2021. június 17., csütörtök

Beszéd és írás





Mióta M. át tud jönni a határon, van részem kimondott szavakban.  Itt van 2-3 napig, és beszélgetünk. Mikor először jött hosszú idő után, nehezen indult be részemről a beszélgetés. Elszoktam tőle.
Mennyit kellett valaha a gyerekekkel beszélgetnem. Mindig gondolkoznom kellett, hogy mit, hogyan mondjak - mert a gyerekekre hatnak a szavaink, még ha nem is úgy tűnik - , és ki tudja, hogy mire fognak emlékezni még felnőtt korukban is. A jóra is, a rosszra is, tehát megfontoltnak kellett lennem közöttük.
Egyszer kaptam, örököltem egy másik csoportból néhány főt, sok volt a sérelem bennünk. Keserű hangulatban kaptam meg őket. Beszélgettem velük, elmondhatták mi van a lelkükben. Kinyomtattam idézeteket a bajaik orvoslására. Tehát voltak részemről írott szavak is. Talán megőrizték őket. Mindig is vonzódtam a leírt szavakhoz. Az olvasás és írás hozzám közel álló dolgok. Közelebb állnak hozzám, mint a beszélgetések.
Van úgy, hogy leülök a számítógép elé, és azt sem tudom miről fogok írni, nincs nagy választék, de írhatnékom van. Aztán jöttek és jönnek újra a sorok, ha önismétlések is már. Ez van! 
Mert miről is szoktam írni? Reggelekről, estékről, kávéról, gyertyákról, csészékről, bögrékről, virágokról, esőről, napfényről, napjaimról, adventről, karácsonyról, évszakokról, időjárásról, lelki dolgokról, örömökről, egyedüllétről, blogról, emlékekről..., ez utóbbiról egyre többet. Korral jár bizonyára. A szavak néha változnak, ha a téma ugyanaz is marad, mert ez vagyok én, ez az én blogom. Ezt tudom örömmel adni nektek és magamnak.  Fogadjátok tőlem, szeretettel adom! :)
( A kép a volt munkahelyemen készült.)

22 megjegyzés:

  1. Érdekes, Éva, milyenek vagyunk: van akinek a beszéd, van akinek az írás megy könnyebben, főleg, ha saját magáról van szó, mint sok blogírónál... (Nálam kb egyformán, mindkettőt kedvelem)

    Kis dolgokról írunk többnyire? Ez az életünk... Ha valakihez visszajárunk olvasni, talán azt jelenti, hogy blogjának megvan az a bizonyos saját "kis zenéje", ami csak őt tükrözi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó, ha mind a kettőt kedveled. Így nálad egyensúlyban van a beszéd az írással. Harmónikus az egyéniséged a kommunikálás szempontjából.
      Igen, az életünkről, a kis dolgokról írunk, azt osztjuk meg mással. Köszönöm, hogy vissszajársz hozzám. Jólesett olvasni.

      Törlés
  2. Éva, én bármit nagyon szívesen olvasok itt nálad. Nem is annyira a téma, bár az is, hanem a stílusod fogott meg már régebben és azóta sem enged! :)
    Nagyon örülök, hogy írsz, hogy olvashatlak. Mindig várom az új bejegyzést.
    Örülök annak is, hogy többet tudsz beszélgetni, hogy ez milyen fontos, az elmúlt időkben rájöttünk.
    Én szívesebben beszélek, de ha ráveszem magam az írásra, akkor néha azt is nehéz abbahagynom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, nagyon kedves vagy. Örülök, hogy szeretsz nálam lenni. Én még bizonytalan vagyok abban, hogy szívesen jönnek-e hozzám, mert magamnak is unalmasnak tűnök. Nem erősségem a magabiztosság. Igaz, hogy csak jó szavakat kapok mindig tőletek. Mindig jó a megerősítés, erőt ad a folytatáshoz, mikor meginog az ember a blogírás tekintetében.
      Igen, fontos a beszélgetés is. Törekedni kell az egyensúlyra. Jó, hogy nehezen hagyod abba az írást, ha elkezded, mert így legalább olvashatunk téged.:)

      Törlés
  3. Érdekes, hogy nálad is nehezen indult be a szóbeli kommunikáció. Mi is ezt tapasztaltuk. Két egymás utáni hétvégén találkoztunk ugyanazzal a baráti körrel. Az első találkozáson, alig beszéltünk egymással, és a távolságot is tartottuk. A következő hétvégén már sokkal közvetlenebbek voltunk, és a hangulat, és beszélgetés is sokkal jobb és barátibb volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Multmento, ez a bezártság rossz hatással volt ránk. Én legalábbis ennek tulajdonítom be. Te is észrevetted, hogy milyen nehéz volt újra elkezdeni a kommunikálást. Rám mióta nyugdíjban vagyok, hatványozottabban érvényes. Nincs annyi ember körülöttem, mint régen volt.
      Örülök, hogy a második találkozáskor már könnyebben ment. Majdcsak belerázódunk újra.:)

      Törlés
  4. Az a tapasztalatom, hogy a zárkózottabb emberek írásban könnyebben nyílnak meg. Ott van idő megállni, átgondolni a benső érzéseket, rátalálni a megfelelő szavakra.
    Én is ebbe a fajtába tartozom, manapság már kétszer meggondolom mit mondok, lassan azt is, hogy mit írok le.
    Rhumel régebben azt írta, hogy én mindig kedves kommenteket írok. Lehet, hogy szóban a felét sem mondanám ki, pedig ha leírtam, azt úgy is gondoltam. Ráadásul akiket olvasok, azokat valamiért (kit ezért, kit azért) szívemhez közel állónak érzek, ezért nem is esik nehezemre hogy kifejezzem a tetszésemet, öröm érzésemet.
    Azt hiszem, az iskola alsó tagozatában kellene kezdeni arra nevelni a gyerekeket, hogy beszéljenek bátran, mondják ki mit éreznek. Sokkal több nyílt és vidám felnőtt ember válhatna belőlük.
    (Ezzel együtt én imádom a zárkózott embereket, mindig öröm érezni/látni, ahogy fokozatosan kinyílnak, mint a pünkösdi rózsa:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, igazad van abban, hogy a zárkózottabb emberek írásban könnyebben nyílnak meg. Bizonyára ezért van ez így nálam is, ahogy nálad is. Tulajdonképpen ugyanazt mondjuk ki, amit leírunk, a véleményünk ugyanaz, az nem változik, de írásban jobban ki tudjuk fejezni, mert több van időnk átgondolni.
      Rhumel jól látja, én is úgy látom, hogy kedves, jól átgondolt kommenteket írsz. Bár ezt sokan így teszik, ahogy olvasom a kommenteket.Te mindenképpen közöttük vagy.:)
      Sokat kell beszélgetni a gyerekekkel, hogy a beszéd fontos kifejezési forma legyen számukra. Minél korábban tesszük, annál jobb.

      Törlés
  5. Hálásak lehettek érte az elhanyagolt gyerekek, hogy néhány mondatnyi bölcsességet nyomtattál ki a számukra. Engem nagyon megragadott ez a pedagógusi találmányod. Az érzékenyebbje megérezhette benne a valódi érdeklődést és tanára szelíd útmutatását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, örültek neki. Figyelmesen olvasták az idézeteket. Volt amelyik kiragasztotta a heverője melletti falra. Én is örültem neki. Sokszor nehéz a teenagerekhez megtalálni a hangot. Akkor sikerélményem volt. Egy pedagógus számára ez jó érzés. Nem mindig sikerül.

      Törlés
  6. én megfigyeltem most, ebben az elzárt időszakban s még utana is hogy szabályosan berekedtem, alig jön hang ki a torkomon, ha elkezdeném a beszédet... (lehet, hogy irásban is berozsdásodtam ? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, ezt én is észrevettem. Néha énekelgetni szoktam, hogy ne rozsdásodjon be a hangom. Magamal nem szoktam beszélni, így muszáj valamit csinálni a hangommal.
      Az írásodban nem rozsdásodtál be. Mindig sokat és sokfélét írsz.

      Törlés
  7. Kedves Éva, ne szabadkozz, hogy ismétled magad, úgy érzed "kevés" témád van. Hidd el, felkelted az emberek érdeklődését az írásaiddal, sokan olvasunk téged. Ha unalmasnak találnánk, nem jönnénk hozzád. Az ismétlődő témáiddal is adsz pluszt, szép és kedves gondolataid vannak.
    Ölellek a keleti végekről {bár a jövő héten közelebb leszek hozzád ☺️}

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, köszönöm szépen a kedves szavaidat. Visszatérő gondolatom, hogy nem tudok eleget adni, de aztán mindig jön egy vígasztaló szó, emi előrelendít. Ezek voltak most a tieid is.
      Köszönöm, hogy jössz és a jöttök a blogomba.Jó érzés tudni, hogy nem vagyok egyedül.
      Jó az is, hogy közelebb leszel hozzám, ezek szerint utazni fogtok a Dunántúlra. Most olvastam Holdgyöngynél, hogy Villányba mentek. Érezzétek jól magatokat!

      Törlés
  8. A boldogság valódi titka ha örömünket leljük a mindennapi élet apró mozzanataiban./Wiliam Moris/ Ilyenek a te írásaid is ezért jövök jövünk ide olvasgatni őket.Köszönjük.Szép napokat Kedves ÉVA. Zsike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsike! Köszönöm az idézetet. Teljesen egyetértek vele. Köszönöm, hogy jössz hozzám.:) Neked is szép napokat.

      Törlés
  9. Szépen írsz írsz, lélekből, sose aggódj amiatt. Szeretlek olvasni. Mások vagyunk, ez a szerencse, mindenki mást tesz hozzá a világhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holdgyöngy, Igyekszem nem aggódni!:) Igen, mások vagyunk szerencsére. Szeretnék a világhoz hozzátenni, ahogy más is teszi a blogosok között. Minden jót kívánok neked.

      Törlés
  10. Köszönöm! Szeretlek olvasni! Hálás vagyok érte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm a kedves szavaidat.:) Jólesik, ha szeretettel gondolnak az ember írásaira.

      Törlés
  11. Akárhányszor is írsz dolgokról, az jól esik a léleknek, mert nálad valahogy nem a témában van a lényeg, hanem abban a szép, komoly, szerény megfogalmazásban, ami magával ragad sokunkat. Olyan nyugalom árad mindig ebből a blogból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pipulka, köszönöm. Örülök, ha így látod.A nyugalom fontos dolog.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu