2023. június 19., hétfő

Franciaországban Útinapló 2.

Az első benyomások után sok helyen jártunk az azt követő néhány napban. Voltunk csendes apátságban, kis templomokban, nagy katedrálisokban, Renoir sírjának helyet adó temetőben, kastélyban, bejártunk szép utcákat, láttunk kávézók teraszán ülő embereket, akik kávéztak, beszélgettek, reggel a könyökük hajlatában baguette-et vivő emberekkel is találkoztunk. Kerestük, hogy hol lehet a közelben pékség, ahonnan jöhettek. Általában meg is találtuk őket. Nézegettük a szép kirakatukat, finom péksütemények, apró gyümölcsös tortácskák, porcukros kuglófok voltak a nézelődők számára kirakva.
Az első vasárnapon kis falvakon át vezetett az utunk. Ami nagyon megragadott, az az volt, hogy az olykor ódon házfalakon rózsák kúsztak fel a spalettás ablakok mellett. Nem volt olyan egészen kicsi, pár házas, álmos  hely, ahol ne lettek volna rózsák. Ha becsukom a szemem, magam előtt látom a nyíló, illatozó virágokat. Ha tehettem meg is szagoltam őket. Éppen nyíltak az utak mentén a vadrózsák is, a bodza és számomra ismeretlen sárga virágok. Sok tehenet is láttunk, legeltek, vagy pihentek, szinte minden falu határában voltak. Olyan nyugodt, békés volt minden, míg mentünk. Közben eszemben volt, hogy vasárnap van, ennek így kell lennie.
Az első vasárnapi ebédünkre élénken emlékszem. Chaumont-ban vettünk baguette-et, szalámit, sajtot, és egy kis falu határában fapadon és asztalon megettük. Az volt a célunk, hogy árnyas legyen a hely, mert meleg volt, és sütött a nap. Meg is találtuk a helyet, melyre azt mondhattuk, hogy ez az, és örültünk neki.
Nem volt terítőnk, csak úgy az időjárás által koptatott aszal volt a "konyhánk". Csend volt, csak tehenek nézek néha ránk, hogy mit csinálunk olyan kedvvel és örömmel. 
Nem fogom elfelejteni.











21 megjegyzés:

  1. ♥ óh, végre látlak már, úgy örülök, hogy rólad is van friss kép♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalinom, végre rászántam magam, hogy hozzak magamról egy képet. :)

      Törlés
  2. Éva, ha jól látom, a finom Bourgogne-i borvidék felé tartotok, ahol a falunevek világhíres ízeket idéznek fel a borok ismerőiben... Nem beszélve a jópár évszázados műemlékekről (nem tudom, jártatok-e Tournus városában, ahol egy utcasarkon táblára bukkantam: itt jártak a kalandozó, portyázó magyarok a múlt évezred elején (!)... Meghatódtam, emlékszem, akkor: ennyi km-t, lóháton?... )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, jól látod, Burgundia felé vettük az irányt Elzász után. Sok szőlőt láttunk, és M. vett is 6 üveg bort, és hazahozta. Majd kóstolgatjuk.Ott is ittunk jó borokat. Én csak kóstolgattam, és ízlettek. Burgundiában maradtunk is, ott nézegettünk szét különböző városokban, falvakban. Sok helyen voltunk, de Tournus-ban éppen nem. A magyarok jól elmentek addig, nekünk autóval sem volt semmi.

      Törlés
    2. Az apátság Fontenay-ban volt, a kastély Chambord-ban, a Renoir-os festményes ház Essoyes-ben, ahol a festő van eltemetve. Megkerestük a sírját is.

      Törlés
    3. A Chambord-i a legnagyobb Loire-menti kastély. Talán a többi közül is megnéztetek néhányat? Rettentő fárasztó, de megéri a látvány! (Rózsa)

      Törlés
    4. Megnéztünk más kastélyt is, de nem Loire-mentit. Chateau de Bazoches volt a neve, amit még láttunk. A Chambord-i kastélyban ráadásul filmet is forgattak. Tele volt kösztümös szereplőkkel, statisztákkal, és néha lezártak ki-és bejáratokat. Jó volt ott lenni, de ahogy írod elég fárasztó volt.

      Törlés
  3. Gyönyörű képeid csodás helyeken nagyon vonzóak. Én leginkább az árnyékos asztalnál szeretnék ülni. Érzem, milyen pihentető volt. (K:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végig jó időnk volt, néha 30C körül, jó volt az árnyékos asztalnál ülni. A sok menés, autózás után kifejezetten pihentető volt, ahogy te is írod. Elfáradtam a rollátorommal, botommal menni, soksor kerestem, hogy pihenhetek meg egy kicsit. Ez olyan hely volt.

      Törlés
  4. Hello Eva
    You have been to Chambord ! It’s a nice place there. It’s my favourite Castile.
    I am glad you enjoyed your trip.
    Glad to see a picture of you at you picnic.
    I hope the bread of the sandwich was good?
    We love our « baguette 🥖 ! »

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, it was good in Chambord. I liked it very much. It was made a film when we were there and it was also interesting to see it.
      The baguette was so good and that cheese, too. I will not forget that picnic.
      It is hot here, I did not go out today.

      Törlés
  5. Kedves Éva! Nagy örömmel olvasom a naplód tartalmát. Szép helyeken jártatok. Mennyi minden belefér a 2 hétbe. Sok helyszín ismerős, itt-ott jártunk. Köszönet a sok szép fotóért.
    BMari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves BMari, valóban sok helyen jártunk. Ezek szerint te is jártál Franciaországban, és biztosan te is élvezted az ott tartózkodást. Nagyon szívesen hozom a fotókat. Elég sokat csináltam, egyszerűen nem tudtam ellenállni a csábításoknak.:)

      Törlés
  6. Olyan jó látni téged, most már tudom kivel beszélgetek 🤗

    Tetszenek a finom kis részletek (lámpa, rózsa, árkádok)

    Annál az asztalnál finomabb minden falat, mint egy zárt helyen. Mikor túrázunk és délben leülünk egy hegyoldalban, előttünk csodás panoráma, hátizsákra kirakott elemózsia, szóval nem cserélném el egy Michelin csillagos étteremmel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, szinte látom magam előtt, ahogy túrázáskor falatoztok. Milyen jó lehet nektek is megpihenni, és enni, inni egy kicsit a szép környezetben. Örömmel olvastam a túrázásról az írásodat, és jó volt nézegetni a képeket is. Elhiszem, hogy nem cserélnéd el egy Michelin csillagot kiérdemelt étteremmel a szabadban való étkezést. Sok ilyet kívánok még nektek.

      Törlés
  7. nem mondom meg, hányszor térek vissza a fotóidat bámészkodni (sokszor), az a 6. kép, a teraszos vendégek, kimentettem magamnak képernyővédőre, annyira imádom a fényeit, a karaktereket (a kockás-ingesnek nem tudod a telefonszámát?), az egész képnek olyan jó hangulata van, nyugis, derűs, imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalinom,örülök, hogy jössz.
      A kockás-inges telefonszámát nem tudom. Lehet, hogy meg kellett volna kérdeznem?;) Mindig megnéztem azokat, akik kávézók, éttermek teraszán ültek. Jó volt rájuk nézni, láttam, hogy élvezi az ottlétüket, beszélgettek, kellemesen töltötték az időt. Volt, hogy mi is leültünk közéjük.

      Törlés
  8. Fantasztikus hangulatot hoztál,veletek utaztam,pihentem,ettem. S a csodás fotóid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Höldgyöngy, köszönöm a soraidat, örülök, hogy így érzed.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu