2021. május 14., péntek

Szomorúság és derű


Máshol még több baj van, tehát  ne legyek elégedetlen.
Nem engedhetem meg magamnak a feltörő rosszkedvet. Mi marad nekem a magamban mindig védett helyen lévő, olykor szabadon engedett derűn kívül? Igyekszem valami másra gondolni, valamit csinálni, valamibe belekapaszkodni, ami feledteti a helyzetemet, a bezártságot, hogy nincs kivel megbeszélni a dolgaimat, a gondjaimat, emlékezni a magamra maradottságra, hogy feledjem a nehézkes járást, és ha elmegyek a boltba, a postára, a gyógyszertárba, ne féljek még mindig a fertőzéstől  az egyszeri  beoltottságtól eltekintve is. 
Előveszem, ami vígasztaló: a Bibliát, egy könyvet, leülök a számítógép elé olvasgatni, olykor írni, teljesítem a házimunkát, aztán újra jön az egyedüllét, és én igyekszem átlépni rajta, próbálok örülni, hogy még vagyok, és remélem leszek is egy darabig. Tulajdonképpen minden rendben van, függetlenségem van, én dönthetek a magam dolgairól, nem zavar semmi és senki, mindenem megvan, ami kell, el tudok még menni a boltba, szép városban lakom. Megkaptam az első oltást, ami bizonyos védettséget ad már. 
Erre gondolok, és eldobom a könnyekkel átitatott zsebkendőket, hogy ne is lássam őket, hogy ne arra emlékeztessenek, hogy  elöntött hívatlanul a soha nem kívánt szomorúság.


34 megjegyzés:

  1. Az első két mondatodat akár én is írhattam volna.:)
    Mennyire védem magam is a belső derűmet! :)Teljesen igaz rám. Azzal a nagy különbséggel, hogy nem vagyok egyedül, de ettől még óvni kell, őrizni, vigyázni a derűmet, mert bizony könnyen kibillenhetek...
    A Te soraid, szép gondolataid, a finom lélek, ami a sorokon átsüt, mindig megnyugtat engem itt Nálad. Köszönet érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rhumel, igyekszem továbbra is védeni, óvni a belső derűmet. Ezt kívánom neked is. Szeretném, hogy sikerüljön. :)
      Nagy szükségünk van rá. Mindenkinek szüksége van rá! Ha ki is billenünk belőle, vissza kell tornáznunk magunkat, mert ez segít csak rajtunk.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. VAlamiért kétszer kétszer küldtem el, azért töröltem.
      A Sopron felirat nagyon tetszik, olyan vidám!
      (A mienk nekem kifejezetten otromba és csúnya:()

      Törlés
    2. Előfordul, hogy kétszer megy el valami, semmi baj.
      Itt ilyen a SOPRON felirat. Valóban elég vidámra sikerült.

      Törlés
  3. drága Éva, a legnagyobb jószándékkal írom, de megütötte a szemem az első mondatod: "Máshol még több baj van, tehát ne legyek elégedetlen." : az, hogy máshol mi van, az máshol oldódik meg, ami benned van, az meg a te felelősséged. Tudod van az a történet, hogy "amelyik farkast eteted", az lesz az erősebb benned. Nem tagadható le, igenis vannak (mindőnknek) rossz kedveink, napjaink...de MEGOLDHATÓAK!!!Szeretnék az örömeidről olvasni (cuki fotót láttam a fbon erről:https://www.facebook.com/magdala.osanya/posts/2398592513611328
    írj az örömeidről...de nyugodtan sírd ki a bánatodat is ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a slowbudapest instagram-oldala elindított egy olyan májusi "figyelemiránytás"-t, hogy minden érzékszervünkkel érzékeljünk örömöket: május rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy érzékszerveinken keresztül átéljük az örömöt, ezért úgy döntöttünk a Slow Budapestnél, hogy a SlowTime meditációs oldalunkkal (@slowtimemeditacio) közösen meginvitálunk egy kihívásra, ahol mindfulness meditációkon és mindennapi éberséggyakorlatokon keresztül tréningezzük örömre az elménket, hogy még többet tudjunk befogadni ebből a szépségből...ezt írták és a képeik sokat mondanak: színekről, szagokról, látványokról...kukkantsd meg őket


      Törlés
    2. Katalinom, igazad van abban, hogy ami máshol van, az máshol oldódik meg, ami bennem van az az én felelősségem. Jót tett most nekem ez a tanács, felszívtam magamba.:)
      Igyekszem magamban a jót táplálni ( farkasos sztori!)az itteni írásaimmal is, de le kell néha írnom, ha problémám is van, mert így lesz hiteles a blogom.
      Az írásaimmal magamban is erősítem a jót, és ezt tudatosan teszem. Nyugalmat akarok adni és erőt a hétköznapokhoz magamnak is és másnak is.
      Egyébként tényleg megoldhatható a negatív dolgaink többsége, de sokszor felnagyítjuk őket. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
    3. Utánanéztem a Slow Budapestnek, tanulmányozni fogom még. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.

      Törlés
    4. Köszönöm a fotót is!:)

      Törlés
    5. Katalinom, véletlenül töröltem a kommentedet, Tényleg véletlen volt. A magamét akartam, mert elhibáztam valamit, és a tiedet tűntettem el.Ezt írtam volna rá válaszként:
      Nem kell semmit sem sajnálnod. Pontosan értettem, hogy mit akartál írni. Ne aggódj emiatt!:) Minden tanácsot szívesen olvasok. Soha nem vettem úgy, hogy okoskodsz a kommentjeiddel.Nyugi, nincs semmi gond.

      Törlés
    6. Úgy sajnálom, hogy kitöröltem, ne haragudj! Figyelmesebbnek kellett volna lennem. Ez egy tanulság most számomra.:(

      Törlés
    7. nincs semmi baj, drágaÉva, ne bánkódj, véletlen volt,
      csak az én hibám, hogy nagyon rossz passzban vagyok (a szomorúság enyhe kifejezés), és rosszkor szóltam rossz helyen, csak magamat is vigasztaltam hozzászólásomban, és nem esett jól az utánam következő Rkommenből szembesülnöm azzal, hogy kioktatónak és tanácsosztogatónak tűnhetek, ami nagy hiba, ugye

      Törlés
    8. Nagyon jó helyen szóltál és jókor. Szükségem volt rá, és Slow Budapestet is köszönöm. Vígasztalódj, mert ahogy olvasom, te sem vagy jó passzban. Sajnálom, annyi oka lehet, ha belekeveredünk. Itt senki sem szólt a másik ellen eddig, és tudom, hogy ezután sem fog. Te semmiképpen nem vagy kioktató, tanácsosztogató, csak a jót akarod mindig. Hidd el! Értékes minden hozzászólásod, és nagyon jó linkeket szoktál küldeni. Mindig odaillőt és hasznosat. Ezt már megfigyeltem.
      Én is szeretnélek megvígasztalni, csak nem tudom hogyan. De gondolok Rád és öllelek.
      Már vártam, hogy írjál, szükségem volt arra tudjam,hogy nem haragszol, hogy kitöröltem a hozzászólásodat.
      Jó érzés, ha szólsz hozzám. Ezt tudnod kell!
      Minden jót kívánok neked.

      Törlés
    9. https://www.youtube.com/watch?v=DrufrOXs7WQ

      Törlés
    10. Köszönöm a meditációt, megcsináltam, nagyon jó. Illik az állapotomra.

      Törlés
    11. Még többször meg fogom csinálni. Most elérzékenyültem rajta, minden mondatát átéreztem. Még egyszer köszönöm.

      Törlés
  4. Kedves Éva, nem foglak kioktatni sem pedig tanácsokkal ellátni, jó szándékkal teszik, akik megteszik. Mindenki segíteni akar, s ez tulajdonképpen jó... Végül a megoldást úgyis magunkban kell megtalálnunk, az az érzésem... Mint ahogy te megfogalmaztad magad is: "Tulajdonképpen minden rendben van, függetlenségem van, én dönthetek a magam dolgairól, nem zavar semmi és senki, mindenem megvan, ami kell, el tudok még menni a boltba, szép városban lakom." Ára az egyedüllét, de azt hiszem, te erős vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, igen, ha kibillenünk a jó érzéseinkból, segítségünkre sietnek a többiek. Ezért szeretek is itt lenni, és köszönettel elfogadom a tanácsokat is.
      Igyekszem erős lenni, máris jobb. Amit megfogalmaztam, és te idéztél, azt úgy is érzem. Úgy van az is, ahogy te megfogalmaztad, az egyedüllétnek ára van, de előnye is van, és valóban erősnek kell lennünk ahhoz, hogy így éljük meg a napjainkat. A legjobbakat kívánom Neked is.

      Törlés
    2. Köszönöm, Éva! Nekem is egyszer fent, egyszer lent... de tény, hogy jobban szeretem erősebbnek érezni, mint sajnálni magam...

      Törlés
    3. "Az élet jelentéktelen kis boldogságból áll, ami az apró virágokhoz hasonlít. Nem csak nagyszerű dolgokból áll, mint a tanulás, szerelem, esküvők, temetések. Nap mint nap történnek apróságok, olyannyira, hogy nem lehet őket észben tartani, megszámolni, és közöttük elrejteni egy alig érzékelhető boldogság szemcséit, amit a lélek lélegzik, és aminek köszönhetően él."
      Banana Yoshimoto

      Törlés
    4. Nagyon köszönönjük az idézetet.:)

      Törlés
  5. Én csak ezt teszem Neked ide sok szeretettel: https://youtu.be/m2ntJm5DXPo
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, hálásan köszönöm. Már elkezdtem nézni.

      Törlés
    2. Végignéztem, nagyon tetszett. A 37. perc környékén mondja Pásztor Erzsi: Majd lesz ez másképp is, kilábalunk!
      Ezt kívánom mindenkinek, akinek könnyes zsebkendő volt bármikor a kezében, vagy csak szomorúbb volt a napja, mint máskor szokott lenni.

      Törlés
  6. Nehéz ehhez hozzászólni. Nekem is vannak időnként ilyen gondolataim, olyankor nagyon csöndben vagyok, aztán valahogy elmúlik. Ezt ne kövesd, nem azért írtam.
    Néha sírni is kell, hogy a nevetés aztán annál inkább szívből jöjjön. Fel a fejjel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka! Nem bánom, hogy megszületett ez a bejegyzés. Vannak rosszabb napjaim is, ezt is leírom, ha nem is teszem sokszor. Inkább a jó gondolatok felé hajlítom egyébként is magam, mert alapból ilyen vagyok. Szeretnék továbbra is ez maradni a napjaimban és a blogomban is.
      Igen, fel a fejjel! :)

      Törlés
  7. Hello Eva,
    I am going to have a rest and I will come back on my blog when I feel better.
    I will always visit your blog.
    I feel very sad at the moment, I had too much health problems and surgeries and i feel depressed these days.
    I will still read your blog and write to you.
    I will come back on my blogs as soon as I feel better.
    Big hug from me!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine, I am sorry that you are in bad state, you do not feel well and you are depressed.
      Thanks for your visits my blog in the future. It is very kind of you.
      I was crying today, mentally I did not feel well. I wrote about that in my post.
      I am looking forward to your next post because it will mean that you are well again. I wish you all the best and give you a big hug, too. Speedy recovery!

      Törlés
  8. Dobd is el...
    Valami termékeny elfoglaltság?
    "hobbi"?
    Bezárkózás és alkotás - szép eredményt hozhat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, nincs különösebb hobbim.Nem is alkotok semmit.Talán ez hiányzik.
      Már eldobtam a zsebkendőket. Nincs rájuk ma már szükségem.:) Jót tettek a kommentjeitek is. Lenyugodtam.

      Törlés
  9. Ledves Eszgyé! Lehet, hogy újra megnézem, pozitívan hatott rám.:) Köszönöm, hogy te is elküldted volna, ha mástól nem érkezik meg. Fogok még DTK-kat nézni.
    Örülök, hogy megkaptad az első oltást.Jó ez az online foglalás.
    Én is szép hétvégét kívánok neked!

    VálaszTörlés
  10. Tavaly olvastam DTK Jöttem, hadd lássalak c. könyvét. Ajánlom a korosztályunknak, remek visszatekintés a fiatalságunkba, a 70-es, 80-as évek Magyarországába.( Aki elveszítette már az anyukáját, annak sírás nélkül nem megy majd az olvasás...De érdemes kézbe venni ezt a csodálatosan megírt könyvet!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, köszönjük az ajánlást! Megpróbálom megszerezni.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu