Most éppen volt a legközelebbi kis boltban, vettem is, mert egy süti recept elkészítése izgatott. Benne van a "Mindenképpen" című kockás füzetemben, vagyis egyszer mindenképpen el kell készíteni, de addig is ott őriztem.
A Nők Lapja Konyha (Desszert Tanulj velünk sütni) különszámából másoltam ki. Nagyon ajánlom ezt a számot mindenkinek, használható, egyszerű, de jó receptek vannak benne.
Áfonyás-joghurtos piskóta
Hozzávalók 8 szelethez:
3 tojás
8 dkg kristálycukor
1 dl natúr joghurt
fél dl napraforgóolaj
10 dkg liszt
fél csg sütőpor
10-15 dkg kék áfonya (friss vagy mirelit)
vaj/margarin és liszt a formához
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
2. A tojássárgájából, a joghurtból, az olajból, lisztből és a sütőporból pépet keverünk, majd a fehérjehabba forgatjuk, és egynemű masszát keverünk belőle.
3. Kivajazott, kilisztezett formába töltjük a masszát, majd belenyomkodjuk az áfonyaszemeket.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Pironkodva vallom be, en ezt is az egy tojas, egy kerfir technologiaval csinalom. Remek szokott lenni.
VálaszTörlésStali
nyami! (mondja ilyenkor Bogi...meg én is :))
VálaszTörlésStali, én most követtem, amit a recept írt, de nem kell pironkodnod, ha olcsóbban készíted.
VálaszTörlésVan olyan is, hogy a joghurtos pohár a mérő, ez így egyszerűbb is:
1 pohár joghurt, 3 (joghurtos) pohár liszt, 2 pohár cukor, 1/2 pohár olaj, 1 csg. sütőpor, 3 tojás.
Én csak a 3 tojásosat ismerem, de egyszer lefaragok belőle kettőt.:-)
Katalin, úgy van, ahogy mondod, és ahogy Bogi is mondja!:-)
VálaszTörlésHűűűű! Nyeltem nagyokat.:)
VálaszTörlésMi is nyeltünk! Lenyeltük!:-)
VálaszTörlésNekem van kicsi tepsim, és az általam alkalmazott mennyiség egyben a 12 darabos muffin sütőformához is éppen alkalmas.
VálaszTörlésAz 1 kefír, 1 tojás mellé a kefíres pohárral mért 1 cukor, 2 liszt (ebben lehet helyettesítő anyag, pl. egyik pohár őrölt mandula), fél sütőpor és fél pohár olaj. Ha kandírozott gyümölcsöt szórok bele, bizony még az 1 cukrot is mérsékelgetem - az áfonya, frissen, kicsit többet elbír. De csináltam már lejárt mikulás, nyuszi, stb darabkákkal is. Legutóbb friss ribizli adta az ötletet.
stali
Stali, nagyon köszönöm a receptet, muffinformákban a tied mindenképpen megcsinálom.
VálaszTörlésGondolkoztam is azon, hogy elkérem az egy tojásosat, de megelőztél.:-)