2021. február 15., hétfő

Hajnal, alkony





Ma reggel is elég későn keltem. Kiraktam a gyógyszereimet és megreggeliztem.
A hajnali órákban még alszom, így a napkeltét nem látom. Mindig is nehezemre esett korán kelni. Míg dolgoztam, volt amikor fél 7-re reggel bent kellett már lennem, így korán keltem, legalábbis nekem korán volt. Kínlódtam is miatta, egész nap fáradt voltam. Hiányzott a reggeli alvás, olyankor kétszeres mennyiségű kávét ittam. Szeretem a kávét, nem esett nehezemre megduplázni.
A szoba, ahol dolgoztam viszont nyugatra nézett, igy nyomon követhettem a napnyugtát. Nézhettem a felhőket pirosra vagy narancssárgára  festő távozását a Napnak.
Egyszer korán keltem, csak hogy lássam a napkeltét. Nem akartam kimaradni egy ilyen élményből sem. Kiültem az erkélyre, és vártam. Ami külön megfogott, az a harsány madárcsicsergés volt úgy fél 5 körül. Sok fa van a lakásom előtt, van helyük a madaraknak. Aztán lassan kivilágosodott, és felkelt a Nap. 
Egy nyári kiránduláskor az Őrségben is felkeltem hajnalban, kiültem egy körtefa alá a harmatos fűben lévő lehullott körték közé egy farönkre, és élveztem a pirkadatot. Különösen szép élmény volt. Az Őrség amúgy is a szívem csücske.
A szobáim ablakai keletre néznek, de délután a szemközi 10 emeletes ház ablakairól visszaverődő napsütés tükröződik nálam, az én lakásom falain. Ez az én napnyugtám, ha itthon vagyok, mégha az ablakaim nem is nyugatra néznek. 
Aztán eszembe jut még  a Hegedűs a háztetőn-ből a "Hajnal, alkony" (Sunrise, Sunset) c. dal, amit nagyon szeretek hallgatni. Szoktam dúdolgatni is  magamban néha.
Kedvelem az alkonyi fényeket utazás közben is, és a mintákat rajzoló felhőket. Mindig szerettem a rajzolatokban valamilyen formát látni, leginkább arcokat, állatokat, tárgyakat, hullámokat, hegyeket, habcsókokat, vattapamacsokat. Szeretem felfedezni a tapétákban, linóleumokban, kárpitban, befagyott tócsákban, fakéregben is a különböző alakzatokat, melyek hasonlítanak valamire. 
Az is jellemző az egyénre, hogy ki mit lát benne. Eljátszadozik velük az ember. 
Marad a gyerek, ha játszik.:)

18 megjegyzés:

  1. Sokmindent elmondtál magadról, Éva, lényegretörő, nem cifrázó stílusodban, mely nyugalmasan folydogál, bátran szembenéz az élet eléd gördített akadályaival, anélkül, hogy teátrálisan színpadra állítanád magad, mint oly sokan mások megtennék és meg is teszik... Szembenézel, mert ahogy megfogalmaztad: "Mit is tehetnék mást?"...
    (Bocsánat a botcsinálta pszichologizálásért, időnként javíthatatlan vagyok...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, köszönöm, meg sem érdemlem ezt a sok jó szót. Egyszerűen csak leírom, amit aznap gondolok vagy emlékeket hozok elő. Ez utóbbiból van több, nem nagyon történik mostanában semmi velem. Ennyi az egész.

      Törlés
  2. Flora után mit is mondhatnék? Egyetértek az előttem szólóval. :)

    VálaszTörlés
  3. First thank you for your visit. I also like the sunsets and different lights very much. I also like to get up early to see the lights.
    Wishing you a good week

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I also thank you for your visit. I also like sunrise and sunset. I get up quite late, so the sunrise normally misses from my life. Sometimes I get up earlier to see it. That is the reason to get up. I want to enjoy the lights like you. I also like clouds and see the different patterns looking at them. They have faces, animals, mountains, waves,subjects etc. It depends what I can see studying them. It is a good game. :)
      I do not create the decorations that you do but I hope you will visit my blog without them in the future, too. I enjoy your works.
      Wishing you a good week.

      Törlés
  4. ps: thank you to have added me on your blog list. I did the same for you.

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Köszönöm. Minden alkonyat szép, különösen ha felhők is vannak az égen.:)

      Törlés
  6. Thank you for your visits and comment! A good day to you.

    VálaszTörlés
  7. It.s Nice to see you on my blog. Thank you for your kind comment.
    I wish you a nice evening.
    Hugs Catherine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, I am watching TV but after coming to my computer for a moment I found your comment.:) It was good to read it. Thanks. I also hug you. Have a nice evening.

      Törlés
  8. Az egyik legszebb természeti jelenség a napkelte/napnyugta. Hihetetlen színeket tud produkálni, amit mesterségesen soha senki nem tudna kikeverni. Nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon egyetértek veled, én is szeretem. Talán az impresszionistáknak sikerült több-kevesebb sikerrel.Próbálkoztak a lehetetlennel.

      Törlés
  9. Hajnalok hajnalán ébredek. Pazar pirkadat az ajándék, az alkony csak valahol útközben érhet nagy ritkán... Így volt ez tegnap délután, valahol Sárszentmihály környékén csodáltam az eget, fotó nincs, robogó autóból nem lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök az "ajándékodnak". Szép láványban lehetett részed. Én kimaradok a pirkadatból, mint írtam, de alkonyatban sokkal már többször van és volt részem.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu