. A hóvirágról nem is beszélve. Imádom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a télen többször ébredtem hóesésre. Tegnap napközben kezdett el esni, de olyan sűrű, vattapamacs nagyságú pelyhekben. Szép volt.
      Sok fára,bokorra néznek az ablakaim annak ellenére, hogy lakótelepen lakom. Mikor épült a lakótelep sok fát ültettek ide, azóta megnőttek és terebélyesedtek. Előttem hársfa, juharfa és egy fenyő van.

      Törlés
  4. Én azt mondom, jobb és szebb a hó, mint az eső. Itt ma is nagyon csúnya esős idő van.
    Orsinak nagyon igaza van, engem is megfogott és nem enged az írásaid hangulata. Nagyon szeretem olvasni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szeretem az esőt és a havat is. Ma szürkeség van itt, és nem bánom. Kuckózós hangulat van.
      Köszönöm a dicséretet, nem csinálok nagy dolgot, írok arról, ami bennem és körülöttem van. Ilyen egyszerű.:-) Mindig is jobban szeretettem hangulatokról írni, mint eseményekről. Jobban át is élem őket.
      Örülök, hogy itt vagytok velem. Olyan mintha társaságban lennék, és beszélgetnénk.

      Törlés
  5. Itt is havazik mostanában! Szép, amikor friss és éjjel sejtelmesen világít... De ilyenkor nem merek kimenni, mert ha elesek, segítség nélkül nem tudok már felállni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, éjjel sejtelmesen világít, és olyan puhák a kinti hangok.
      Én is bent maradok, ha tehetem ilyenkor. Pláne, hogy most jönnek a mínuszok, és lefagy a hó és az eső. De egyszer elfogy a kenyér és az itthoni élelem, és muszáj elindulni.
      Még van a tegnapi hóból, bár ma pluszos volt a hőmérséklet, de már most nulla fok van. Éjjel biztos, hogy fagyni fog. Pénteken boltba kell mennem, nem tudom halogatni. Vigyáznom kell, mert én sem tudnék már egyedül felállni.

      Törlés
  6. Csatlakozom hozzátok, én sem tudnék egyedül felállni. Nem merem levinni a szemetet, a második emeleten lakom. Várom az unokámat, megkérem, hogy ebben (is) segítsen. Nem szeretek kiszolgáltatott lenni, de ez van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megérkezett a sarkvidéki hideg ide is, -6 fok van erős széllel.
      Szeretnivaló unokád van, aki így segít neked. Fogadd is el a segítséget, nehogy bajod legyen! Biztosan szívesen csinálja.

      Törlés

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu