2023. április 20., csütörtök

Egy hét Olaszországban Útinapló 4.

Végül!
A család, akiknél laktunk bortermelésből és a turizmusból él. Kaptunk egy aránylag olcsó, nem nagy, gerendás mennyezetű, spalettás ablakú szobát, ahol az egy hetet eltölthettük. A ház végében volt egy kis tavuk is a háziaknak, pár száz méterre pedig egy éttermük is. Egészen közel volt egy olajfaliget is, ahol élvezettel tettem egy kis sétát. Frissen vágott olajfa ágak voltak a fák alatt, hoztam is haza belőlük egyet. Most is itt van a szobámban.
A hely közel volt a Grado tóhoz, Velencéhez és Trieszthez is. Az utóbbi két helyre vonattal mentünk. Mert ugyan hol parkolhatnánk, ha megérkezünk? Jobb volt vonattal menni, ahogyan sok turista és helybéli is tette. 
Velencébe 1 óra 7 perc az út a Santa Lucia pályaudvarra, Triesztbe pedig 45 perc a Trieste Centrale-ba. 
7 percnyi autóval megtett útra volt Marano Lagunare, egy barátságos kisváros, ahol Adrianoval motorcsónakkal behajóztunk a lagúnák közé, és kikötöttünk egy szigeten. 
A reggeli, amit  a szálláson helyben kaptunk az általuk eltett házi cseresznye- és baracklekvár, saját kezükkel készített szörp, méz, vaj, tojás volt. Napindítónak pedig forró olasz kávét is kaptunk.
Csendes, tiszta helyünk volt, ahol lehetett olvasni a szoba előtt lévő süppedő fotelben. Ha kisétáltunk a kis tóhoz, ahol kacsák úsztak, útközben virágzó fák és pálmafák is vártak minket.
Bort és grappát vettünk tőlük, mikor eljöttünk. Hoztam még haza Cantuccit, a toszkán édességet, amit ők borba mártanak, én kávéba. Hoztam haza olívaolajat, melyet Dantéról neveztek el. Van itthon tőlük kávé is, hogy az íze emlékeztessen az ott töltött időre. Az Adria homokjából került haza egy kagyló is, amit ott rögtön zsebre tettem, majd megfelejtkeztem róla, és csak itthon találtam meg.
Arrivederci, Italia, remélem viszontlátunk még egyszer.

" Egy kínai költő sok száz évvel ezelőtt azt mondta, hogy ha valamit leírunk, újra át is éljük."(Frances Mayes: Napsütötte Toszkána) 







20 megjegyzés:

  1. Minden csodálatos itt! Az a hatalmas mimóza csokor külön gyönyörűség!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó hely volt, nem volt mindegy, hogy hova térünk haza az onnan tett kirándulásaink, sétáink után. Nekem elég nehéz volt bottal menni, mire visszaértem a vendégházba, elfáradtam nagyon. Lezuhanyoztam, átöltöztem, olvastam, pihentem lefekvésig.
      A mimóza mellett reggeliztünk, én is örömmel néztem rá mindig.

      Törlés
  2. Nagyon klassz volt az útinapló, olvastam volna még tovább is kár, hogy vége :) Szerintem előveszem Frances Mayes könyveit és sorban ismét kiolvasom őket annyira meghoztad hozzá a kedvem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még lenne bőven mit írni, de tudni kell időben abbahagyni bármit is.
      Megvoltak már régen Frances Mayes könyvei a polcomon. Nem olvastam őket végig, de most éppen aktuálisak lettek. Jobban élveztem, mintha bármikor máskor olvastam volna őket.
      Voltam a könyvtárban, és kivettem Márai Sándor: Itáliai életérzés című könyvét is. Még nem olvastam, kíváncsian várom, hogy milyen.
      Régen hallottam rólad, örülök,hogy jöttél.:)

      Törlés
  3. A végére is maradt a csodálatos hangulatból! Hát én nagyon jól éreztem magam, köszönöm Neked! 😊 Az a csokor...!!! - a fák, a tó, a reggeli, az egész hét, nagyon kellemesen telt és nem csak Neked, nekem is. Te írtad és én átéltem. Ma nagyon könnyen ment, itt is ragyogó napsütés boldogít. Legalább ennyi... 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy szívesen jöttél hozzám az olaszországi élményeimet olvasni.
      Itt is süt a Nap ma, a tegnapi szinte egész napos eső után.
      Azért biztosan el tudod képzelni, hogy nem volt könnyű mennem bottal szinte egész nap. Sokszor leültem egy kávéra, ( volt egy nap, hogy ötöt ittam, mert a pihenés miatt beültünk egy-egy kávézóba) vagy csak úgy az utcán egy padra. Még egyelőre ha fárasztó is, de tudok bottal menni az utcán. Ha rosszabbodik a helyzetem, marad a lakás.
      Mégis jó volt menni, még megpróbálok egy-két utat a jövőben, utána befejezem, mert nem tudok majd gyalogolni.

      Törlés
    2. Nagyon okosan és jól teszed. Addig utazgass amíg lehet, remélem és kívánom, hogy ez még hosszú éveket jelentsen. Én már csak itthon gyalogolok...

      Törlés
    3. Nem jelentenek már hosszú éveket. Sokat romlott a gerincem és a csípőm az utóbbi időben. Még idén egy út belefér, úgy tervezzük, aztán meglátjuk, hogy mi lesz.

      Törlés
  4. Éva, az emlékek és a magatokkal hozott tárgyak, ízek (nomeg a sok fénykép) még sokáig felidézik majd az utazás hangulatát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmaradnak az emlékek. Főleg olyan dolgokat hoztunk haza, melyek az ízlelőbimbóonkra hatnak: Cantucci, bor, olaj, kávé... Egy darabig eltartanak.
      A kagyló itt van az íróasztalomon, az olajág a másik szobában. Időnként rájuk pillantok, és emlékezem. Sok képet is csináltam. Jó volt kattintgatni.

      Törlés
  5. Idill..jó, hogy hoztál belőle haza is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt minden természetesen idilli, de a szemnek jólesően szép. Lakótelepen lakom ( mellesleg szeretek itt lakni), és az itteni látványhoz képest természetesen minden más volt. Hoztam haza belőlük.

      Törlés
  6. I am glad for you, it was a very nice trip and stay. Italy is a fascinating place so much to see and so many nice people. That will make good souvenirs!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I have finished the diary. It was a nice trip. I really enjoyed it.
      You are right. There is much to see and so many nice people. They are friendly and communicative.

      Törlés
  7. I wish you a nice weekend Hugs from me.

    VálaszTörlés
  8. Ahh, a cantucci az egyik kedvencem. :) Két éve, amikor Toscanaban voltunk, hoztam haza pár zacskóval. Én is kávéval szeretem. Találtam egy jó receptet és azóta már többször sütöttem. Persze nem ér az igazi nyomába sem, de azért jó. :)
    Köszönöm a beszámolót!! Jó volt veled újra Olaszországban járni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elfogyott a cantuccim, most anélkül iszom a kávém. Én nem sütöttem, de állítólag itthon is lehet kapni, majd figyelem az üzletekben.
      Örülök, hogy a beszámolóm olvasásával velem voltál Olaszországban!:)

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu