2024. január 12., péntek

Olvasás

Könyvtárban voltam, és vélhetően az épülésemre szolgáló könyveket hoztam ki. A Katherine May könyvet kezdtem el először olvasni. 
Kint hideg, bent meleg, kezemben egy könyv. Mi kell ennél több, ha egész délelőtt elfoglalt voltam, és a délutánt a pihenésre szántam?
Néha úgy érzem a "hygge" dán szó elborít, és nem mindig tudom, hogy jó-e, de mégis  alkalmazom, ami ezzel jár. Ez a szó az otthonosságot, mint alapszemléletmódot jelenti. Az otthoni kényelem felé fordulás, mely megvéd minket a külvilág zordságától. Sokat vagyok itthon, megteremtettem a kényelmemet, és élek vele. Védekezem, mert szükségem van rá.


15 megjegyzés:

  1. Nincs azzal semmi baj, hogy szereted az otthonosságot! Biztonságban érzed magad. Ami pluszt ad még, az azok az apró, de fontos napi elfoglaltságok, pld. az olvasás, pihenés.

    Én nagyon sokat vagyok úton, érhet bármennyi és bármilyen élmény, de az igazi fellélegzés, megnyugvás akkor önt el, amikor belépek a házunk ajtaján.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenhol jó, de legjobb otthon, bizony, így van ez. Amíg még dolgoztam, a nap legszebb hangja a kertkapu kattanása volt mögöttem, mikor hazaértem.

      Törlés
    2. Tudod néha úgy érzem, hogy homokba dugom a fejem, és nem tudom, hogy ez jó-e. Ezért bizonytalanodtam el.
      Ha elmegyek itthonról, mindig jó hazaérni. Úgy vagyok, ahogy te. Ha külföldön vagyok, akkor is valami megkönnyebbülés-féle lesz úrrá rajtam, mikor átlépem a határt. A másik megkönnyebbülés, mikor a lakás küszöbét is átlépem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem élvezem más országok szépségét, nem vagyok szívesen mások otthonában is. Ez így nem igaz, de az otthon érzése pótolhatatlan.

      Törlés
    3. Kedves Névtelen, mikor én is dolgoztam, vártam, hogy hazaérjek. Már egyszer írtam arról, hogy egy kicsit mindig nyomtam is az ajtómon, miután bezártam. Mindig késő este értem haza a munkaidőm miatt. Előkészítettem a fürdővizemet, gyújtottam egy gyertyát, kikészítettem egy könyvet, olykor bekapcsoltam a TV-t. Kellett valahogy eltávolodnom a világtól, mely addig körülvett, és ezt otthon értem el igazán.

      Törlés
    4. Bocsánat, Éva a névtelen én voltam: rhumel.

      Törlés
  2. Én is voltam a héten, szerdán, a könyvtárban (alig pár házra van tőlünk, kis fiókkönyvtár, nagyon kedvelem a könyvtáros "csajokat" :) Már el is olvastam Elizabeth Strouth -tól A nevem Lucy Bartont. Nálad láttam meg korábban. Múltkor a Kisvárosi történeteket hoztam el tőle, az picit jobban tetszett, de különleges hangulata és a számomra teljesen ismeretlen viszonyok, kapcsolódások miatt érdemes volt megismerni ezt a regény-szerűt is.
    Délelőtt még sütött a nap, de ilyentájt már vonz a kényelmes fotelben az olvasás. Csak egy finom illatú gyertya fény, meg egy jó kávé kell mellé, ugye? 🤗
    Jó olvasást, Éva!
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most abbahagytam az olvasást egy kicsit, hogy itt írjak, de hamarosan megyek vissza a könyvemhez. A kávéval végeztem, talán csinálok egy újat magamnak. A karácsonyfámat leszedtem, de a gyertyák elől vannak még, várom, hogy egy kicsit sötétedjen, és lehet, hogy meggyújtok egyet.
      Emlékszem Elizabeth Strouth könyveire. Szerdán voltam a könyvtárban, de kinéztem egy könyvet még magamnak, lehet, hogy holnap elmegyek érte, mert megnéztem a neten, ott van a könyvtár polcán, nem vitte el senki még. Elérhető.
      Köszönöm, hogy jó olvasást kívántál, folytatom is, de előbb még csinálok egy kávét újra, ahogy írtam is az előbb róla.:)
      Szép délutánt kívánok neked.

      Törlés
  3. Nagyon is éreztem... s örömmel töltött el a perc, amikor a hosszú út után beléptem szerdán este az ajtón. Meleg és otthon illat! Egy kupica pálinkával köszöntöttem magunkat - az otthon melegét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten éltesse az otthont, megérdemli! :) Jó lehetett hazaérni.
      Régen ittam pálinkát, pedig nagymamámnak, és apunak is volt otthon házi pálinkája.

      Törlés
  4. I exactly feel the same as you. I feel protected from the outside world sometimes and feel Hygge I have a book about how to be Hygge! Today I was feeling better and my husband drove me to my favourite shop to get warmer clothes we even had lunch out.
    I hope it will continue not feeling pains. Next week will be a busy week going to the clinic and MIR and these days we will have snow all days, but I booked a taxi I don’t want to drive.
    I wish you a cosy warm weekend !
    Hugs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I was on your blog and saw the pictures and read what you bought for yourself. I also have a book about Hygge. I like being at home. Sometimes the outside world is so harsh. I am comfortable and protected at home.
      I look forward to the results of your MIR. Good thing you're going by taxi.
      I wish you a good weekend. Hugs.

      Törlés
  5. Nézem valamelyik hazbemutató műsort, ahol elhangzik a kérdés, hogy mit jelent az otthon nekik? Hozzád hasonlóan fogalmaznak mindig, de ez így is van. Jó otthon lenni,bekúckózni, olvasgatni, stb. A meleg, otthoni környezetben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha látok részleteket a házatokból. Otthonosnak, kényelmesnek, melegnek látom, ahol jó lehet otthon lenni.

      Törlés
  6. Olvastam egy könyvet a hygge-ről. Nekem nagyon tetszik ez a szemlélet, életmód, hangulat. Amióta itthon vagyok, rájöttem, hogy szeretek is csak itthon lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is elolvastam Meik Wiking könyvét a hygge-ről. Nekem is tetszik az életmód, a szemlélet, a hangulat, és igyekszem eszerint élni.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu