2023. augusztus 8., kedd

Újra a könyvekről

Azon az esős, sötét délutánon, melyről az előző bejegyzésemben írtam, befejeztem Julien Green: Adrienne Mesurat c. regényét. Ültem a fotelomban kezemben a könyvvel, és az esőcseppek ritmikus kopogásában olvastam. Mikor végeztem az ölembe tettem, és gondolkoztam még rajta. Arany János balladái jutottak eszembe. A bűnösöknek nem kell már büntetés, megbüntetik ők önmagukat lelkileg. 
Németh László is bennem volt. Számomra ő a női lélek mélységének nagy ismerője. Hányszor olvastam a Gyász, az Iszony és az Irgalom című regényeket. Julien Green is mélyen ábrázolta a női lélek rejtelmeit ebben a művében.
Aztán úgy döntöttem, hogy újra elolvasok egy könyvet, amit annak idején egy délután és egy este már elolvastam. Nem tudtam letenni. 
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek c. regényét vettem a kezembe. Visszaültem a fotelba, félig elolvastam a könyvet, majd lefeküdtem, és az ágyban fejeztem be. Ugyanúgy lekötött, mint első alkalommal. 
Nem volt aznap délután és este sem TV, sem más, csak a két könyv, melyek olyan nagyszerűen íródtak meg, hogy nem kívántam semmi mást, csak a lapokra írt csodát, melyek mint mindig ezen a napon is megérintettek.

17 megjegyzés:

  1. Éva, azt hiszem, minden író álma egy olyan értő, érzékeny olvasó, mint te!... Aki ráadásul többször is visszatér kedvenceihez.
    Márai, de különösen Németh L. általad említett regényei engem is mindig rabul ejtenek, hatásuk nem gyengül az idő elteltével
    Másik ilyen édesen nosztalgikus és el nem évülő hatású számomra Fekete István és Gárdonyi Egri csillagokja...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, te is értő, érzékeny olvasó vagy. Ami belőlem hiányzik, az írni tudás.
      Benned ez is megvan, ki tudod magad fejezni ily módon is. Egy írásodat olvastam a blogodban, és az nagyon tetszett. Kár, hogy többet nem hoztál.
      Németh Lászó regényeit már 3-4-szer is elolvastam, de lehet, hogy többször. Lenyűgöznek, letehetetlenek számomra.
      Délután Sánta Ferenc: Ötödik pecsét c. könyvét fogom folytatni. Mikor Pécsre jártam főiskolára, emlékszem, hogy egy nap alatt olvastam el. Csak ebédelni keltem fel mellőle.

      Törlés
    2. Talán az Ötödik pecsét számomra a leglegleg könyv. A filmes feldolgozása is remek, a csodálatos színészeknek köszönhetően.

      Törlés
    3. Rhumel, Az ötödik pecsét nagyon jól sikerült film. Megtaláltam a neten, már régen láttam, hamarosan megnézem újra. Kellenek az ilyen filmek.
      https://ok.ru/video/1697119472280

      Törlés
  2. ó, de szépen írtál...
    engem meg most Elizabeth Strout ejtett rabul, gyönyörű (néha mellemre szorítom a könyv oldalát és orrom az égnek emelve bömbölök bele a világba nagy krokodilkönnyekkel)....
    sosem tudom megfejteni, miért hat egy-egy könyv, másik meg miért nem (csak sejtem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalinom, nem akárhogyan írtad le, hogy hat rád Elizabeth Strouth. Kicsit mosolyra húzódott a szám, mert láttalak bömbölni bele a nagyvilágba krokodilkönnyekkel!:) Talán nem mosolyogni kellene, hanem elérzékenyedve megérteni a könyv rád gyakorolt hatását, de én mosolyogtam, mert olyan jól írtad le.
      Köszonöm, hogy leírtad az írónő nevét, még nem hallottam róla, de megjegyzem, és alkalomadtán olvasok tőle is. Minden ötletnek hálásan örülök.
      Megnéztem, 5 könyv van tőle a könyvtárban. Majd választok, de ha jössz még hozzám, jó lenne, ha leírnád, hogy melyik miatt bömböltél bele a nagyvilágba. Ha több is van, akkor több könyvcímet kérek.

      Törlés
    2. Láttam nálad az Instagramon a könyvet. Itt is van a válasz, hogy mit olvastál tőle, ami így hatott rád.

      Törlés
    3. drága Éva, de tervezem, hogy annak a folytatását is megkaparintom majd a többit is...először az indító regénye folytatásait (a Lucy szülőhelyéről, BÁRMI MEGTÖRTÉNJHET, és a férjéről OH, WILLIAM,) ....nem tudom, hogy tetszeni fog-e neked nevem Lucy, (nekem másmilyen kapcsolatom volt édesanyámmal, mint neked a tieddel), de mindig találni valami részletet, apróságot, ami miatt fontossá válik egy könyv...és még egy érdekesség, a könyvön a cím négyszer szerepel (a fedő lapon, és a gerincen magán a könyvön és a levehető borítón is, ez ugye néz), nos ezek közül három a "Nevem Lucy Barton"-ként jelenik meg, míg a belső gerincen egyszercsak úgy, hogy "Én vagyok Lucy Barton" ), le is fotóztam, ilyet még nem láttam :))))

      Törlés
    4. Katalinom, még nem láttam soha ilyen variálásokat egy könyvcímmel kapcsolatban. Megnéztem az Instagramodon a képeket róla.
      A Bármi megtörténhet és a Nevem Lucy Barton megvan a könyvtárunkban a többi Elizabeth Strout könyv mellett. Ha édesanyákkal való kapcsolatokról is szól egy könyv, az mindig érdekel. Felcsigáztál.:)

      Törlés
  3. Thank you Eva! I try to translate your post, but the translation is not very good.
    Last weekend I went to buy my books for our holidays, we decided not to watch tv at the hotel, but to read and rest( not looking at bad news on tv for a while!) I hope you enjoyed your reading !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Catherine, sometimes the translation is not good.
      When we were in France, in the place where we lived for a week, there was no TV. We enjoyed not having to watch it and not having bad news near us.
      I hope you will enjoy your holidays and enjoy reading too.
      I enjoyed it, and I will do the same now that I have written these sentences.

      Törlés
  4. Annyira jó hogy itt mindenki szeret olvasni ahogy én is Kedves Éva. És ahogy Katalint engem is megérintenek a történetek én is sokszor megsiratom őket. Amúgy mindenkinek olvasom a blogját aki itt van olyan mintha ismerőseim lennétek már, csak ritkán kommentelek. Mindenkinek szép napokat nagyon jó egészséget kívánok! Zsike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsike, olyan jó, ha sok ember szeret olvasni. A mai világban, főleg a fiatalkok( dolgoztam velük) nem sokan szeretnek olvasni. Tisztelet a kivételnek. Olyan erős összekötő kapocs tud lenni emberek között a könyvek szeretete. Itt az én olvasóim között is vannak olyanok, akik szeretnek olvasni. Azt is írhatom, hogy szinte mindenki.
      Köszönöm, hogy most hagytál kommentet, bár nem sokszor teszed. Jól esett olvasni a soraidat.

      Törlés
  5. Egyik kedvenc könyvem. Állítólag 60 nyelvre lefordították. Hihetetlenül sokat mond a barátságról, árulásról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan jó, hogy vannak ilyen könyvek. Aminek külön örülök, hogy ennyi nyelvre lefordították.:)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Thank you very much. It was good.
      I could see that you worked a lot at weekend. I hope that you can have some rest now.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu