Hódolunk néha az osztrák kulináris élvezeteknek is.
A jó öreg bécsi szelet utánozhatatlan náluk, de a másik kedvencem a Tafelspitz. Főtt marhahús, valamilyen mártással, jelen esetben spenótossal, egészen könnyed reszelt tormával, némi kis almával keverve, és olyan de olyan sült krumpli hozzá, mely szétolvadt a számban. Mindehhez kerthelyiség, halkan koccanó evőeszközök, hófehér, hímzett terítő, mosolygós magyar vendégnek örülő magyar pincérnő. Sok magyar dolgozik a határ közelsége miatt egy-egy közeli osztrák helyen.
Van története a Tafelspitznek, ami ugye "asztalvéget" jelent németül. Azt meséli az emlékezés, hogy I. Ferenc császár gyorsevő volt, és mire a főurak éppen csak leültek, és hozzáláttak volna enni, addigra ő be is fejezte. Az udvari etikett szerint nem illett tovább enni, mint a császár, tehát éhesen állhattak fel. Éhségük csillapítására átmentek egy közeli vendéglőbe, de ott is már csak az asztal végén kaptak helyet.Szerencsére a pincér már hozta is nekik a főt marhahúst, hogy jóllakhassanak.A jó öreg bécsi szelet utánozhatatlan náluk, de a másik kedvencem a Tafelspitz. Főtt marhahús, valamilyen mártással, jelen esetben spenótossal, egészen könnyed reszelt tormával, némi kis almával keverve, és olyan de olyan sült krumpli hozzá, mely szétolvadt a számban. Mindehhez kerthelyiség, halkan koccanó evőeszközök, hófehér, hímzett terítő, mosolygós magyar vendégnek örülő magyar pincérnő. Sok magyar dolgozik a határ közelsége miatt egy-egy közeli osztrák helyen.
Húú, ez aztán klasszul néz ki! Nagy kedvencem a spenót (iga, husit nem eszem, de a család bepótolja helyettem:)).
VálaszTörlésÉrdekes, külön tányérkában hozták a sült krumplit?
Tetszik a színek összhangja;)
Köszi, így reggeli gyanánt:))
Merci
Merci! A sültkrumplit is külön és az almás tormát is. Aztán az ember maga elrendezgette a tányérján!:-)
VálaszTörlésSpenót? Imádom! Főtt húst is, főtt zöldséget is, tehát nagyon ízlett minden együtt és külön-külön is!
Mmmmm. Ennyi, amit ehhez hozzá tudok szólni. :) Falom a szavaid!
VálaszTörlésBogarantyú! Bárcsak a Tafelspitz-et falhatnád a szavaim helyett!:-)
VálaszTörlésEzt ették Krúdy korában a megyei hivatalnokok, úgy tizenegy óra tájban, mikor a fogadókban már megfőtt a húsleves. Akkor vonultak át az urak egy kiadós "gáblira", ami a levesben megfőtt rostélyos volt általában paradicsom vagy más szósszal, esetleg velő pirítóssal. És persze frissen csapolt sör, a monarchia dicsőségére. A Tafelspitz-et készőbb "bécsi tányérhús" néven kezdték emlegetni.
VálaszTörlésTrendo, úgy látszik sokféle történet van a Tafelspitz eredetéről.Mindegy is, hogy "találták ki", úgyis az a fontos, hogy milyen finom.
VálaszTörlésMERT FINOM!!!