2024. január 24., szerda

Hygge

A hygge dán szó, és röviden azt jelenti, hogy élvezni az élet, a mindennapok egyszerű örömeit kevés pénzzel is. Egyfajta életmód, szemlélet, életérzés, mely szerint lehet és érdemes is élni.
Ha belegondolok, mindig is eszerint éltem, csak soha nem tudtam megnevezni az érzést, mert nem tudtam a megfelelő szót rá.
Megvoltak hozzá a dolgaim, ha nem is minden: takaró, pléd, kávé, tea, könyv, meghitt zug, kuckó a lakásban, bögrék, gyertya, meleg pulóver és zokni... Ezen kívül az ősz, a tél, az advent, a karácsony szeretete, az eső kopogásának és a viharos szélnek a hallgatása, miközben én bent a melegben biztonságban vagyok. Sorolhatnám még a hozzávalókat, a könyv kitér a lehetőségekre.
A hygge jelenti még, hogy tudunk a jelenben élni, megélni a boldog pillanatokat, és a legtöbbet kihozni belűlük. Ez tulajdonképpen a boldogság maga. Fontos a társas kapcsolatok megléte is, de nekem ez soha nem volt erősségem. Kevés barátban, kis családban volt mindig részem. 
Meik Wiking: Hygge - a dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyvét kétszer is elolvastam. Mikor az első olvasás után letettem, azonnal elkezdtem olvasni másodszor is. Igen, akkor rögtön. Megérte. Lehet, hogy megveszem saját példányban is, ha kapható.
Kitettem már a szerző másik könyvét is magamnak, melyet szintén kivettem a könyvtárból. A címe: Lykke - a boldogság nyomában. Remélem, annyira fog tetszeni, mint a már fent említett másik könyv is.


26 megjegyzés:

  1. I have exactly the same book I bought it in Dubai I must read it again.
    I have left a comment on your previous post.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I have found your comment and answered it. Thank you.
      I like this book. I try to live like this and enjoy beeing at home. I am readning the another book of the writer about happyness. As I wrote I hope I will like it, too.

      Törlés
  2. Én a Finnekről hallottam, hogy kevés pénzből is tudnak nagyon boldogan élni. Egy fotókiállitáson voltam egy Finnországi utazás képeinek bemutatóján, ahol pont erről is beszéltek. A képek alapján igaznak is tűnt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El akarom olvasni Joanna Nylund: Pozitív életszemlélet finn módra című könyvét is. Jelenleg valaki olvassa, és nincs bent a könyvtárban, de majd rajta leszek a dolgon. Jó lehetett finn utazás képeinek látványa és a róla szóló beszélgetés. Szeretem az ilyen dolgokat.

      Törlés
  3. Drága Éva, Isten éltessen! szívből kívánok neked jó egészséget és örömteli éveket! 🎂🎀🌹😍
    Ölellek a keleti végekről, Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a jókívánságodat! Igen, egy évvel idősebb lettem, de nem visel meg. :)

      Törlés
    2. Kedves Éva, most, hogy Orsi jóvoltából megtudtam a születésnapod, annál nagyobb szeretettel csatlakozom a jókívánságaihoz!
      Ha a jelen pillanat egyedi szépségeit képesek vagyunk felismerni és értékelni, talán segít a nehezebb periódusokkal is szembenézni...
      Kívánom, hogy ez a bizonyos "hygge" ne hagyjon cserben, hanem biztonságosan és melegen öleljen körbe!

      Törlés
    3. Nagyon köszönöm a te jókívánságodat is. Tudom élvezni a jelent, ez az egyik legnagyobb ajándék, ami az életben ért. A mindennapok kis öröme megtalál, így valami boldogságféle is kialakul bennem. Sokkal jobb így, mintha az élet nagy örömeire kellene várni, ami talán jön, talán nem.

      Törlés
  4. Utána keresek! (Rám férne?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden alkalmat meg kell keresni arra, hogy jól legyünk. Remélem, hogy jó lesz olvasnod ezt a könyvet.

      Törlés
  5. Hello Eva
    Everything went well and no nasty results !
    I will sleep better tonight.
    Hugs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, it is good to know that all went well. I am happy about it. Have a good evening and night! Sleep well!

      Törlés
  6. Kedves Éva Isten Éltessen Jó Egészségben Boldogságban! Szeretnék ajánlani egy csodálatos filmet egy kislányról a címe POLYANNA. Remélem tetszeni fog.Szeretettel üdvözöllek Zsike.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám születésnapomon, és jókat kívántál nekem. Megtaláltam a filmet, feltétlenül megnézem, köszönöm az ajánlásodat.
      https://www.youtube.com/watch?v=Yq36oZAb9No

      Törlés
  7. Thank you Eva. I decided with my son to go Dubai in March or April he really needs me for his surgery and we don’t know how will be the baby it may be difficult time for them… I must get fit!
    Have a nice day.
    Hugs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I hope that you will be fit in March or April and can help your son and daughter-in- law. Try to have some rest, too in this stressfull time. I know that it is not easy but you must be strong both menthally and physically in Dubai.

      Törlés
  8. Thank you Eva
    I wish you a nice weekend. We are going out tomorrow with my husband to relax a little.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I hope there will be a good weather and you can enjoy the time out. Have a good weekend, too. Hugs.

      Törlés
  9. Én is olvastam, és nagyon szerettem. Régebben vettem a Sisu-val együtt. Először azt olvastam el. Jó sokáig tartott, egy ideig szünetelt is a könyv olvasása, aztán mégis befejeztem. Utána rögtön hozzákezdtem a Hygge-hez. És érdekes, hogy bár alapvetően ugyanarról szól, mégis teljesen más. És bár a finneket jobban szeretem, egyszer szeretnék Finnországba utazni, a dánok életszemlélete jobban tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Sisu-t is el akarom olvasni.Tervbe van véve, de még nem jutottam hozzá a könyvtárban. Kíváncsi vagyok rá. Érdekelnek az északi országok. Szeretem a telet, a korai sötétedéséket is. Mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül lehet bent lenni, otthon lenni, és begubózni a kellemes meleg kuckómba. Nyáron mindig úgy érzem kint kellene lennem, de olyan nehéz járnom. Más lenne, ha lenne egy kertem vagy udvarom, akkor oda kimehetnék, így meg fel kell öltöznöm, hogy az utcára mehessek, ami nem nagyon érdekel.
      Nincs összehasonlítási alapom a két könyvről, mert csak az egyiket a Hygge-t olvastam, ami tetszett. Tetszik a dánok életszemlélete nekem is.

      Törlés
    2. Az biztos, hogy egy udvar, egy kert teljesen megváltoztatja az ember életét. Amikor bérházban éltünk Nyíregyházán, nekem is ez hiányzott a legjobban. Pedig nagyon szerettem azt a lakást, jó volt ott. De nyáron minden bajom volt. Már most is bizsereg a tenyerem, hogy mikor markolhatok a földbe. Már hiányzik a kerti munka, pedig még várni kell rá egy kicsit.

      Törlés
    3. Teljesen megértelek, és jó tudni, hogy te is engem. Remélem, majd hozol néhány képet a kertetekről. Tudom, hogy sok munkával jár, de bizonyra élvezed/ élvezitek is.

      Törlés
  10. Isten éltessen Éva. A könyvekre én is kíváncsi lettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a jókívánságod! Ha érdekelnek ezek a könyvek, az jó. A Hygge jobban tetszett, mint a Lykke.

      Törlés
  11. Nem olvastam, lehet, hogy sosem fogom. Nekem ehhez az életérzéshez, ami körülvesz... kályha, tűz, fahasábok pattogása, földig érő ablak, pazar panoráma - hozzátartozik még egy s más. A mélyen zsebbe nyúlás ahhoz, hogy a téli ideális melegünk meglegyen, s a napi feladatok. Nálunk nincs gáz, rezsicsökkentéses cucc. Megvenni, behordani fedett helyre. Naponta talicskában behozni az ajtóig, s onnan a konyhai tárolóba, a koszt feltakarítani, felmosni, port törölni, figyelni, hogy ki ne aludjon. Hajnalban hidegre ébredni.... begyújtani. Nos ez is velejárója a falusi romantikának, amíg bírjuk. Élvezni az életet... munka nélkül itt kizárt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiszteletreméltó és becsülendő, amiről írsz. A munkáról mindig is így vélekedtem. Gondolom a dánoknak is meg kell csinálni mindazt, amiről írtál, és csak utána van hely náluk is az élvezeteknek. Ha a könyv nem a hétköznapi boldogság megteremtéséről szólna, akkor bizonyára többet írtak volna a munkáról is. A fahasábok égésének élvezete csak egy dolog náluk, ami a hygge-hez tartozik.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu