2010. október 14., csütörtök

Cákon


Cákról nem igazán tudtam eddig. Aztán M. rokonainak jelentkezése után látótérbe került az is, hogy az általunk gyakran látogatott Kőszeghez közel van.
Elmentünk, és csodát találtunk.
Műemlék jellegű pincesort, hulló szelídgesztenyét, vonzó részleteket, napsugarat, színeket, gereblyézni és beszélni óhajtó embert, aki borral kínált. Voltak igazi meseházak is a faluban. Olyan is, amiról azt hittuk falumúzeum vagy legalábbis skanzen része, de magánház volt. Ez akkor derült ki, mikor benyitottam, hogy a pénztárt keressem, de a háziak jöttek velünk szembe. Kedvesek voltak, végül a ház elé kitett becsületkasszás gesztenyéből vettünk, amit itthon megsütöttünk.
Rokonokhoz váratlanul nem állítottunk be, az majd egy újabb esemény lesz.

10 megjegyzés:

  1. ...hogy hogy tudod mindenben meglátni - és megláttatni! - a szépet!!! :) fantasztikus - moindhatnám, de éppen hogy nagyon is valóságos!:)

    VálaszTörlés
  2. Ó, a cáki pincesor! Nagy élmény volt nekem is:)

    VálaszTörlés
  3. Ez az a kis ház? Gyönyörű! És kellemes lehetett a belépd:) De biztos vagyok benne, h örültem nektek:)

    VálaszTörlés
  4. Aliz, te is észreveszed, és még sokan! :-)Az ember szemét vonzza szép a látvány.

    VálaszTörlés
  5. Merci! A fenti kép a pincesor egy részlete. Eredetileg valóban bort tároltak benne, de a szőlő nagy része kipusztult a múltban egy fertőzés következtében. Utána az egykori közel 100 pincében szelíd gesztenyét, zöldséget, gyümölcsöt tároltak a helyiek. Ami pince megmaradt végül műemlék lett és védik. Borral azért kínálják a látogatókat.
    A lenti kép pedig a levendulás kis magánház.

    VálaszTörlés
  6. Sajnos, úri diszkrécióm tiltja, hogy elmeséljem, milyen csodás élmény lehet egy gesztenyesütés Cákon :))

    VálaszTörlés
  7. Te, te!:-)))Huncutul diszkrét úrimember!
    Csak gesztenyesütés? Egyébként Cákon egy ház előtt sütöték a gesztenyét, de inkább vettünk nyersen, és itthon csináltam meg.
    Lehet, hogy meg kellett volna állni helyben sütöttet is venni?
    Most már mindegy!

    VálaszTörlés
  8. Mi Cákon biciklivel voltunk.Épp gereblyéztek valami bácsik..hmm..ragyogó idő volt..és sosem felejtem el ..mert a páromnak szakadt le a dereka..Lumbágo utáni héten voltunk..De nagyon tetszett..Ugy emlékszem több falut is érintetteünk..és egy kicsi földuton mentünk..a pincesorhoz!Csodás volt!

    VálaszTörlés
  9. Márta, nagyon jó kis hely Cák. Kőszegre gyakran megyünk, és onnan csak egy ugrás. Igazi puha, kedves élmény egyszerűségében,szépségében. Csak az a lumbágó utáni állapot ne lenne!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu