2021. május 13., csütörtök

Bizalom


Nagy kincs a bizalom. Mikor Kőszegen jártunk, ott figyeltem fel a becsületkasszás árusításra. Kiírták az árat, és letették az eladásra szánt árut az utcára egy dobozzal együtt. Abba kellett betenni a pénzt, és el lehetett vinni a gyümölcsöt, zöldséget, a virágot. Mi is vásároltunk így.
Bizonyára a tapasztalat azt mutatta, hogy mindenki beletette a pénzt a dobozba, különben nem élne továbbra is ez a hagyomány abban a kisvárosban, és lehet, hogy máshol is. 
Jó dolog hinni az emberek becsületességében (még ha megtapasztaljuk néha az ellenkezőjét is), és kitartóan élni vele, mert jó ebben az esetben az eladónak, jó a vevőnek is a bizalom érzése. Igen, a vevőnek is jó, hogy hisznek benne, és  bebizonyíthatja, hogy nem hiába, mert beleteszi azt a pénzt, amit kell. Nő az önbecsülése, ha lehetőséget kap rá, hogy bizonyítson önmagának és másnak. Ettől is megy előbbre a világ és többek vagyunk általa.

4 megjegyzés:

  1. Minden szavaddal egyetértek. A bizalom nagyon fontos, ha elvész, az nagyon nagy baj. Jó dolog, ha az emberekben való bizalom megmarad, mégha van ellenpélda is.
    A házasság, a kapcsolatok egyik alapja is a bizalom, anélkül nem megy. Apó mondta, ha az a tükör egyszer megreped, akkor vége.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apód bölcs volt. Kimondta a lényeget a házasság, a kapcsolatok egyik alapjáról.

      Törlés
  2. I know in Netherlands you can buy flowers or fruits like this, I saw it in many places in the world. But where I live unfortunately it would not be possible.... they would go away with the money box!
    It’s really a shame.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I can't see to sell like this in many places in Hungary either. We have to trust people if we want to use this kind of selling. People do not steal in Kőszeg (a small town) if the sellers put out the box.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu