2024. július 31., szerda

Kapolcson

Nem minden évben megyünk Kapolcsra, de mégis úgy alakult, hogy tavaly is voltunk, és idén is. 
Meleg, égető napsütés, forró, selymes por, mely a szandálomban elől be- hátul kijön, kiszáradt fűbe süppednek a lépéseim. Egy kék kút mellett sokan állnak, pohárba, ásványvizes palackba eresztik a vizet. Én is beállok a sorba, a víz fröcsköl, csobogó hangot ad, a lábaimra sűrű cseppekben hull. Iszom, felfrissít, folyatom a kezemre is, végighúzom a vizes kezem az arcomon. Hamar megszáradok, a hátitáskámba teszek egy kis vizet, jó lesz későbbre.
Fiatalok, idősek mennek az úton, autók kerülgetik őket. Mindenki türelmes, senki nem siet. Kerámiák, szappanok, édességek, élénk színek, rétesek, kolbász és lángos illat, a patak partján sokan ülnek, fekszenek, belemennek a vízbe, mely bokáig ér. Hallom, arról beszélnek, hogy hideg, jó felfrissülni a tikkasztó, júliusi hőségben. Kötél is kifeszítve a patak felett, rajta egyensúlyoznak. Akiknek sikerül végigmenni rajta, azoknak taps jár.  
Mikor már annyira elfáradunk, hogy nem bírjuk tovább, odamegyünk a parkoló autóhoz. A hőmérő 41 fokot mutat, beindul a klíma, nem is tudom mi lenne nélküle. Persze, meglennénk akkor is, de jobb így. Becsukom a szemem, élvezem a frissítést, és elindulnunk.
A szállásra megyünk, lezuhanyozom, és kiülünk az árnyas teraszra olvasni. Vasárnap késő délután van, hirtelen feltámad a szél, esőt hoz. Csepp hull cseppre, leteszem inkább a könyvet, és figyelem az égi áldást. Régóta vártunk rá. Egy kicsit lehűl a levegő, és arra gondolok, hogy a kapolcsi por most sárrá alakul. Megúsztuk eső nélkül, míg ott voltunk pénteken és vasárnap. Talán jövőre is megyünk.






12 megjegyzés:

  1. Here it is also very hot but I stay inside in the afternoon I only go out in the morning.
    It must be a nice place in your country or in Austria?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It is also very hot here, I am looking forward to autumn. The place is in Hungary. There are a lot of programs there every summer. The name of it is " The valley of arts". It is very popular in my country.

      Törlés
  2. Kedves beszámoló, valaha ki nem hagytam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Márta. Első alkalmakkor nagyobb élmény volt, de még mindig szívesen megyünk oda.

      Törlés
    2. Ahogy írod Márta, valaha. Sajnos.

      Törlés
  3. Örülök a beszámolónak, már csak azért is, mert vasárnap délután én is ott voltam pár perc erejéig. :) Fövenyesre mentünk, de előtte kitettünk Kapolcson egy frissen érettségizett családtagot. A rövid idő ellenére is átjött a hely színes hangulata, most jártam ott először. Még az is lehet, hogy megismertelek volna. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó lett volna találkozni.:) Én nem tudom, hogy nézel ki, de engem lehet hogy meg lehetett volna ismerni, mert bottal voltam. Színes hangulata van valóban, és sok ember van mindig ott. Nehéz átmenni a falun autóval, mert sokan mennek mindig az úton. Talán egyszer elmész majd oda. Kívánom neked.

      Törlés
  4. Mióta először hallottam Kapolcsról, egyszer szívesen megnézném, de tudom, hogy lehetetlen... Már csak Vertel Andrea kerámiái miatt is, bár egyenesen hozzá elmenni közelebb van M-ről... (A képeiden mintha nem ő lenne, bár hasonló...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A képeimen Bubutimár Éva kerámiái láthatók. Ha megyünk Kapolcsra, mindig megnézzük az ő munkáit is egy hangulatos udvarban. Vertel Andrea kerámiáit nem láttuk idén. Vagy nem állított ki, vagy elkerülte a figyelmünket, amit nem nagyon hiszek. Alaposan körülnéztünk, de bármi megeshet. Milyen jó lenne, ha egyszer elmehetnél Kapolcsra, de tudom, hogy szinte lehetetlen.

      Törlés
  5. .miyen programokon voltatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az esti programokon nem voltunk. Nappal mászkáltunk, nézelődtünk...

      Törlés
  6. Az egyik első kapolcsi élményem, több, mint 20 évvel ezelőttről, amikor megláttam Bubutimár Éva manóit. Egyből beleszerelmesedtem. Sosem volt annyi pénzem, hogy vegyek, de két gombám és egy pillangóm azért van tőle. :)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu