2024. január 14., vasárnap

Most

Sok edényem van, de nem mindet használom igazán. Elfelejtkezem az olyan apró örömökről, hogy a csokidrazsét nem csak az egyébként szép zacskójából is lehet enni, hanem ki lehet önteni egy bonbonierbe, és onnan szemezgetni. Mert miért ne becsülnénk meg jobban az olyan egyszerű alkalmakat az örömre, a szép dolgok látványára, mint például az előbb említett lehetőség. Csak úgy a magunk örömére is.
Meg kell becsülni a meglévő tárgyainkat, nem csak várni arra, hogy egyszer majd sorra kerülnek. Lehet, hogy soha, és csak állnak a szekrényben.
A most az igazi időpont mindig a jóra, a szépre, az örömre, nem a majd egyszer, valamikor...

29 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van. Sok szép, emlékeket őrző dolog vesz körül minket, és bizony elfeledkezik róluk az ember. Legalábbis a használatukról. Régi porcelán csészék, amiket ritkán veszek elő, pedig kéne. Van egy hasonló bonbonier-m amiről írtál, azt viszonylag gyakran előveszem, sósmandula, vagy mogyoró szokott belekerülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van úgy, hogy előveszem a porcelán csészéket. Vannak, amit anyuék esküvőjükre kaptak. M. nagynénjétől is van nálam egy szép porcelán készlet.Ha vendégeim vannak, akkor is használom őket, de néha magam számára is előveszem némelyiket. Nincsenek olyan sokszor vendégeim, hogy kihasználjam őket. Nem tudom, hogy mikor én nem leszek, kihez kerülnek majd. Most kell elővenni, hogy én is élvezzem őket.

      Törlés
  2. Maximálisan egyetértek, hogy használni kellene mindent, ami van, az is igaz, ki tudja mi lesz vele, ha mi már nem leszünk, és tudod? mégis mindig csak a megszokott tárgyakért nyúl az ember és nem azért mert sajnálom a másikat. Így esik jól.
    Edények, tányérok, poharak - olyanok, ami már régen kiszolgàl minket. Alkalmakra viszont mindig előveszem azt a másikat ☺️ tudom, rossz beidegződés, de így szoktam meg☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor még anyu élt vele együtt voltam szenteste. Megterítettem a legszebb tányérokkal, evőeszközökkel, poharakkal. Olyan jó volt, úgy élveztük. Mindig volt nagyon szép szalvétánk is. Igaz, az máskor is van. Most is sok szalvétám van, mert nem fogyott el egy csomaggal soha, mikor vettünk. Összegyűltek. Most éppen egy Zsolnay csészéből iszom a kávém. Fehér, nyomott mintás, aranyszegéllyel a szélén. Bolhapiacon vettem potom árért.
      Én is sokszor a megszokott tányérokat használom. Alkalmakra veszem elő a szebbet. Holnap jön egy barátnőm, aranyszegélyűvel fogok teríteni. A kávéscsésze is szép lesz.

      Törlés
  3. Pár éve írtam egy bejegyzést a blogomon erről a témáról. Miért is "kíméljük" "alkalmi", "ünnepi" dolgainkat, míg végül is nem marad rá "alkalom"?... Gyerekeink ízlése megváltozott, már nem értékelik olyan áhítattal a nemzedékről nemzedékre szálló tárgyakat, ékszereket, csipkés terítőket, szép abroszokat (nem is használnak ilyesmit), hisz gondozni, vasalni, kézzel mosni kell őket, s kinek van erre ideje, kedve?...

    Részemről nem egészen erről van szó. Ezeknek az ünnepi alkalmaknak a tiszteletét belénk nevelték! Ruhából, cipőből is volt "alkalmi", melyeket előbb nőttünk ki, mielőtt elhasználhattuk volna. Ekkor szálltak át a kisebbekre, még jó állapotban.
    Most meg attól félek, nehogy eltörjem a szép csészéimet! Attól viszont valóban elszomorodok, hogy kinek kellenek majd, ha nem leszek itt?... Igaz, hogy ez viszont csak addig izgathat, amíg élek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, közben arra is gondolok, hogy kell az ünnepekre is hagyni valamit. Azokkal a dolgokkal megtisztelni azt az alkalmat, amire elővesszük a ritkán használt porcelánokat, terítőket. Mert valamivel jelezni kell terítéskor is, hogy ünnep van.
      Ha vendég jön, akkor is előveszem azokat a dolgaimat, melyeket máskor nem gyakran használok. Ki tud ezen eligazodni?
      Aztán néha jön az ötlet, hogy csak a magam kedvéért is használom őket. Mert megérdemlem.
      Van nekem is olyan ruhám, amit nem mindig használok, de én ritkán megyek valahova, ahova felvehetném. Állnak a szekrényben. Most már szerencsére nem növöm ki őket, mint gyerekkoromban.:) De hízhatok, fogyhatok is közben.
      Nem tudom, mikor törtem el valamit utoljára. Ha ritkán használt dolgot mosogatok, akkor azért jobban vigyázok rá.
      Ahogy írod belénk neveltek sok mindent. Régen volt "tiszta szoba" is, ahová alig mentek.Ott voltak a porcelánok, az ágyneműk, a megbecsült bútorok.
      Azt hiszem, hogy az lesz, hogy néha magam is megörvendeztetem ritkán használt dolgokkal, de ünnepre is lesz mindig valami, amit nem gyakran használok. Más ötletem nincs! :)

      Törlés
    2. Ideje, hogy én is jobban figyeljek arra, hogyan szerezzek magamnak ilyen pillanatokat, alkalmakat, csak úgy, a magam örömére. Hiszen igazad van : "Aztán néha jön az ötlet, hogy csak a magam kedvéért is használom őket. Mert megérdemlem." Azt hiszem, én is. Végre ki merem jelenteni. (Rózsa)

      Törlés
    3. Idő kell hozzá, mire ki merjük jelenteni, hogy megérdemeljük. Bennem erős volt a nevelés, amiről írtunk. Álltak a vitrinben, a szekrényben a csészék, az edények. Nem használtuk őket.

      Törlés
  4. I am looking forward to read your news. I will keep your dates in my memory. I hope all will be OK. Hugs.

    VálaszTörlés
  5. A nagynénémnél mindig volt cukorka a vitrin bonbonierjében! Onnan kínálta...


    VálaszTörlés
  6. Én egyébként nem kímélek..eltörök! ;)

    VálaszTörlés
  7. Milyen jó, hogy a nagynénéd használta a bonboniert!:) Mennyivel más volt onnan venni a cukorkát, mint a zacskójából.
    Én ritkán török, talán pár év múlva már én is, mikor már bizonytalan lesz a fogásom. Ki tudja mi lesz velem?

    VálaszTörlés
  8. Engem pedig te szoktattál rá a szép bögrék, stb. használatára. Igazodik volt sokkal kellemesebb is úgy enni, inni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így történt. :) Ezt eddig nem tudtam.

      Törlés
  9. Esemény volt! ÉN AZÓTA török főleg, mióta kis lakásba költöztem és szűken vagyok..

    VálaszTörlés
  10. Igen, ha szűken vagyunk, az egyik dolog leveri a másikat, míg kivesszük a helyéről. Legalábbis így gondolom. Én sem vagyok "lazán", de még eddig megúsztam a töréseket.

    VálaszTörlés
  11. Szívemből szóltál! Az utolsó mondatod meg telitalálat! Ki is írtam a naplómba, ha nem baj. Nekem rengeteg porcelánom van. Évekkel ezelőtt rákattantam, nagyon sokat vásároltam, elsősorban lomisoknák, régiségen. Vannak értékes darabok és vannak filléresek. Ma már csak akkor veszek, ha valami tényleg nagyon szépet vagy különlegeset találok, mert már nincs hova tenni. A csészéket én is cserélgetem. És én is előveszem a szebbet a magam kedvéért is! Amikor az egyik ismerősöm jön kávézni, mindig más készletet használok, az kicsit ünnep is.
    Ja, és én rengeteget török. :( Vannak időszakok, lehet, hogy rosszul áll a Hold , amikor folyamatosan. Szombaton a mosogatóba ejtettem egy üveget, ami eltört egy tányérkát, ami most a kedvencem volt, tegnap pedig a rakott krumpli landolt a földön Nagymamám jénai táljában. Szomorú voltam. Jobban kellene figyelnem, azt hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sok mindenben egyetértünk. Én is cserélgetem a csészéket, ha vendég jön a készletből veszek elő. Ünnepnek tekintem a számomra kedves emberek jövetelét.
      Sajnálom, hogy eltört a kedvenc tányérkád és a jénai tálad. Nem lehet eléggé vigyázni, mert ha ezen múlna csak, akkor nem törne el semmi. Hiszen vigyázunk mi, csak valahogy mégis megtörténik a baj. Ennél nagyobb ne legyen, de mégis sajnálja az ember a kedves dolgait.

      Törlés
  12. Yes, very well done, Eva.
    I also love using beautiful dishes and living in the now.
    Now is the right time! And positive thinking.
    A warm greeting from Viola.
    Hug

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It is good that you agree with me. It is good to use beautiful dishes for ourselves, too, not only for the guests. And the right time is NOW. To live in the present time and not to think always about the past or the future. Positive thinking? Yes, it helps to live life.
      A warm greeting from me, too.

      Törlés
  13. Így tettem én is. Lecseréltem a sima üveg cukortartót anyám szép, kék pöttyös, fedeles porcelán tartójára. Öröm és aggodalom. A napokban 3 tárgy is ripityára tört... vérnyomásilag török most, remélem elé neki a 3. É soká díszeleg a pöttyös szépség. Egyszer talán teszek fel róla kép-verset a partfalra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép lehet az a kék pöttyös, fedeles porcelán tartó. Jó lenne, ha tennél fel a Partfalra egy kép-verset, és egyszer egy képet is képet róla. Én bízom abban, hogy a három törés elég volt. És kívánom, hogy a vérnyomásod rendeződjön.

      Törlés
  14. Oh, how cute that bowl is, and how beautiful, that blog. Later is now, yes. But I don't eat much and don't snack a lot except for the chips. Why do I suddenly crave chips now? Maybe I have a nice bowl in the cupboard that allows me to live more in the moment, a bowl for the potato chips so that I consciously eat chips and don't, when it's gone, think: oh, I didn't enjoy it.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I sometimes eat sweets but not much. I am diabetic. Not a serious problem but I have to pay attention on it.
      I hope that you will use your nice bowl for the happyiess of your own. Why not?
      And eat the chips consciously to enjoy it!:)

      Törlés
  15. Hogy micsoda véletlenek vannak. Velem Decemberben történt meg, hogy a magam kuglófot nem sima lapos tányéron tálaltam, hanem egy talpas üveg tortatálon. A tortatál családi örökség volt. Lehet, hogy tényleg nagyon jól sikerült eltalálnom, de szereintem a tálalás is sokat segitett. A végerdményt anyon dicsérték. Ráadásul még vendégeink leadták a rendelést. Ha hasonló talpas tortatálat látok bolhapiacon, vegyem meg nekik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy hozzájárult a kuglóf finomságához a hozzá illő talpas üveg tortatál. Olyan sokat számítanak a megfelelő edények, és maga a tálalás. Ráadásul tetszett a vendégeknek is, és le is adták a rendelést. Milyen öröm lehetett ez. Remélem, hogy találsz a bolhapiacon, és megörvendeztedheted vele őket.

      Törlés
  16. Thank you dear Eva. I am also worried because the baby due in March has a problem and my son is very stressed so are we. We will have some more news after a new scanner beginning of February. Things goes wrong at the moment I hope we will have better news.
    Hope you are feeling well.
    Big hug

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I am sorry that you and the family are worried because of the baby. I hope all will be ok with him and you can write better news next time. I also hope that tomorrow you will be over the examination. I had it and it was not good but one can " survive" it. Big hugs!

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu