2024. január 10., szerda

Január elején

Egy német blogos társam többek között elégedettséget kívánt kommentben 2024-re. Milyen igaza van. Egészséget kívántunk magunknak és másoknak leginkább az új évre, de elégedettségre is szükség van. Meg kell tanulnunk ezt is érezni.
M-nél voltam január első napjaiban, minden úgy volt, ahogy volt, elfogadtam a napokat úgy, ahogy jöttek. Megéreztem azt az érzést, melyről az előbb írtam. Elégedett voltam.
Kedden leszedtük M. karácsonyfáját. Az enyém még megvan, hiszen nem voltam itthon, és nem tudtam elpakolni. Legalább tovább élvezem, ez is valami. Elteszem a karácsonyi dekorációkat is majd a gyertyák, a mécses- és gyertyatartók kivételével. Messzire van még a tavasz, kellenek a vígasztaló, pislákoló kis fények.
Találkozásaim is voltak. Beszélgettünk a fiatalabbik fiúval és a feleségével, M. egy barátjával és M. nővérével is. Mivel sokat vagyok egyedül, egy-egy találkozás, beszélgetés elégedettségre ad okot. A nővérnél történő vendégségben rossz volt, hogy nem tudok németül. Összeszedtem minden tudásomat, de sokkal több kellett volna.  Egyébként újra hálás vagyok az angol nyelvnek. Sokakkal a kapcsolatom ezen a nyelven történik. 
M. barátjával is angolul beszéltem. Magyarul akar tanulni, mikor meglátogatott minket elmondta a tervét. Tiszteletreméltó elhatározás, és nagyon örülök neki.
Hétfőn esett egy kis hó. Én, aki lakótelepen lakom, kevés tetőcserepet látok. Szép volt a cserepek találkozásaiba és kiemelkedéseibe befújt hó mintázata. Ültem az ablak mellett és nézegettem a hópelyhek  lassú gyarapodását a szemközti háztetőn. 
Még nem késő elégedettséget kívánni nektek az új évre. Kívánom, hogy érezzétek át minél többször ezt az érzést.



21 megjegyzés:

  1. Én is tegnap szedtem le a karácsonyfát. Tovább szoktam meghagyni, de most egyre szárazabb volt (pedig normann fenyő), és a gyerekek se jönnek mostanában, bedobozoltam a díszeket. Szeretem együtt látni őket, elég vegyes "felvágott", de így az igazi, így a mienk. Anyai nagyimtól is van pár, meg a gyerekkoromból, és férjem anyukájától is. Sok emléket felidéznek.
    Bizony, az elégedettség is fontos. Nyugalmat ad. Legyen hát ilyen az évünk.
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én holnap szedem le a karácsonyfámat. Ma más dolgom volt, és délután már nem volt kedvem hozzá. Utána ki is kell porszívózni.
      Nekem is vegyes felvágottak a díszeim. Van közöttük, amit kaptam, van amit vettem, van amit örököltem. Én is így szeretem a fán a díszeket, mert sok emlék kötődik hozzájuk.
      Az elégedettségről még annyit, hogy az ember nem lehet mindig ennek az érzésnek a birtokában természetesen. De minél többször érzi, annál jobb.:)

      Törlés
  2. Én meg a "boldogság" érzésével vagyok így mostanában... Egyre elérhetetlenebbnek tűnik abban a formájában, amit valaha annak neveztem, sőt talán már nem is olyan kívánatos , mint valaha. Az is lehet, hogy a rezignáció mondatja ezt velem. Mindenesetre mostanában egyre gyakrabban felváltja bennem a "boldogságot" a "derű"...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Rózsa, a derű. A bölcsek boldogasága (talán bölcsülünk, ahogy haladunk a korral🤨😊
      rhumel

      Törlés
    2. A múlt ősszel nagy kedvencem lett egy francia dal, a hogyisvoltba elfelejtettem betenni a boldogság témához sajnos- Il est où le bonheur
      /Christophe Maé)
      Bocsánat Éva az off kommentekért.😟
      rh.

      Törlés
    3. Nehezen fogalmazom meg magamnak mi is az a boldogság. Nem tudom, hogy valaha igazán megéltem-e. Tulajdonképpen rövid ideig tartó elégedett időszakok egymásutánja némi megszakításokkal, melyekben benn van az elégedettség, a derű, a pozitív életszemlélet...
      Rhumel, nem kell bocsánatot kérned, örülök, ha írsz!:) Megkeresem a francia dalt.

      Törlés
    4. https://www.youtube.com/watch?v=fVrRZ56EO9c
      Itt a dal! :)

      Törlés
    5. Igen, jól ismerem, nagy sláger volt itt is!

      Törlés
    6. Éva, már kb 50 éves korom óta azt gondolom, a boldogság egy egy pillanat. Nem hosszan tartó időszak. A boldog pillanatokat , ha szívvel lélekkel figyelünk, megélhetjük, akkor és ott, úgy az igazi, nem visszaemlékezve. Te is sok ilyen szép pillanatot élsz meg, tudjuk a blogodból, a fotóidból. Ha "csak" elégedettség, öröm, a szép dolgok megélése a boldogság, az szerintem nem kevés. Adasson meg mindünknek.🙏

      Törlés
    7. Rhumel, teljesen igazad van. Megélem én is a boldogságot pillanatokban, egy-egy jó időben jött, jó eseményben, melyben benne van az, amire vágytunk, és akkor és ott meg is kaptuk. Néha tudatában vagyunk, néha nem is igazán, de az a véleményem, hogy később mindig ráébredünk, hogy igen, az a pillanat az volt. A boldogság pillanata. Ott és akkor boldog voltam. Szépen össze is szedjük mi van benne ebben a boldogságban. Az elégedettség, a derű, a szép dolgok megélése és az öröm a "nyertesek".

      Törlés
  3. Dear Eva,
    I am glad you can have conversations with people. For the moment I can’t go out and it is difficult. I am not at all well and we will see the result next week I hope it will be good news I feel nervous about the results.
    This morning my son has sent me the picture of the ultra sound of his second baby boy
    He should be born around the 8th of March. I hope I will be able to visit my son someday… today the sun shines and the snow is melting.
    I will stay in my recliner and watch TV nothing else I can do.
    Have a good afternoon. Thank you for your visit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine, I am very sorry that you are not feeling well. I often think of you and I always look forward to hearing from you.
      I put away my Christmas tree today, I'm not doing anything in the afternoon, I'm just reading and watching TV.
      I hope you can visit your son, daughter-in-law and grandchildren. I am waiting for your results, I hope they will be good.
      Have a good afternoon in your recliner! I wish I could go out but I will also be inside. It is cold outside.Hugs.

      Törlés
  4. Flórának is Holló Ilonát idéztem... Ahogy lesz, úgy lesz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. .. és ez milyen igaz! Köszönöm, hogy emlékeztettél a dalra. Dúdolgatom most.

      Törlés
  5. En most az egészséget preferálnám.Elégedettséget meg sose erzek.de ez az en bajom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, kell az egészség! Nagyon is kell. Azt kívántuk főleg egymásnak és magunknak alkalmakkor. Az elégedettség csak másodlagos, de az is kell. Nekem legalábbis. A testi, lelki dolgokra egyformán szükségem van. Megbecsülöm amin van, és ez adja sokszor az elédegettséget. Keresem mindig magamnak.

      Törlés
    2. Babits irt "sohamegnemelégdés"ről... ez egy megalapozott világnézet!

      Törlés
    3. Biztos, hogy ez visz előre, amiről Babits ír, de nekem kell, hogy valamivel elégedett is egyek az életemben. Olyan nincs számomra, hogy soha semmivel.

      Törlés
  6. Az nincs is benne h semmivel.;)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu