2021. április 16., péntek

Napindítás



Korábban keltem, mint szoktam, igaz, este is korábban feküdtem le. Az alvásigényemet teljesítettem. 
A fürdőszoba után kinyitom a hűtőszekrény ajtaját, készítek magamnak reggelit, egy szendvicset. Megszokott mozdulattal kenem a vajat a zsemlémre, rá egy szalámi és  paprika. Nem kell gondolkozni, a kezem csinálja amit kell. Utána jöhet a kávé, a reggel állandóan jelenlévő itala. Nélküle nem indul a nap. Az ismert íz szétárad a számban, felmelegíti a torkomat is. Egy kortyon túl vagyok a másodikra várok egy kicsit.  A kezem tudja a dolgát, az agyam is a megszokott napkezdő gondolatokkal van elfoglalva, amelyekben nincs semmi különös. Ismétlem a régieket, és nyugalom tölt el általuk, a megszokás nagy és olykor kellemes rendező. Marcel Proustnál olvastam  hogy "a megszokásnak csillapító varázsa" van.
Ablakot nyitok, elrendezem az ágyneműmet, hadd járja át a friss levegő az álmaim tanúját, ha már én nem is emlékszem  rájuk. 
Elmosogatom a tányért, a tejet visszateszem a hűtőbe. Még egy korty a kávémból. Tartogatom, hogy még sokáig tartson. Minden korty lehet egy-egy örömforrás. Sokszor kávézom a számítógép mellett, de vigyázok arra, nehogy ráboruljon. Aliztól tanultam, hogy vigyázni kell, ő már megjárta. Egy nálam hagyott kommentjéből tudom.
A Nap besüt a szobába, vannak boltból való tulipánjaim is, ha már saját kertem nincsen. Rájuk vetül a fény reggel, és csodaszépek.  
Még egy nap a sok közül. Örüljünk neki, hogy még van nekünk, és hogy nem ez az utolsó. Mit adnánk majd ezért az átlagos napért, ha eljön az végső is. Becsüljük meg a mostanit, akármilyen eseménytelen is! A mienk, a saját életünk része, tegyük a lehetőségeinkhez képest szebbé. Sokszor nem is kell sok hozzá, és ne féljünk attól, hogy nem tudjuk megtenni, mert menni fog, ha akarjuk.

32 megjegyzés:

  1. I just can imagine you as if I was in the room!
    Nice you have red Proust.
    I also have my coffee with my dog in my bed ( this is a nice moment) and then around 10 o’clock
    This is my best beverage. Then I can eat the birds and look at my bonzais.
    I wish you a nice day full of sun!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It is good that you "could see" me as if you were here!:)
      Coffee is important for me,I can not start the day without it. I have some peaceful moments when I drink it.
      There is sunshine here today, I wish you sunshine and good health, too. Hugs.

      Törlés
  2. Nagyon hangulatos, szép írás. Látom, ahogy készülődsz a napra, ami most következik és nagyon igazad van! Becsüljünk meg minden napot, amíg lehet.
    Törőcsik Marinak a ma volt az utolsó, nyugodjék békében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, leírtam, hogy megy nálam a reggel.Ismétlődik minden nap, és ez jó. A megszokás fontos, nem kell izgalmakkal terhelni már a reggelt, sőt, még a nappalt is.
      Sajnálom Törőcsik Marit. Nagy színésznő volt.

      Törlés
  3. olyan fura egybeesések: mielőtt olvastam a posztodat egy Janikovszky idézet köszönt rám

    https://www.citatum.hu/idezet/93942

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hagyjuk, hogy "ettől a bezártságtól kiboruljunk", rugalmasan alkalmazkodni, ez a cél, MINDIG meglátni a jót, törekedni a szépre, a hasznosra, nem csak a pandémia idején. Nem bújhatunk bokorba arra várva, hogy majd visszatér a régi életünk: NEM FOG VISSZATÉRNI az a régi...másként tanulunk élni, mást jelentenek a kapcsolatok (szomszédé is), mást a szokásaink...Nem várakozással telnek az életünk napjai, hanem új rendben élünk, másként...
      Pont, ahogy csinálod, ez az.
      Napnak kell lennünk! Érted?Napnak! (ez volt egy cikk címe ami Hegyi Barbaráról szólt, és amit beragasztottam a naplómba

      Törlés
    2. "Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai" Janikovszy Éva
      Katalinom, köszönöm az idézetetet, ez éltessen minket napról-napra. Kellenek a pozitív gondolatok és tettek ebben a nehéz időszakban. Egyszerűen muszáj, mert különben ettől a bezártságtól kiborulunk. Nem szabad hagyni, hogy megtörténjen.

      Törlés
    3. Katalinom, rugalmasan alkalmazkodni, igen, ez a cél. Én is attól tartok, hogy a régi élet nem fog visszatérni. Ez a pandémia akkora változást okozott az életünkben, hogy lehetetlen. Meglátni a jót, a szépet, ez a titok nyitja pandémiában és máskor is. Rá kell szoktatni magunkat, különben örömtelenül telnek a napjaink.
      Ha "csak" a várjuk a Corona végét, azok a napok öröm nélkül telnek el, mert félünk, szorongunk közben, és ez nem jó.
      Köszönöm a kommenetedet, biztató, bátorító volt.

      Törlés
  4. Gyönyörűek a tulipánjaid! Különösen a fényben nyiltak! :)

    Milyen izgalmasan tudsz irni az "eseménytelenségen " is. Igazad van, minden perc érték és megbecsülendő!

    VálaszTörlés
  5. Aliz,veszek magamnak tulipánokat, mert különben nélküle telik el a tavasz, ha kertem nincsen. Aztán nálam szépen kinyílnak, örömöt okozva.
    Igen, csak az "eseménytelenségről" tudok és kell is írni, mert nincsenek igazán események az életemben. El kell fogadni ami van, és keresgélni benne a jót, akár egy reggelben is. Minden a megszokott ritmusban folyik, ezt tudtam leírni.
    Én is szeretem az eseménytelenségről szóló írásokat olvasni másnál, olyan meghittek és szépek. Szinte látom, amiről olvasok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a te irásod is ilyen! :)

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy így látod. Át akarom adni a magam örömét, ezért születnek még az eseménytelenségről is írások. Nincs más, amiről írhatok, ez van!:)

      Törlés
  6. Jók ezek a megszokott reggeli mozdulatok, szokások. Annyira belerögződik a mindennapjainkba, hogy ha valami miatt eltér, már nem esik olyan jól a kávé, capuccino vagy tea. (nekem pld. sehol sem ízlik annyira a capuccino, csak itthon...)

    Ezektől is tud szép lenni a reggel, a tudat, hogy felébredtünk, süt a nap, szépek a virágok, jólesik a kávé, tető van a fejünk felett, ki tudjuk fizetni a számlákat, nem éhezünk - sorolhatnánk még. Szóval ha ezek egy pillanat alatt végigfutnak a gondolatainkban, ugye hogy szép az ébredés utáni időszak? 🌞🌞😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, azért is ízlik az otthoni kávé, mert a te kezed megszokott munkájának a befejezése a reggeli italod, a capuccinod. A kávézóban, cukrászdában pedig azért jó, mert ott valami mást kapsz, kiszolgálnak, a kávé is más, és az is egy örömforrrás. Keresni kell és megtalálni.:)
      Amiről még írtál, a biztonság kellékeiről, azok is jók: tető a fejünk felett, számlák kifizetni tudása stb. Nem szabad, hogy természetesnek, magától értetődőnek vegyük őket, örömként kell, hogy szolgáljanak. Ezeken is kell, hogy múljon a napi jó érzések sokasága. Mert semmi sem természetes, mindenért tenni kell, hogy utána örülhessünk nekik.

      Törlés
  7. Dear Eva,
    Thank you for your visit and I wish you a good weekend.

    VálaszTörlés
  8. Kár, hogy messze vagy! Szívesen adnék piros tulipánokat a kertünkből. Köszi ezt a szép írást! Rendszeresen ellopom a Bulgakov idézetet, melyet a blog jobb szélére kitettél. 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Matkom, köszönöm, hogy adnál a tulipánjaidból, én pedig köszönettel elfogadnám őket.:)
      Nyugodtan vidd el a Bulgakov idézetet bármikor vagy bármit innen, ha kell. Szívesen adom.

      Törlés
  9. Én nem szeretem az egyhangúságot. Vágyom a váratlan jóra! Izgalomra! Most, hogy oly lapos az egész, mint a "földgolyó" magamnak varázsolok...
    Egy új virág, egy új írás, valami jó muzsika.
    Robbanó szépre áhítozom!
    Csapódjon ki a kertkapu és fussanak be az unokák - MAMA!!!
    Meg ilyenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, valami izgalom és váratlan jó rád köszön, fussanak be az unokák minél előbb, és tegyen ez minél boldogabbá. Varázsolj magadnak!
      Szép hétvégét kívánok!

      Törlés
  10. Az én napom azért volt jó, mert újra megnyitottam a varrós blogomat, hosszú szünet után, aztán a nagy nézelődésben a te blogodra is rátaláltam, jó itt a hangulat, olvasni fogom az írásaid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Huncutkacérna, köszöntelek a blogomon. Örülök, hogy megnyitottad újra a blogod, és ez széppé tette a napod. Néha ilyen örömök adják meg a napok értelmét, és most ebben részed volt.
      Várlak szeretettel nálam.:)

      Törlés
  11. Kedves Éva sokat gondoltam rád. A szomszéd lány Bécs mellett él vonattal hazajött látogatni, semmiféle ellenőrzés b nem volt a vonaton. Csak írom, hogy tudd, tudjátok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holdgyöngy, köszönöm a hírt. Ezek szerint nem veszik olyan szigorúan a határzárt.
      Megbeszélem M-nal, bár szerintem megvárjuk a "hivatalos" határnyitást. Ő holnap kapja meg az első oltását. Jó sokáig vártak a behívásával. Még előttem regisztrált.

      Törlés
    2. Tényleg jó hír, már a lehetőség halvány reménye is jót tesz a léleknek, ugye? Azért okosan döntöttetek, ha már eddig kibírta az ember, ez alatt a "kis" idő alatt már nem érdemes kockáztatni, annyit nélkülöztük a család, a szeretteink közelségét. Az oltás se ad teljes biztonságot persze, de ha már mindketten védettek lesztek, az nagy előrelépés! :)

      Törlés
    3. Rhumel, M. azt hallotta valamikor az osztrák TV-ben, hogy május közepén lesz határnyitás. Ki tudja be tudják-e tartani ezt az időpontot, de ahogy írod már a remény is fontos.
      Mind a ketten július elején kapjuk meg a második oltást. Nem értem ezt a nagy időpontbeli különbséget a két oltás között.

      Törlés
    4. itt kitólták a második idejét (vakcinahiány miatt)

      Törlés
    5. Aliz, lehet, hogy ez lehet az oka, nem tudom én sem mással magyarázni. Ami vakcina van azt első oltásként be akarják adni a regisztráltaknak, mert az is bizonyos védettséget ad. A második várhat, míg lesz elég vakcina.
      Remélem, hogy hatásos lesz így az oltottság.

      Törlés
  12. Megszokott reggeli mozdulatok, teendők. Talán jó is, hogy a kezeink már szinte teszik a dolgukat, így legalább van időnk magunkhoz térni és "felpörögni" a napi teendőkhöz. Gyönyörűek a tulipánjaid, az első fotó technikailag is nagyon látványos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A reggeli kávé elkészítése az utolsó megszokott mozdulat a reggeleimben a magamhoz téréshez és "felpörögni" a napi teendőkhoz, ahogy te is írod.
      Szeretem ezeket a reggeleket.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu